Моля Ви, помогнете ми, защото не знам как да постъпя. Със съпругът ми сме разведени от 1г и 3 мес и имаме дъщеричка на 3г. В продължение на 6 месеца живях с приятеля си и детето, но преди 2 седмици след скандал аз си събрах багажа и с детето се изнесохме при майка ми. Все още се виждам с приятеля си и се надяваме да съумеем да преодолеем кризата в отношенията си.
Проблемът е, че бившият ми съпруг разбра че съм се изнесла. Тъй като няма кой да ми помага в грижите за детето и заради работното време ми се налага да го запиша на седмична градина, където да може да пренощува ако аз съм на работа до късно. Съпругът ми обаче заплаши че ако отново се нанеса при приятеля си, ще използва това и факта, че съм записала детео на седмична градина за да докаже, че не се грижа добре за него. С него сме имали пререкания по отношение режима на свиждане. След като в продължение на 10 месеца не беше виждал дъщеря си , той се появи през септември в понеделник вечер, настоявайки да му дадем детето веднага (!) за 1 месец тъй като му се полагало. По споразумение той има право да я взема всяка 2ра и 4та събота и неделя от 08:00 до 20:00ч. и 1 месец през лятото. След като с приятеля ми му отказахме той подаде жалба за възпрепятстване упражняването на родителските права, а преди месец майка му и баща му заведоха дело, в което искат да им се определи режим на свиждане с детето всяка 1ва и 3та събота и неделя от месеца от 08:00 до 20:00ч. и един месец през лятото. Според мен искът е абсурден- ако някой им предостави това право на мен ми остава да си виждам детето през седмицата и може би за няколко почивни дни през лятото(!).
Интересува ме при какви условия той има реален шанс да ми отнеме родителските права и допустим ли е изобщо искът на родителите му?
- Дата и час: 21 Дек 2024, 08:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Странна история
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Странна история
Госпожо, не странна историята Ви, уви за съжеление това е историята на детството на всяко второ дете на разведени родители.
По повод на въпросите Ви, ами да има реален шанс вашият бивш съпруг да Ви вземе детето, случва се рядко, но е възможно, пък и доколкто разбирам Вие сте толкова заета, че не можете да го гледате и сте го дали в седмична градина т.е. не го виждате през седмицата, ако бащата има възможност да отделя време на детето ежедневно и го докаже няма пречка съдът да му даде да упражнява родителските права, а пък вие да виждате детето през уикендите, така и така Ви е проблемно работното време, пък и ще имате време да си оправите отношенията с гаджето.
Искът на родителите на съпруга Ви да виждате детето не е абсурден, а основателен, те като негови баба и дядо имат право да го виждат съвсем друг въпрос е, дали съдът ще определи посочените от тях дни и месец през лятото.
По повод на въпросите Ви, ами да има реален шанс вашият бивш съпруг да Ви вземе детето, случва се рядко, но е възможно, пък и доколкто разбирам Вие сте толкова заета, че не можете да го гледате и сте го дали в седмична градина т.е. не го виждате през седмицата, ако бащата има възможност да отделя време на детето ежедневно и го докаже няма пречка съдът да му даде да упражнява родителските права, а пък вие да виждате детето през уикендите, така и така Ви е проблемно работното време, пък и ще имате време да си оправите отношенията с гаджето.
Искът на родителите на съпруга Ви да виждате детето не е абсурден, а основателен, те като негови баба и дядо имат право да го виждат съвсем друг въпрос е, дали съдът ще определи посочените от тях дни и месец през лятото.
- laridii
- Потребител
чл. 70(2)СК Дядото и бабата имат право на лични отношения с ненавършилите пълнолетие внуци. Ако се пречи на поддържането на личните отношения, районният съд по местожителството на внуците по искане на дядото и бабата определя мерки за лични отношения с тях освен ако това не е в интерес на децата.
Драга deni_dobreva, от чисто житейска гледна точка ви съветвам да мислите не кое е най- добре за вас, а кое е най- добре за детето. По този начин ще си спестите много нерви и неприятни емоции, даже и съдебни разправии. При това детето ви ще е възпитано и отгледано при най- добрите условия за него, а не както е дошло за удобно на възрастните, сиреч няма да е отгледано между другото.
Детето е личност, а не домашен любимец! Ще ме извините, ама малко ме ....
Драга deni_dobreva, от чисто житейска гледна точка ви съветвам да мислите не кое е най- добре за вас, а кое е най- добре за детето. По този начин ще си спестите много нерви и неприятни емоции, даже и съдебни разправии. При това детето ви ще е възпитано и отгледано при най- добрите условия за него, а не както е дошло за удобно на възрастните, сиреч няма да е отгледано между другото.
Детето е личност, а не домашен любимец! Ще ме извините, ама малко ме ....
- razli4na
- Активен потребител
Мисля, че трябваше да добавя някои факти още в началото, за да придобието по- ясна представа за моята история. Бащата на детето пребивава постоянно в Гърция, както и бабата и дядото. Те проявиха някакъв интерес към детето едва в момента, в който разбраха че двете с нея живеем вече у приятеля ми, а колккото до седмичната градина- детето ми има здравословни проблеми- с бронхиална астма е и тази градина е единствената в града ни, в която могат да полагат адекватни грижи за нея. Миналата година всяка сутрин се водехме на градина и се вземахме следобяд цяла зима- в резултат на това детето ми беше полно през седмица, а за да може да има шанс да се преборим с астмата докато е време трябва изключително много да се пази от респираторни заболявания.
Бащата дори не благоволи да си дойде за празниците, за да се види с детето си- дойде си само майка му, като в началото се опита да ме излъже че и той е тук, но после ми каза че останал да поработи.
Колкото до приятеля ми - в този случай не вземам под внимание само собствения си интерес- винаги сме се стремяли да живееем с ясното съзнание, че от нас зависи детето да израстне здраво, щастливо и уверено в себе си и да знае, че е обичано и подкрепяно. Приятелят ми се стреми да компенсира отсъствието на баща и, помага ми във възпитанието и грижите за детето.
Така че в нашия случай не важи фразата "който има дете да си го гледа".
И в случай че искът на бабата и дядото е основателен, искам да ми кажете какво ще стане ако майка ми заведе иск за понеделник и вторник примерно... Какво ще стане- ще си виждам детето за 3 дни в седмицата? Аз нямам ли права да бъда с детето си през събота и неделя?
Бащата дори не благоволи да си дойде за празниците, за да се види с детето си- дойде си само майка му, като в началото се опита да ме излъже че и той е тук, но после ми каза че останал да поработи.
Колкото до приятеля ми - в този случай не вземам под внимание само собствения си интерес- винаги сме се стремяли да живееем с ясното съзнание, че от нас зависи детето да израстне здраво, щастливо и уверено в себе си и да знае, че е обичано и подкрепяно. Приятелят ми се стреми да компенсира отсъствието на баща и, помага ми във възпитанието и грижите за детето.
Така че в нашия случай не важи фразата "който има дете да си го гледа".
И в случай че искът на бабата и дядото е основателен, искам да ми кажете какво ще стане ако майка ми заведе иск за понеделник и вторник примерно... Какво ще стане- ще си виждам детето за 3 дни в седмицата? Аз нямам ли права да бъда с детето си през събота и неделя?
- deni_dobreva
- Младши потребител
Уважаема госпожор с риск да Ви ядосам , ще Ви кажа ,че ние освен юристи сме и хора и неядем доматите с колците. И в повочето случаи не ни ловят сълзливите латино сериали.
По стечение на обстоятелствата съм израснала с брат асматик и съм и омъжена за такъв и майка на дете с алергии. Така ,че аргументът ,че седмичната детска градина е най-оброто място да се гледа асматик са откровено казано пълни глупости.Точно там е най-неподходящото място, защото там кихат кашлят и т.н. сума ти хлапета. Освен това, не вярвам да са чак толкова всеотдайни към децата учителките ,нито пък ,че цари хигиенна подходяща за асматици/обикновено е съпроводена и с алергии към какво ли не/.
Твърдите , че приятелят Ви е грижовен и т.н. и в същото време ,че сте се изнесли след скандал от неговата квартира.
Живеете с майка си, но не и с детето.
Не се опитвам да Ви обидя или нараня, но погледнете от тази гледна точка:Майката след извънбрачна краткотрайна връзка се връща при родителите си . Детето със сериозен здравословен проблем е оставено в детска седмична детска градина. Отказва да изпълни съдебното решение относно режима на лични отношения на бащата с детето.
Почти сигурно ,че така представената обстановка ,дава голяма вероятност бащата да получи родителските права .
А иначе, не можете да елиминирате бабата и дядото от живота на детето, няма смисъл, съдът ще признае правото им.
По стечение на обстоятелствата съм израснала с брат асматик и съм и омъжена за такъв и майка на дете с алергии. Така ,че аргументът ,че седмичната детска градина е най-оброто място да се гледа асматик са откровено казано пълни глупости.Точно там е най-неподходящото място, защото там кихат кашлят и т.н. сума ти хлапета. Освен това, не вярвам да са чак толкова всеотдайни към децата учителките ,нито пък ,че цари хигиенна подходяща за асматици/обикновено е съпроводена и с алергии към какво ли не/.
Твърдите , че приятелят Ви е грижовен и т.н. и в същото време ,че сте се изнесли след скандал от неговата квартира.
Живеете с майка си, но не и с детето.
Не се опитвам да Ви обидя или нараня, но погледнете от тази гледна точка:Майката след извънбрачна краткотрайна връзка се връща при родителите си . Детето със сериозен здравословен проблем е оставено в детска седмична детска градина. Отказва да изпълни съдебното решение относно режима на лични отношения на бащата с детето.
Почти сигурно ,че така представената обстановка ,дава голяма вероятност бащата да получи родителските права .
А иначе, не можете да елиминирате бабата и дядото от живота на детето, няма смисъл, съдът ще признае правото им.
- sunrise
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|