начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Развода, бащата и родителските права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развода, бащата и родителските права

Мнениеот mazalat » 10 Яну 2009, 01:02

Изчетох другата тема за родителските права, но моя случай е малко по особен и ще се радвам на вашия коментар, не само като юристи, но и като хора с опит и морал.

Жена ми е от Чехия. Имаме връзка от 8 години. Преди почти 4 години в Чехия ни се роди син, но живеем предимно в България, където аз осигурявам семейството. Малко след раждането на сина ни се оженихме най-вече поради необходимостта жена ми да има легален престой в БГ (още не бяхме в ЕС). В родния ми град издадохме и български акт за раждане на сина ни. Всяка зима жена ми прекарва 3-4 месеца с малкия в Чехия на гости при приятели и роднини.
Така до миналата година, когато след 2 месечно отсъствие в чужбина се върнах и разбрах че от 10 месеца жена ми има връзка с колега и "приятел". Няма да ви занимавам с подробности около бразилската драма след това (съветвам всеки попаднал в такава ситуация да си води дневник). Няколко месеца изчаках противоречивите решения на жена ми да се събираме или да се разделяме. Накрая тя реши да продължи връзката си с приятеля си и вече съм категоричен че ще се развеждаме. Поради обективни и субективни причини ми е неприятно жена ми и приятеля и да възпитават сина ни. Също забелязвам "компенсаторни" признаци от страна на жена ми изразени в дирижиране на контактите със сина ми.
Въпреки че сега жена ми казва че ще е наблизо и държи на връзката ни със сина ми, аз вече и нямам вяра и се опасявам че ще трябва да я "гоня" по света и у нас за да се срещам със сина си.

Конкретните въпроси са следните:
1. ако се разведем по взаимно съгласие, можем ли да се споразумеем сина ни да живее в определено място? Каква е силата на това споразумение, защото мисля че след определено време жена ми ще реши, че и се живее другаде.

2. ако подам иск за развод, то ще бъде ли определена жена ми за виновна при развода, заради изневярата и (тя не крие връзката си и има достатъчно свидетели, макар че не мога да докажа началото на връзката)? Каква сила има становището на съда за вина на съпруга т.е. в бъдещи съдебни спорове това взема ли се в предвид?

3. Нападението най-добрата отбрана ли е? Струва ли си да претендирам за родителски права по време на развода или мога да оставя това в случай че в бъдеще забележа лошо влияние върху сина ми от страна на жена ми и приятеля и? Поради факта че жена ми и обкръжението и са редовни пушачи на трева, предполагам няма да е трудно да получа родителските права върху сина си. Опасявам се че ако отложа въпроса за родителските права в бъдещето, жена ми може да отиде в Чехия и там едва ли ще ми бъде възможно да направя нещо. След като общината ни е женила, то БГ съда ще ни разведе, но предполагам че след развода въпросите около родителските права могат да станат сложни и международни.

В крайна сметка жена ми не е лош човек. Въпреки реплики от рода на "затъпявам от това майчинство", "помогни ми да се реализирам. но не ми казвай какво да правя" и "изкарай пари за семейството, но намери време и за мене", тя си остава добра майка. Сега жена ми иска да учи и да се развива професионално. Утре вероятно ще поиска да има деца със приятеля си. Притеснявам се това да не става за сметка на сина ни.

Благодаря ви предварително за съветите!
mazalat
Нов потребител

Re: Развода, бащата и родителските права

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Яну 2009, 01:22

изтрито мнение
Последна промяна ivan_lawyer на 14 Яну 2009, 21:35, променена общо 1 път
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Семейни казуси