начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

съжителство с рускиня

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съжителство с рускиня

Мнениеот popo45 » 01 Фев 2009, 02:46

Живея с една рускиня от 9 месеца в Пловдив. Нейната туристическа виза е изтекла. Мислихме да се женим но процедурата е сложна и дори да се оженим тя пак трябвало да ходи до Москва там да си вади виза за България след като чака около месец и пак не било сигурно дали ще и дадат. И после всяка година трябвало да се плаща по 500 лева пак за подновявяне на визите и такива глупости. Решихме да си живеем така в България без да се женим. Въпросът ми е ако по някакъв начин властите усетят че живеем така какво може да стане. Тя е 22годишна а аз съм на 32.
popo45
Потребител

Re: съжителство с рускиня

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Фев 2009, 03:04

По-добре да се ожените, тъй като ще имате и двамата еврогражданство.
Проверете в служба "Миграция" към МВР-то ако не сте женени, все пак имаше облекчения.
Поне за руснаците трябва да отпаднат визите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот diaida » 01 Фев 2009, 03:24

от popo45 на 01 Фев 2009, 01:46
Живея с една рускиня от 9 месеца в Пловдив. Нейната туристическа виза е изтекла. Мислихме да се женим но процедурата е сложна и дори да се оженим тя пак трябвало да ходи до Москва там да си вади виза за България след като чака около месец и пак не било сигурно дали ще и дадат. И после всяка година трябвало да се плаща по 500 лева пак за подновявяне на визите и такива глупости. Решихме да си живеем така в България без да се женим. Въпросът ми е ако по някакъв начин властите усетят че живеем така какво може да стане. Тя е 22годишна а аз съм на 32.

Ами, ако "властите усетят", най-вече не, че живеете заедно (за това няма проблем - тя е пълнолетна), но ако установят, че тя живее тук "нелегално" ще й съставят забрана за влизане в БГ, от там и в Европа за различни срокове (в зависимост от ...) и ще я изпратят да си ходи, след кратка процедура, дето ще се наложи да полежи и по разни районни управления и т.н. (така нар. - по етапен ред).
Най-доброто, което може да направите е да сключите брак с нея в общината, да си плати някаква минимална глоба на нашата граница за времето на нелегален престой, да отиде в Русия, да си извади виза - вече като омъжена за български гражданин и да се върне. Не е толкова страшна процедурата. "... пак не било сигурно дали ще и дадат" - разбира се ще й дадат, след като има сключен брак тук - в това посолство също има хора, има и основание ... Не виждам защо да рискувате, след като след не дай Боже установяване на неправомерно пребиваване, може да направите така, че тя да не стъпи в БГ от 5 до 10 години ... Помислете и се оженете! :D Ако наистина желаете, разбира се!
За да сключите брак ви е необходимо следното:
1) Завеурено с Апостил от Русия удостоверение - нейно - за сем. положение, преведено и със заверен превод в БГ (от МВнР).
2) Акта й за раждане (пак с апостил от Русия)
3) Валиден паспорт, фотокопие без нот. заверка с превод от заклет преводач, без заверка от МВнР, само за общината
4) По едно медицинско, може и тук да й го издадат и на нея.
ако не пропускам нещо - това е!
Може и близките й да ги изпратят тези документи...
Каквито и да са законите, спазете ги - после става още по-сложно!
Успех!
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 01 Фев 2009, 03:32

Когато сключите (ако!) брака, Удостоверението от общината отново се превежда на руски, заверява се с апостил и с него тя отива в общината си по местожителство, където да си смени сем. положение, после пак с него в българското посолство в Русия за виза.
Бюрокрация е, сложно ще ви е, но любоФта иска жертви, а тази е най-малката, уверявам ви! :D
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот popo45 » 01 Фев 2009, 04:03

Аз не случайно ви питам щото в "Миграция" ми казаха че е сезиран омбусмана по тази проблем и има заведени дела в Стразбург по този проблем. Много българи които са сключили брак с рускини, украинки, молдованки....жени от страни извън европейския съюз са имали сериозни проблеми след това за които не са знаели че могат да се получат.
След получаване на визите от българските консулства в съответните страни са били викани и разпитвани за евентуален фиктивен брак, тук в София. Ако минат през това на местна почва се правели проверки от съответните полицейски управления по местоживеене дали момичето си е вкъщи. Знам със сигурност, че при такива проверки, които задължително били разбира се без предупреждение, ако момичето е там добре. Ако обаче не си е вкъщи по това време..например излезнала на разходка, полицаите влизали и карали собственика да отваря всички гардероби и гледали дали има нейни вещи и дрехи. Тези проверки продължавали дълго след като е сключен брака.
Има съставени актове, че никой не е открит на адреса при направени няколко проверки......считало се че чуждата гражданка се укрива.

Аз отначало ми прозвуча като базик, но за това нещо имало закон и не можеш да отидеш например 2-3 месеца на морето ако преди това не си съобщил в полицията коде точно ще отседнете или ще работите.

Това се отнасяло само за тези с бракове с момичета от страни извън европейския съюз.

Та мисълта ми е че мислим да изчакаме щото тези разпоредни може да отпаднат след няколко месеца и тогава язък че си платил 1000 лева за виза и временен паспорт. Щото и тези ежегодни такси от 500 лева само за разрешение за пребиваване при положение че си женен за нея били дискриминационни или нещо подобно.
popo45
Потребител

Мнениеот diaida » 01 Фев 2009, 04:20

Оженете се! Живейте с тази жена, няма закон който пречи на любовта! Ако е такава ... но недейте да се спотайвате - само ще й навредите!
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот popo45 » 03 Фев 2009, 18:08

Самият факт, че ми трябва адвокат след сватбата е достатъчно ОБЕЗПОКОИТЕЛЕН.
popo45
Потребител

Мнениеот nastq » 16 Фев 2009, 12:49

е, така е, ама какво да се прави... щом трябва. Аз съм от Украйна, слава Богу проблеми с престоя си нямам, но доста от мойте приятелки си имат, който идва от там, че в България няма статус на "Съпруг на гражданин на ЕС", ако вие двамка ще се ожените и ще живеете, например, в Италия - няма никакъв проблем, но тука, уви, не може.... Така че не опитвайте се да измамите държава, а оправете на момичето документи за постоянно пребиваване, иначе може после двама да се преместите в Русия, защото тука ще и лепнат един черен печат...
nastq
Младши потребител

Мнениеот popo45 » 17 Фев 2009, 19:09

Привет Настя,

Били ли ми дала тел. или мейл да се свържа с теб да те питам по тези въпроси, явно си им сърбала попарата на нашите власти.

Спасиба
пака
popo45
Потребител

Мнениеот valery_an » 28 Фев 2009, 23:34

до nastq на 16 Фев 2009 11:49 am

По някога е необходимо не да се пише и плюе а да се прочете малко ...аз макар и не специалист и юрист но съм женен за УКРАНКА и знам умствените и възможности но това че не познаваш законите не те освобождава от ...мислене по някога .,,но доста от мойте приятелки си имат, който идва от там, че в България няма статус на "Съпруг на гражданин на ЕС",,,
а сега прочети следното и не пиши овече тука а то ще си помислят хората лоши неща за украинките :-)

ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
В сила от 01.01.2007 г.
Обн. ДВ. бр.80 от 3 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г.
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (1) Този закон определя условията и реда, при които гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства могат да влизат, пребивават и напускат Република България.
(2) Този закон се прилага и спрямо гражданите на държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, гражданите на Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства, които не са граждани на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, които по силата на сключени международни договори с Европейския съюз имат право на свободно придвижване.

и така нататък..............и те така
valery_an
Младши потребител

Назад към Семейни казуси