- Дата и час: 21 Дек 2024, 10:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разлика между дарение и продажба...как е по правилно!!!...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Разлика между дарение и продажба...как е по правилно!!!...
Съпругът ми настоява преди развода да продаде своя дял от жилището/което е придобито повреме на бракани/ на синът ни!Аз му предложих да бъде дарение , пък и ние нямаме др дете от този брак! Не мога все още да открия къде е уловката в това негово творение !Знам малко ,че при дарение може да има ползватели ,но при покупко продажба ????!!!! Можели да се вписват условия!Моля Ви за съвет! Благодаря предварително на този ,който желае да ми помогне!!!!
- lunnena
- Нов потребител
Re: Разлика между дарение и продажба...как е по правилно!!!...
Значи първо: Преди брака не може да продаде само неговия дял, ако имота е в СИО /както разбирам от думите ви/ понеже собсвеността е бездялова. Евентуално това може да стане след развода и превръщането на СИО-то в дялова съсобственост.
...и при покупко-продажбата може. Прехвърля се т.нар гола собственост - т.е. прехвърлителят си запазва пр. на ползване на имота.
По принцип може да се вписват определени модалитети на дарението, но не и например да се вписва срок след който имота отнова се връща на дарителя.
!Знам малко ,че при дарение може да има ползватели ,но при покупко продажба ????!!!!
...и при покупко-продажбата може. Прехвърля се т.нар гола собственост - т.е. прехвърлителят си запазва пр. на ползване на имота.
Можели да се вписват условия
По принцип може да се вписват определени модалитети на дарението, но не и например да се вписва срок след който имота отнова се връща на дарителя.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
правото на ползване-как да го тълкувам! Право само да обитава или и да се разпорижда със собсттвеноста/примерно отдаването и под наим/ Н ещо като вещно право?
- lunnena
- Нов потребител
То по принцип пр. на ползвне е ограничено вещно право. Ползвателят може да отдаде имота под наем - това е част от възможността му да получава плодовете от веща, а наемът е гр. плод. Правото на разпореждане е част от триадата която образува правото на собсвеност -> владение, ползване, разпореждане. Само собсвеник може да се разпорежда (отчуждава) с имота, понеже в него са концентририрани и трите правомощия.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
госпожо, ще Ви кажа така: ако го дарите или продадете-няма никаква пречка и по двете сделки да си запазите правото на ползване върху имота докато сте живи! запазеното право на ползване, включва възможността да отдавате под наем имота...
разликата е следната: /пък, Вие преценете кое Ви устройва повече , защото четейки поста Ви, мисля че точно на този въпрос търсите отговор....та/
дарението по своята правна природна е сделка, която може да бъде развалена при наличие на определени правни предпоставки...
мен ако питате-прехвърлете имота на детето ви с НА за покупко-продажба и си запазете правото да го ползвате докато сте живи...
понеже, недай си, Боже...ако мъжът Ви сключи последващ брак с някоя ...лоша жена... може да го накара да развали дарението! надявам се, че сте ме разбрала...опитах се до Ви го обясня съвсем разбираемо!
Успех...
разликата е следната: /пък, Вие преценете кое Ви устройва повече , защото четейки поста Ви, мисля че точно на този въпрос търсите отговор....та/
дарението по своята правна природна е сделка, която може да бъде развалена при наличие на определени правни предпоставки...
мен ако питате-прехвърлете имота на детето ви с НА за покупко-продажба и си запазете правото да го ползвате докато сте живи...
понеже, недай си, Боже...ако мъжът Ви сключи последващ брак с някоя ...лоша жена... може да го накара да развали дарението! надявам се, че сте ме разбрала...опитах се до Ви го обясня съвсем разбираемо!
Успех...
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|