начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

наследствена част на заченатия

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследствена част на заченатия

Мнениеот durango » 21 Дек 2009, 12:12

Колеги имам следният случай и моля за съвет ако някой е решавал подобен казус: съпругът на клиентката ми е починал. От брака си имат родено едно детенце на 4г. Съпругът е имал и предишен брак, от който има две по-големи деца. Наследници са клиентката ми и трите му деца. След смъртта му обаче клиентката ми разбира, че е бременна от него. Съгласно закона за наследството в тримесечен срок от смъртта трябва да се подаде заявление до районния съд за приемане по опис на наследството на 4г. детенце, т.к. то е недееспособно. Въпросът ми е - как ще бъде определена частта на това детенце, при положение, че към момента в удостоверението за наследници към настоящият момент са вписани четирима души (клиентката ми, детето й и двете деца от първия брак на починалия), но през май ще се роди и другото дете, което също наследява. Как едновременно да спазя срока и да защитя правата на нероденото дете, но заченато към момента на смъртта?
Благодаря Ви предварително, колеги!
durango
Младши потребител

Re: наследствена част на заченатия

Мнениеот portokal » 21 Дек 2009, 12:14

Нямаш никакъв проблем.
Освен че малолетното дете няма нужда да спази срока (той е за тези, които не задължително приемат по опис), не виждам и как от извършването на опис ще се нарушат правата на заченатото дете.
Като се роди и то, ще се окаже, че квотите са други, и това е.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси