начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Относно Завещание

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно Завещание

Мнениеот ldimitrov » 25 Яну 2010, 18:28

Здравейте,
имам въпрос относно следния казус с едно Завещание:
Баба ми, на майка ми майка й, е изготвила саморъчно завещание през 1998, което има всички нужни реквизити съгласно Закона. Съпруга на баба ми е починал. В това завещание тя завещава един от имотите си на майка ми, която има и брат. За съжалени преди години майка ми почина, а скоро и баба ми, тоест нейната майка. След това аз открих въпросното завещание и въпроса ми е дали автоматично аз и баща ми ставаме наследници на завещаното на майка ми? И дали "Чл. 20. Завещателното разпореждане не произвежда действие, ако лицето, в полза на което е направено, умре преди завещателя." не твърди обратното.

Ще съм ви благодарен за тълкованието на Чл.20.
ldimitrov
Нов потребител

Re: Относно Завещание

Мнениеот svettoslav » 25 Яну 2010, 21:46

Очевидно случаят не е елементарен.Чл. 20 може и да казва така,но трябва и специалист да Ви даде компетентен отговор.Законът предвижда възможност да се придобие предмета на завещанието,при определени условия.Когато адвокатът Ви се запознае със съдържанието на документа ще получите пълен пи изчерпателен отговор,както за тълкуването на сделката,така и за другите възможности.
Тук няма как да се даде тълкуване.А дори и да се напише нещо,едва ли би Ви помогноло особено.На място ще се изясни въпроса.Може да се позаинтересувате също относно евентуалното наличие на друго завещание от страна на баба Ви(напр. оставено за пазане при нотариус или пък във форма на нот.акт).Просто за пълнота на отговора го казвам.
А ако Вие сте юрист-друг въпрос.
В случай че не сте,хубаво е,че питате.Сам няма смисъл.Както казва един колега,все едно аз да си правя операция на коляното.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Гост » 25 Яну 2010, 23:06

ldimitrov написа:"Чл. 20. Завещателното разпореждане не произвежда действие, ако лицето, в полза на което е направено, умре преди завещателя."

Това е приложимото в случая, ако майка Ви е починала преди завещателя. Наследяването по заместване - чл.10 ЗН, което вероятно имате предвид, се отнася само до наследяване по закон, не и до наследяване по завещание. Завещателното разпореждане се основава на личния принцип и не се интересува от родствените връзки, които пък са меродавни при наследяването по закон. Завещателната воля има конкретен адресат и той не може да бъде заместен, освен ако няма изрична воля за това (чл.21 ЗН), но автоматизъм няма.
Гост

Мнениеот ldimitrov » 25 Яну 2010, 23:49

Завещателната воля има конкретен адресат и той не може да бъде заместен

Тоест по друг начин казано, ако адресата е починал това завещание няма никаква стойност за всеки друг. Разбира се не изключвам и специалистите в тази област, които сигурно могат да намерат "автоматизъм" в текста.
ldimitrov
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 00:01

ldimitrov написа:
Завещателната воля има конкретен адресат и той не може да бъде заместен

Тоест по друг начин казано, ако адресата е починал това завещание няма никаква стойност за всеки друг. Разбира се не изключвам и специалистите в тази област, които сигурно могат да намерат "автоматизъм" в текста.

Точно така.Правилно си разбрал.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 26 Яну 2010, 11:09

Абсолютно, щом майка Ви е починала преди баба Ви,ще наследявате по закон, т.е. Вие и вуйчо Ви, баща Ви не е наследник на баба Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ldimitrov » 26 Яну 2010, 12:32

sunrise написа:Абсолютно, щом майка Ви е починала преди баба Ви,ще наследявате по закон, т.е. Вие и вуйчо Ви, баща Ви не е наследник на баба Ви.

Благодаря на всчики за отговорите. Моето предположение беше същото.

И все пак бихте ли ме насичили към юрист, който е вещ в тази област, за да погледне завещанието.
ldimitrov
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 13:04

И сам ще го намерите.Това да е проблема.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот krasitodorov » 27 Яну 2010, 14:00

Здравей ldimitrov, подкрепям мнението на Гост и sunrise, че възможността за Вас е наследяването по закон, тъй като при наследяването по завещание не се прилагат правилата на правото на заместване по чл. 10 ЗН и разпоредбата на чл. 20 ЗН забранява действието на завещателното разпореждане на баба Ви, понеже майка Ви е починала преди нея.
Остава Ви единствено възможността в завещанието да е уредена т.нар.наследствена субституция по чл. 21 ЗН, т.е. баба Ви да е посочила едно или повече лица (т.е. Вас), които да придобият наследството или завета, в случай че майка Ви почине преди нея или се откаже от наследството, или е недостойна да наследява.
Съветвам Ви да погледнете със специалист по наследствено право завещанието от 1998 год.
krasitodorov
Младши потребител

Мнениеот ldimitrov » 31 Яну 2010, 18:44

krasitodorov написа:Здравей ldimitrov, подкрепям мнението на Гост и sunrise, че възможността за Вас е наследяването по закон, тъй като при наследяването по завещание не се прилагат правилата на правото на заместване по чл. 10 ЗН и разпоредбата на чл. 20 ЗН забранява действието на завещателното разпореждане на баба Ви, понеже майка Ви е починала преди нея.
Остава Ви единствено възможността в завещанието да е уредена т.нар.наследствена субституция по чл. 21 ЗН, т.е. баба Ви да е посочила едно или повече лица (т.е. Вас), които да придобият наследството или завета, в случай че майка Ви почине преди нея или се откаже от наследството, или е недостойна да наследява.
Съветвам Ви да погледнете със специалист по наследствено право завещанието от 1998 год.

10x след консултация със специалист ще информирам всички ви за резултата и изобщо за развитието на казуса.
ldimitrov
Нов потребител

Назад към Семейни казуси