начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Прекратяване на брак, сключен извън България

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на брак, сключен извън България

Мнениеот tony_1234 » 20 Яну 2010, 12:37

Здравейте! Имам нужда от помощ във връзка със следното: сключила съм брак в Египет, но вече 8 месеца със съпругът ми не живеем заедно, преди 8 месеца той се върна в Египет, а мен ме интересува как мога най-лесно и бързо за мен да прекратя въпросния брак. Нямаме никакво общо имущество, нито деца. Възможно ли е да обявя този брак за фиктивен и ако да - къде и какво трябва да направя? Ако не - какво друго мога да направя? И колко време ще трае процедурата?
Предварително сърдечно благодаря за съвета, помощта и отделеното време!
tony_1234
Нов потребител

Re: Прекратяване на брак, сключен извън България

Мнениеот svettoslav » 20 Яну 2010, 20:57

За разрешаването на Вашия проблем ще Ви трябва специализирана юридическа помощ от адвокат.За препоръчване е с опит по международно право.Тогава ще ви станат ясни всички възможности.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот todorst » 20 Яну 2010, 23:45

споделям! бракът е сключен в България. Разводът е извършен в чужбина- САЩ.. За САЩ лицата са разведени, но за България НЕ са. Необходимо е решениението на съда от САЩ, заверено в САЩ апостил и пр. превод в България и иск в България за легализиране,признаване на развода.
Предявете иск за развод в България, ако сте бълг.гражданка, ще го призоват по съответен ред, ако иска да се явява или да си вземе адвокат, но процедурата ще тръгне!
Съвета не е от адвокат!
todorst
Потребител

Мнениеот uvella » 21 Яну 2010, 17:37

Кодекс за международно частно право:
Сключване на брак
Чл. 6. ...
(5) Брак между български гражданин и чужд гражданин може да се сключи в чужбина пред български дипломатически или консулски представител, ако правото на приемащата държава и отечественото право на чуждия гражданин допускат това.
Компетентност по брачни искове
Чл. 7. Брачните искове са подведомствени на българските съдилища, ако един от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България.
Компетентност по дела за лични и имуществени отношения между съпрузите
Чл. 8. При условията на чл. 7 българските съдилища са компетентни и по делата за лични и имуществени отношения между съпрузите.

Международни актове между Египет и България (с оглед специфични законови изисквания на някоя от държавите към брачни отношения) - сайта на ГРАО, само една препратка (която не е "акт") - по повод промяна на гражданско състояние:

"Писмо на Посолството на Египет в София"
Законодателна справка за сключване на брак
Според ислямския закон относно брака няма никакви пречки за египтянин-мюсюлманин да сключи брак с чужденка-християнка.

Това (е, и още някое и друго законче/кодексче) е основната правна уредба, касаеща питането Ви. Подробностите за прилагането на нормите (подсъдност, приложения към исковата молба, такси, начини за призоваване на съпруга-ответник и пр.) - адвокат. :twisted:
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот lady40 » 05 Юни 2010, 20:23

Здравей Тони,
Би ли ми писала на presiana.presiana@yahoo.co.uk. Аз имам същия проблем.
lady40
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 06 Юни 2010, 08:49

Много бързо бре, ама понякога така става, вземаш едни парички да докараш чужденец в България, после му бият шута и ти излиза пет пъти по-скъпо да се разведеш. 8)
И да ви кажат тук стъпка по стъпка какви са действията, пак трябва да отидете при адвокат. По-добре си спестете времето и идете, че току виж сте спечелила от тотото 3-те милиона, и ще трябва да ги делите :mrgreen:
nikiboy
Потребител

Назад към Семейни казуси