начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Приемане на наследство от баба ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Приемане на наследство от баба ми

Мнениеот B5202S » 16 Юни 2010, 10:26

Привет,

Целта на това запитване не е безплатна правна помощ а стигане до правилните въпроси и насока към кой/и адвокат/и от Софийската колегия да се обърна за консултация.

Моята баба е направила завещание с което ми завещава цялото си имущество (апртамент в София). Баща ми е осъден 2006 и изтърпял наказание (2007-2009) по наказателно дело за деяние извъшено 1997. Дължи обезщетение от 28 000 (нови) лв., на лицата Х в едно с лихвите както и да се изчисляват те. За разходите по наказателното дело има изпълнено изпълнително дело от 2007 т.е държавате взе някакви пари. Въпроса е че лицата Х още не са предявили претенции т.е няма изпълнително дело срещу баща ми. Лицата Х имат ли краен срок в който могат да си потърсят парите, как се изчисляват тези лихви при положение че те не си търсят парите?. Баща ми няма имущество и живее при баба ми доходите му са от пенсия. Той е пенсионер както и баба ми. Моя въпрос е мога ли да приема наследство от баба ми когато тя умре без да наследя дълговте на баща ми. Той има право на запазен дял кйто няма да си тъси но неговите кредитори(лицата Х)? Идеята е да се запази жилището в което живеят баба ми и баща ми ако баба ми почине преди баща ми. Другия въпрос ако Аз умра женами и дето ми ме наследяват това означава ли че наследяват и баба ми и дълговете на моя баща. Аз винаги съм смятал че ще се откажа от наследство от баща ми но сега с това завещание какво да правя. Баща ми неможе да остане на улицата а и фиктивната продажба не е вариант защото разходите по нея са си съвсем истински пък утре аз мога да задлъжнея така че баба ми е права да не иска да си продаде жилището.
Какви са павата на наследниците на лицата Х. Имат ли краен срок да обазуват изпълнително дело срещу баща ми ако не го направят докато е жив после могат ли да търсят наследниците на баща ми.

От казаното дотук мога ли да формулирам следния въпрос.

Мога ли да приема наследство от баба ми без да приема дълговете на баща ми ако приемем, че първо почине баба ми после баща ми и аз се откажа от наследство от моя баща? Пак казвам крайната цел е баща ми да има къде да живее докато е жив после наговите кредитори да вземат каквото могат от него но не и от наследниците му и да не ни занимават с граждански дела и претенции. Защото наследниците(дори неродените още) по никакъв начин не са отговорни за неговите действия и причините паради които той натрупва дългове. С една дума проблема на лицата Х и техните вземания трябва да са си само техни и на моя баща.

Предварително ви благодаря.
B5202S
Младши потребител

Re: Приемане на наследство от баба ми

Мнениеот raissa » 19 Юни 2010, 23:21

Щеше да ми е интересно някой да се е изказъл...
ще споделя какво мисля, без изобщо да твърдя че съм права.

Баба ти, с това завещание не може да прескочи баща ти - той има запазена 1/2 част от нейното наследство. (чл. 29 ) Т.е. ти можеш да вземеш другата 1/2 .
Баща ти може да опита да откаже наследството, но неговите кредитори могат да искат унищожение на отказа в своя полза . ( чл. 56 )

Относно лицата Х - има давностни срокове , в които те трябва да си поискат паричките, но по този въпрос не съм наясно. Кога и как се прекъсва давността...колко години е. Общата ако не се лъжа е 5 год. , но може да лъжа :lol:

А по въпроса за бъдещите ти евентуални притеснения - ако приемеш наследство по опис отговаряш за пасиви на наследодателя само до размер получено. ( чл. 60 )
Т.е. ако баща ти ти завещае повече дългове отколкото активи това би бил най-добрият начин за теб. Трябва да погледнеш от чл. 60 до 70 някъде, + чл. 49 .
raissa
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Юни 2010, 05:56

Има къде по-елементарен начин да се уредят законно проблемите- не ми е ясно защо така сте усложнили ситуацията.
Нейсе.

Чакайте отговор тук... където ще се предлагат още по-сложни конструкции с неясен ( предизвестен?) резултат.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот raissa » 20 Юни 2010, 10:14

poli_g написа:Има къде по-елементарен начин да се уредят законно проблемите- не ми е ясно защо така сте усложнили ситуацията.
Нейсе.

Е какъв е де ?
raissa
Младши потребител

Назад към Семейни казуси