Имам следният казус:
При делото ми за развод на първа инстанция бях осъдена да изплащам издръжка 50 лева на непълнолетната си дъщеря. Обжалвах и въззивният съд в решението си отмени решението на първоинстанционния съд относно издръжката и родителските права, като ми присъди родителските права и осъди бащата да изплати издръжка за минало време, /както и занапред/ в размер на 200 лева месечно, което съвпада с периода през който аз бях осъдена да изплащам такава/времето между двете решения-около 7 месеца/, и която аз съвестно изплащах.
Въпросът ми е, мога ли и ако мога, какво трябва да направя, за да си изискам от бащата размера на издръжката, която съм изплатила чрез него на дъщеря си през периода между двете решения?
- Дата и час: 12 Дек 2024, 08:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ВРЪЩАНЕ НА ИЗПЛАТЕНА ВЕЧЕ ИЗДРЪЖКА?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ВРЪЩАНЕ НА ИЗПЛАТЕНА ВЕЧЕ ИЗДРЪЖКА?
Според мен не може ,издръжка се дължи от двамата родители.Щом има издадено СР в сила волю-неволю сме длъжни да се съобразим.Може да искате ,но по закон неможе да изискате.
-
Pause - Активен потребител
В 245, ал.3 ще търсите отговор.
Предварително изпълнение и от страх да не се пристъпи към принудително сте платила, само не разбрах кой се грижеше за непълнолетното по време на съдебното производство?
Pause , няма спор, че задължението за издръжка се носи от двамата родители, но ако те са във фактическа раздяла, само едната се грижи за потомството и при тези обстоятелства е плащано заради допуснатото предварително изпълнение на СР... има начин да се върне платеното.
Мисля, че точно това е станало- в противен случай въззивна не би се произнесла по описания в пост първи от темата начин.
Предварително изпълнение и от страх да не се пристъпи към принудително сте платила, само не разбрах кой се грижеше за непълнолетното по време на съдебното производство?
Pause , няма спор, че задължението за издръжка се носи от двамата родители, но ако те са във фактическа раздяла, само едната се грижи за потомството и при тези обстоятелства е плащано заради допуснатото предварително изпълнение на СР... има начин да се върне платеното.
Мисля, че точно това е станало- в противен случай въззивна не би се произнесла по описания в пост първи от темата начин.
- Гост.
- Старши потребител
За непълнолетното се грижеше бащата, защото на него на първа инстанция съдът постанови правата, а аз бях осъдена да плащам издръжка 50 лева. На втора инстанция съдът взе точно обатното решение и за правата, и за вината, и за издръжката, и отмени това на първата инстанция. Като за времето от излизането на първото решение до момента на излизане на второто решение, със задна дата постанови бащата да изплати 200 лева издръжка чрез мен като законен представител на детето! И затова питането ми е, дали не мога да си взема по съдебен ред тези изплатени от мен издръжки между двете решения? И ако мога, като какви стъпки следва да предприема? Естествено, аз ще използвам тези пари за нуждите на детето си, ако успея...
- diw64
- Младши потребител
Къде го Николов да прочете темата и да се убеди как на съдебния състав не се казва всичко и къде волно или неволно се крие част от фактологията ( чл. 266, ал.2 т.2), като накрая истината е не тази по кориците, а която я знае селото.
Лично към вас, предлагам да си отговорите на питането- имате ли (морално)право да търсите тези пари? Не сте полагала грижи за детето, платила сте на него, вярно чрез другия родител, и сега? - да ми ги върне бащата.
Отделно, не е имало ИЛ за тази сума, както и ИД, а е платена доброволно ( това няма никакво значение, размишлявам на глас заради диспозитива на ОС, платила сте на детето си).
Каквото и да си отговорите мисля, че ще стигнете и сама до истината.
Лично към вас, предлагам да си отговорите на питането- имате ли (морално)право да търсите тези пари? Не сте полагала грижи за детето, платила сте на него, вярно чрез другия родител, и сега? - да ми ги върне бащата.
Отделно, не е имало ИЛ за тази сума, както и ИД, а е платена доброволно ( това няма никакво значение, размишлявам на глас заради диспозитива на ОС, платила сте на детето си).
Каквото и да си отговорите мисля, че ще стигнете и сама до истината.
- Гост.
- Старши потребител
Зададох въпрос на аудитоията, а не отправих молба да ми се прави морален или какъвто и да анализ! Това е юридически форум, а не моралотерапевтичен такъв! Ако няма какво да кажете, то си го запазете за вас, както и потенциалната десекция на питащите!
В крайна сметка искам съвет или идея за нещо си! И за да го получа не мисля. че е нужно да рзказвам двегодишна сага... Имам казус и искам съвет! Просто и ясно е, нали?
В крайна сметка искам съвет или идея за нещо си! И за да го получа не мисля. че е нужно да рзказвам двегодишна сага... Имам казус и искам съвет! Просто и ясно е, нали?
- diw64
- Младши потребител
diw64 написа:Зададох въпрос на аудитоията, а не отправих молба да ми се прави морален или какъвто и да анализ! Това е юридически форум, а не моралотерапевтичен такъв! Ако няма какво да кажете, то си го запазете за вас, както и потенциалната десекция на питащите!
Пиперливо , но - форумът е за юристи и тук, по причина питане от различни субекти, има възможност младите колеги да разсъждават върху реални казуси. Не сме в съдебна зала, а и това дело( казус) не се гледа при затворени врати, ерго с публикуване в публичното пространство на част от фактологията за мен възниква правото да си правя заключения.
На въпроса, който трябва да отправите на проц. ви представител, - от правна страна( за морала писах) платила сте на детето. Когато прецените, че искате ТО да ви ги върне- ще ви отхвърлят иска.
Същото ще се случи и ако ги претендирате от бащата.
С последните две изречение съм пределно ясна.
- Гост.
- Старши потребител
Чл. 143. (1) Всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето.
+
(5) Размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода, освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител.
= Осъдително решение ползва се със сила на присъдено нещо демек и лъжа да е ,все тая.+ изпълнителна сила може да се осъществи по принудителен ред….
А вие ,да сте чували за възмездна издръжка?
-Аз ъ-ъ-ъ
Не се подигравам с правата ви или личността ,просто ви давам насока по казуса." Както звучи думата любов ,в ушите на влюбения"
+
(5) Размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода, освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител.
= Осъдително решение ползва се със сила на присъдено нещо демек и лъжа да е ,все тая.+ изпълнителна сила може да се осъществи по принудителен ред….
А вие ,да сте чували за възмездна издръжка?
-Аз ъ-ъ-ъ
Не се подигравам с правата ви или личността ,просто ви давам насока по казуса." Както звучи думата любов ,в ушите на влюбения"
-
Pause - Активен потребител
Така и така сте извадили късмет да Ви присъдят издръжка за минало време, явно бащата не е посочил на и доказал пред въззивния съд в кой период се е грижил за детето, така, че не насилвайте късмета си.
- dimist
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|