Здравейте!
В общи линии цялата система е една манджа с грозде, имам някакъв бегъл хабер от нещата как са и как би следвало да са, но все пак правото не ми е специалността.
Казусът е следния:
Лице Х тегли потребителски кредит от 20 000 лв. Този кредит е застрахован. Лице Х преди това е с начален стадий на рак (не съм наясно към момента дали е обявено при сключване на застраховката). Лице Х към момента има дарена къща с доживотно право на ползване от родителите, дарена 1/2 от апартамент пак с доживотно ползване, към момента ипотекиран, а съпругата 1 етаж от къща. Кредита се изплаща до към 16 000 лв. След което лице Х умира. Остават жив родител, съпруга, тогава непълнолетно и пълнолетно неработещи деца. Правят се необходимите постъпки за изплащане на застраховката. Е да, но застрахователя счита, че заболяването е отпреди сключването на полицата/укрито и отказва да изплати главницата по кредита. Хипотетично ако застрахователя е знаел - защо е сключил полица, а ако не е - защо не се е поинтересувал от здравословното състояние на клиента? Хипотези, понеже още нямам време да видя документите. Същевременно адвокат съветва наследниците (ако не се лъжа съпругата и децата) да спрат да плащат кредита до изясняване на случая. Диаметрално противоположно на моя съвет да плащат и съдят. В резултат наскоро се оказва, че високопоставен ЧСИ налага запор на заплатата на съпругата, децата в момента не работят като последната заплата е удържана на 100 (СТО) %. Интересно ми е ако децата учат висше дали се считат под издръжката на майката, респективно да се удържа по-малка част от заплатата й. Имам спомен за издръжка на деца при развод до 25 г. ако са висшисти и затова питам в този случай. Насрочена е и дата за опис. В крайна сметка съпругата решава да съди, но въпроса е по спирането на изпълнението. Доколкото видях в ГПК само с жалба, но в какъв срок се произнася съда. Същевременно какво става с кредита, който вече от 16 е на 21 хил. лв. по време на съдебния процес? Също така предполагам, че основното жилище ще го оставят, етажа от къща ако е обособен, а не делба на цялата къща може да бъде изкаран на продан, другата къща не могат понеже е с доживотно ползване от жив родител на лице Х, а 1/2 от друг апартамент пак не могат да запорират понеже хем е ипотекиран, хем с доживотно ползване? Въпреки, че след като високопоставен ЧСИ (поне от него идва съобщение за опис) слага 100 % запор на заплата, незнам реално какво да очакват.
В допълнение: има ли варианти да се развалят даренията за къща и апартамент, така щото да не бъдат сложени на тезгяха? Направени са от двама родители, сега единия дарител и един дарен вече не са измежду живите.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Знам, че казусът е за адвокат, търси се и такъв, наистина вещ в нещата. Понеже от невещия се е стигнало дотук.
На момента ми е нужна информация да ги посъветвам, предвид липсата на време.
И все пак - в случая не става въпрос за опит за измама, поне не на банката и не от страна на кредитополучателите.
- Дата и час: 12 Дек 2024, 06:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследен кредит и отказ за изплащане на застраховка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|