начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Издръжка на студент с разведени родители.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка на студент с разведени родители.

Мнениеот mirchetu » 12 Авг 2010, 06:14

Здравейте!
През предстоящата година ще бъда студентка 1 курс в Медицинския. За да кандидатствам за общежитие и стипендии е нужно да представя документ за доход на семейството. Родителите ми са разведени от 1 година по взаимно съгласие и в решението им за развод не пише нищо за мен и брат ми, а и двамата сме студенти. Единствено пише "Страните не си дължат издръжка". В момента на развода брат ми беше студент в платен ВУЗ, а аз задочно в държавен. Принципно баща ми ни издържа, а нямаме никаква връзка с майка ни. Съществува ли и възможно ли е да се извади документ, деклариращ, че баща ми ме издържа и че майка ми няма отношение към доходите на семейството? В решението за развод като не е посочен родителят, който поема издръжката ми, значи ли, че и двамата трябва да ме издържат? Извинявам се, ако въпросите ми са много наивни, но ми се иска да реша тези проблеми и в същото време да избегна контакта с майка ми :roll:
mirchetu
Нов потребител

Re: Издръжка на студент с разведени родители.

Мнениеот Pause » 12 Авг 2010, 14:00

Ако продължавате ,да следвате във ВУЗ ще трябва да заведете дело за издръжка Чл.144СК.И според зависи обстоятелствата съдът ще определи. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mirchetu » 12 Авг 2010, 16:10

А няма ли вариант за обратното? Да я освободим официално от издръжка?
mirchetu
Нов потребител

Мнениеот rts » 12 Авг 2010, 17:41

По принцип под "семейство" се разбира двамата съпрузи ненавършилите пълнолетие деца (под 18г.). Изяснете с ръководството на ВУЗ-а, ако не сте семеен, изискват ли доходите на родителите и как стои въпросът ако се изисква и техния доход, а те са разведени.
Също така е добре да знаете, че издръжка на навършили пълнолетие деца, които продължават да учат редовно във ВУЗ се дължи само ако тстудентът не може да се издържа от собствените си дохои и имущество, и издръжката не представлява затруднение за родителя, и само до 25 г.
Изяснете и за какъв период се искат документите за доход.
Ако изискват доход на родителите попитайте дали декларация с нотариална заверка на подписа на баща Ви, че е разведен и само той Ви издържа, заедно със служебна бележка за неговия доход и декларация от Вас за липса на собствени доходи ще е достатъчнно. Възможно е да поискат и удостоверение за баща Ви за неговото семейно положение.
rts
Активен потребител

Мнениеот akademikabg » 14 Ное 2010, 23:17

Хм, добре де това за студентите ясно. Но кажете ми има ли якой сигурен дали тези студенти ще получават изобща стипендии. Аз лично не вярвам на министъра, а вие?
akademikabg
Нов потребител

Мнениеот aneliarankova » 27 Ное 2010, 00:06

akademikabg написа:Хм, добре де това за студентите ясно. Но кажете ми има ли якой сигурен дали тези студенти ще получават изобща стипендии. Аз лично не вярвам на министъра, а вие?

Стипендията не е ли свързана с успеха от следването.
aneliarankova
Нов потребител

Мнениеот mirchetu » 16 Авг 2011, 13:38

Свързана е, но ако не се отпускат, и 6 да имаш, стипендия няма да видиш :( Благодаря ви за отговорите, имам хубав успех, но се оказва, че университетът не признава брат ми за част от семейството, оттам доходът скача и няма никакво значение дали ще включим майка ми или не. Ще се надявам само на Евростипендиите, които също не е ясно дали ще бъдат отпуснати отново, но там поне не се иска доход, а само успех :)
mirchetu
Нов потребител

Назад към Семейни казуси