начало

Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол

въпрос за наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за наследство

Мнениеот alex96 » 31 Окт 2011, 16:46

Здравейте,

Бихте ли помогнали със следния въпрос.

Апартамент купен от баща, който умира 1970 г. Наследници остават съпругата му ½ част от апартамента и двамата му синове съответно по ¼ дял.

Преди 10 години майката прехвърля своята част от апартамента на единия син срещу договор за гледане и издръжка. Той е в брак и това, което придобива от майката се дели между него и съпругата, т.е. и двамата получават по ¼ от апартамента.
Към момента съпругът и съпругата теглят кредит, за да изплатят останалата ¼ от апартамента на брата на съпруга.
От настоящия си брак съпругът има едно дете, от предишен брак също едно дете.

Въпросът ми е след време каква част от апартамента ще наследи детето от първия брак и как може да се избегне това? Благодаря
alex96
Нов потребител

Re: въпрос за наследство

Мнениеот sunnyset » 01 Ное 2011, 22:29

Ако предположим, че с кредита и договора за гледане и издръжка, целия апартамент стане СИО между съпрузите /и разбира се, ако няма брачен договор между тях/, тогава ако почине съпруга – бащата, дяловете са следните:
- преживялата съпруга, получава своята половина от СИО и също така дял от имуществото на починалия, равен на дела на всяко едно от децата. Следователно тя получава 1/2 от СИО и 1/6 от останалата част или общо 2/3;
- детето, което е родено от втория брак получава 1/6;
- детето от първия брак също получава дял 1/6, защото починалия се явява негов баща.

Но ако например почине съпругата – жената от втория брак, тогава дяловете ще се разпределят по следния начин:
- преживелия съпруг получава своята половина, 1/2 от СИО и 1/4 от останалото имущество на наследодателя или общо 3/4;
- детето, съответно от втория брак получава 1/4 от имуществото.
Това е така, защото децата на двамата съпрузи от различни бракове, наследяват само своя родител.

alex96 написа:От настоящия си брак съпругът има едно дете, от предишен брак също едно дете.

Въпросът ми е след време каква част от апартамента ще наследи детето от първия брак и как може да се избегне това? Благодаря

С договор за продажба или договор за гледане и издръжка.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Ное 2011, 00:00

Ако предположим, че с кредита и договора за гледане и издръжка, целия апартамент стане СИО между съпрузите

Няма място за предположения- 1/4 от имота е лична собственост на съпруга( наследяване), ерго никога няма да е СИО.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunnyset » 02 Ное 2011, 00:56

Да, така е, пропуснала съм тази 1/4 на съпруга, която е негова индивидуална собственост по наследство. Моя грешка.
sunnyset
Потребител

Мнениеот alex96 » 02 Ное 2011, 14:55

Благодаря за отговорите.
Как, тогава, се наследяват дяловете след като 1/4 е собственост само на съпруга?
alex96
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 02 Ное 2011, 18:06

Въпросът ми е след време каква част от апартамента ще наследи детето от първия брак и как може да се избегне това?

8) Този спектакъл вече го гледах снощи тук. Не проявявам разбиране по въпроса к`ва майка сте, или к`ъв баща, защото ми е ясно, че моралът се възприема от меркантилно настроените за порок.

Не е проблем да ви се даде правилен отговор, но е въпрос и на желание. Аз нямам.
Животът е пълен с изненади- внимавайте на вас каква ще поднесе.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси