начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля за пояснение за влоговете и новия СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за пояснение за влоговете и новия СК

Мнениеот human1970 » 06 Апр 2014, 18:44

Здравейте!
Чета тук http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp13/7/7-21.pdf , както и на други места, в т.ч. и съдебни решения и не ми става ясно.
Доколкото аз разбирам и тълкувам написаното, следва че ако към влизане в сила на новия СК съм имал влог (депозит), не съм го изтеглил преди влизането в сила на новия СК или съм го изтеглил, но в последствие съм открил друг влог, то при евентуален бъдещ развод съпругата ми спокойно ще претендира за 1/2 от наличната сума по влога.
Ако някой се реши да коментира темата ще продължа с разсъжденията си. Стига се до абсурд според мен, но затова ще говоря по-нататък.
human1970
Младши потребител

Re: Моля за пояснение за влоговете и новия СК

Мнениеот sunrise » 06 Апр 2014, 19:41

Какво да тълкуваме? То си пише , практика също има .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот human1970 » 06 Апр 2014, 20:19

Ами първо да започнем от там, че 2-та варианта - посочени в края на стр.4 и в началото на стр.5 касаят (според мен) един и същи факт:
Стр.4 - "не са налични към момента на влизане в сила на новия СК"
Стр.5 - "са ликвидирани (т.е. средствата по тях са изтеглени) при действието на СК от 1985г.".
Въпреки, че се говори с различни думи за едно и също нещо - решенията и съдебната практика е коренно противоположна.
Не съм юрист, затова питам.
human1970
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Апр 2014, 20:21

Имаме ли заварен брак ( заверен означава непрекратен до 01.10.2009г.)и вземания по банков влог (разбирай пари по сметка след 01.10.2009г.) - лично имущество са на титуляра на сметката:
ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 718 ОТ 07.06.2013 Г. ПО ГР. Д. № 2440/2013 Г., Г. К., ІІІ Г. О. НА ВКС написа:Правилата на СК от 2009 г. за разделност на влоговете се прилагат и за имуществата по заварените бракове към 1.10.2009 г.

Не знам, какво сте разбрал, но като да не сте разбрал всичко от написаното, та да се повторя:
bird_of_paradise написа:...Има редица О и Р на ВКС, които касаят по-специфични хипотези: прекратен брак по СК отм. или прекратен брак по СК нов, но вземанията по влоговете са погасени по време на СК отм. ( тогава разбира се имаме общност), каквито настоящата тема не касае с оглед зададените условия....
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот human1970 » 06 Апр 2014, 20:40

Добре, до някаква степен се опитвам да разбера това, което сте написали. Но от този документ, които цитирах разбирам съвсем друго.
Дано не ставам досаден, но да започнем отзад-напред:
1. Защо и кога един семеен човек прави влог? В последните години сме свидетели на точно обратното - всеки тегли кредит или купува нещо на изплащане (то затова сме и на това положение).
2. Твърдението на стр.5 хем е смешно, хем ме озадачава. Какво имам предвид: ако един семеен човек първо е направил влог, после го е изтеглил и едва в един по-късен момент се е стигнало до развод - вероятността да го е открил и съответно изтеглил в полза на семейството е много по голяма и реална отколкото каквото и да било друго. И въпреки това съда постановява - 1/2 от влога (който отдавна не съществува) да получи бившата съпруга.
human1970
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Апр 2014, 20:50

Защо не изложите казуса си, защото не виждам смисъл абстрактно да се тълкуваме тук еветуални норми с цел принципно ограмотяване. Това става в юридическите факултети. :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот human1970 » 06 Апр 2014, 21:11

Ами аз откакто се помня винаги съм имал влог. И преди 2009г. и след това, както и в момента.
Допреди и през 2009г. нямаше 10% данък в/у лихвите, получени на падежа и по тази причина в момента на всеки падеж съм закривал дадения срочен влог и съм откривал нов в банката, която предлага по-изгодни условия в момента. Така в един момент ще се окаже, че преди влизане в сила на новия СК съм имал някакъв влог, който към момента на влизане в сила на новия СК съм закрил. Въобще нямам идея какъв точно е бил влога ми тогава и в коя банка. Та от това, което цитирах разбирам, че от този тогавашен влог жена ми при евентуален развод може с пълното право да претендира 1/2.
След влизане на 10% данък (доста след влизане в сила на новия СК) се наложи да не правя срочен влог, а депозит (по този начин си получавам годишна лихва от 7% без каквато и да било удръжка).
Този (настоящия) депозит на практика са ония същите пари, които съм имал и съответно изтеглил преди влизане в сила на новия СК - увеличени с получените лихви и допълнително внесените от мен през този период средства. Та на този сегашния депозит не ми става ясно - пак ли има право на 1/2 ????
human1970
Младши потребител

Мнениеот Pause » 06 Апр 2014, 22:25

няма право на 1/2 защото не са СИО остават на титуляра на влога или депозита.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси