- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на жилище по време на брак
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Покупка на жилище по време на брак
Здравейте!! Моля да ме упътите в следната ситуация: преди брака моите родители ми даряват апартамент в гр.Варна.По време на брака с моят съпруг решихме да сепреместим да живеем в гр. Пловдив. За целта се наложи да продадем апартамента в гр.Варна за да закупим жилище в гр.Пловдив. Как може да стане така, че при един евентуален развод това жилище да остане за мен, тъй като все пак новото жилище се купува с парите на моите родители.. Освен дарение от страна на родители ми има ли и друг начин да успея да запазя жилището?
- gerrinik
- Нов потребител
Re: Покупка на жилище по време на брак
С продажбата на собствения си апартамент (доколкото няма да има доплащане на суми), правите трансформация на лично имущество по време на брака и при един евентуален развод можете да докажете, че апартаментът е закупен изцяло с ваши средства. (Правя уточнение - това ще е само ако няма да се доплаща нищо за новото жилище - разликата за доплащане по закон се презумира като съвместен принос).
Ако не искате съпруга да придобива дял от каквото и да било, направете си брачен договор и променете режима на СИО в разделност, след което закупете апартамента на свое име.
Ако не искате съпруга да придобива дял от каквото и да било, направете си брачен договор и променете режима на СИО в разделност, след което закупете апартамента на свое име.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря за съвета !!!
- gerrinik
- Нов потребител
Има още един вариант, но е малко по-скъп откъм такси, а и изисква доверие към вашето родителско тяло.
Просто нека новото жилище в Пловдив бъде закупено от родителите ви на тяхно име (с парите, които вие ще им дарите от продажбата ), а след това - те отново да ви го дарят - веднага или някога си.
Грубо е спрямо вашия съпруг (показва тотално недоверие към неговата личност), но вие си знаете какво ви е положението и какви са съображенията жилището да е само ваше.
Просто нека новото жилище в Пловдив бъде закупено от родителите ви на тяхно име (с парите, които вие ще им дарите от продажбата ), а след това - те отново да ви го дарят - веднага или някога си.
Грубо е спрямо вашия съпруг (показва тотално недоверие към неговата личност), но вие си знаете какво ви е положението и какви са съображенията жилището да е само ваше.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
От гледна точка на здравия разум - не е чак толкова грубо. Аз живея в такова жилище и усещам колко добре са постъпили моите родители - сигурно ги е насочил адвокат.
А ето и предидущата история - за да купи моя апартамент, баща ми продаде жилището на родителите си в провинцията. И какво се оказа - майка ми стана половин собственик на новото жилище, без да си мръдне пръста. Тя няма да злоупотреби, нито ще попречи за нещо на баща ми, но по документи положението е такова, от нейно име се дължи и половината данък.
А ето и предидущата история - за да купи моя апартамент, баща ми продаде жилището на родителите си в провинцията. И какво се оказа - майка ми стана половин собственик на новото жилище, без да си мръдне пръста. Тя няма да злоупотреби, нито ще попречи за нещо на баща ми, но по документи положението е такова, от нейно име се дължи и половината данък.
- cuckoo
- Младши потребител
Ако още не сте продали жилището си в Варна - немерете си купувач, направете ЗАМЯНА на това, което искате да купите в Плевен срещу това в Варна. Нека купувача ви за Варненското жилище го закупи от новите собственици. Тази операция е малко тромава, но пък ви гарантира собствеността на новото ви жилище в Пловдив
- neveja111
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|