Здравейте, аз вече имам своя отговор, но все пак ми се иска, ако някой има желание да поразсъждаваме.
Казусът е наследствен и по същество е следния: Деца отказват наследството от починалия си баща по установения от закона ред. Наследодателя не е бил в брак, към момента на смъртта си и откриване на наследството. Има жив родител /майка/. Как определяме наследяването? Ще споделя моето мнение и мнението на колегата с когото влязохме в словесен спор. Всъщност за мен е важен принципът, тъй като наследствено право почти не работя, но ми е интересно дали насоката ми на разсъждения е правилна или някъде допускам грешка /къде/. Ще започна с това, че съм запозната с решение 148/1986г. ОСГК. Там казусът е леко различен, защото има преживял съпруг. Моето мнение е, че в описания по-горе казус, след като децата /като наследници от първи ред/ се отказват от наследството на починалия си баща, наследява наследника от втори ред - в случая майката на наследодателя, баба на децата. Според колегата ми след като децата отказват да получат наследство от родителят си, неговото имущество преминава в собственост на общината. Според него отказът не можел да се приравни към липсата на наследници от първи ред. Вие как мислите?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследсвен казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: наследсвен казус
Ти си прав.
И да имаше преживял съпруг, пак така. Ако се откажат децата - съпругът и майката. Ако се откажат и децата, и съпругът - майката.
И да имаше преживял съпруг, пак така. Ако се откажат децата - съпругът и майката. Ако се откажат и децата, и съпругът - майката.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря Портокал!
- alissa
- Потребител
Този колега трябваше да са го скъсали на наследствено.
- barakuda
- Потребител
Може ли помощ по още един наследствен казус?
Наследодателят е починал 2000 год. - женен, без низходящи. Баща му е починал преди него, а майка му 2007 год. Има еднокръвни и едноутробни братя и сестри, няма от общи родители.
Кой се явява наследник на починалия? Съпругата и майката (респ. нейните деца)? Или съпругата, майката и еднокръвните братя и сестри?
Наследодателят е починал 2000 год. - женен, без низходящи. Баща му е починал преди него, а майка му 2007 год. Има еднокръвни и едноутробни братя и сестри, няма от общи родители.
Кой се явява наследник на починалия? Съпругата и майката (респ. нейните деца)? Или съпругата, майката и еднокръвните братя и сестри?
- ki_milkovi
- Нов потребител
ki_milkovi написа:Може ли помощ по още един наследствен казус?
Съпругата и майката.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Наследственото право е най-простото право, всички отговори ги има в един единствен закон - Закона за наследството. Не задавайте тук елементарни въпроси, преди да го прочетете.
- barakuda
- Потребител
barakuda написа:Наследственото право е най-простото право, всички отговори ги има в един единствен закон - Закона за наследството. Не задавайте тук елементарни въпроси, преди да го прочетете.
Ами тогава просто не вземай отношение. Аз не съм юрист и имах нужда от помощ.
- ki_milkovi
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|