начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследство на Гермаски гражданин

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство на Гермаски гражданин

Мнениеот helicon » 04 Авг 2016, 12:43

Казуса ми е следния.
Баща ми беше женен за германска гражданка.Тя почина и му остави в наследство банкови сметки в две български банки. Те бяха женени от 1987г.Съпругата му е била бездетна. Тя обаче е оставила 8 свой наследници в Германия,нейни племенници и сестри. Банковите сметки са запорирани от Немската банка превеждаща сумите към двете сметки в българските банки по искане на Немското посолство,докато не се установят всички наследници и не се поделят парите. Проблема е че той не знае имената на тези наследници и те са пръснати из цяла Германия. От посолството ни занимават с всевъзможни глупости и искат да ги издирим ние самите.
Установих след консултации,че приложимото право в случая ще бъде Българското, тъй като съпругата на баща ми беше с постоянно местопребиваване в България и банковите сметки са в Български банки.
Въпросите ми са:
1.Тъй като приложимото право е българското, с установителен иск пред съда ли трябва да търся полагащата се част от наследството за баща ми?
2.Реално въпреки че това наследство все още е запорирано, то собственост на баща ми ли е вече?
3.Тъй като все още нямаме издадено немско удостоверение за наследници, понеже нямаме акт за раждане на съпругата на баща ми,възможно ли е без него да се иска от съда, установяване на дела на наследството за баща ми?
helicon
Нов потребител

Re: Наследство на Гермаски гражданин

Мнениеот karanedeff » 08 Авг 2016, 12:48

ГПК написа:Издаване на европейско удостоверение за наследство

Чл. 627е. (Нов - ДВ, бр. 15 от 2016 г.) (1) Когато българският съд е международно компетентен съгласно чл. 4, 7, 10 и 11 от Регламент (ЕС) № 650/2012, заявлението за издаване на европейско удостоверение за наследство се подава пред районния съд по последния постоянен адрес на починалия, ако такъв липсва - по последния му адрес в страната, а при липса на адрес в страната - пред Софийския районен съд.
(2) В случай че заявлението по ал. 1 е уважено, съдът издава европейско удостоверение за наследство, като използва формуляра от Регламент за изпълнение (ЕС) № 1329/2014 на Комисията от 9 декември 2014 г. за изготвяне на формулярите, посочени в Регламент (ЕС) № 650/2012 на Европейския парламент и на Съвета относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство (ОВ, L 359/30 от 16 декември 2014 г.).
(3) Европейското удостоверение за наследство, както и отказът за издаването му подлежат на обжалване пред съответния окръжен съд в едномесечен срок, който тече от момента на връчването.
(4) Когато издаденото европейско удостоверение за наследство е неточно или отказът за издаването му е неоснователен, съдът отменя постановения акт изцяло или отчасти и връща делото на първоинстанционния съд със задължителни указания.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Семейни казуси