начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

Дело за неправномерно теглене на пари от банкомат

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за неправномерно теглене на пари от банкомат

Мнениеот monihristov » 27 Яну 2025, 14:18

Здравейте,
За майка ми известен период се грижеше чужд човек. Който е теглил пари без пълномощно. Който е и е злопотребил с добрината ни.
Моля за оферти и за започване на дело в София за предпочитане на ЛС. Има ли смисъл от такова дело? Колко продължава такова дело в София. Имам всички необходими документи да ви предоставя!
В сайтовете за новини, чегох за една жена за 200 лв теглени са я осъдили на пробация.
monihristov
Нов потребител

Re: Дело за неправномерно теглене на пари от банкомат

Мнениеот kpts_ » 27 Яну 2025, 16:00

"Чл. 249. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който използва платежен инструмент или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляря ако деянието не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума. "

Пишете жалба в Прокуратурата, ама по-скоро, че може доказателствата да се поизтрият!
kpts_
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Яну 2025, 17:19

Доказването ще е малко трудно. Грижата на добър стопанин включва и интерес към банковите сметки, а когато някой тегли дълго време пари от чужда банкова сметка с картата на титуляра е малко трудно да се повярва, че това става без негово разрешение. Тук става дума и за възрастен човек, като се е теглила най-вероятно пенсията, което на практика изключва незнанието му по отношение на тегленето на суми.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 27 Яну 2025, 19:09

ivanov_p написа:Доказването ще е малко трудно. Грижата на добър стопанин включва и интерес към банковите сметки, а когато някой тегли дълго време пари от чужда банкова сметка с картата на титуляра е малко трудно да се повярва, че това става без негово разрешение. Тук става дума и за възрастен човек, като се е теглила най-вероятно пенсията, което на практика изключва незнанието му по отношение на тегленето на суми.

Доказването е много лесно - всеки банкомат има камера, но трябва да стане овреме - тези записи не се пазят дълго!
Колкото до времето, през което са теглени пари - какво точно означава „дълго“?
А за незнанието - точно възрастните хора нямат банкова култура. Майка ми даже не знае, че има дебитна карта - още си мисли за „спестовната книжка“ и теглене на гише.

Пп. Към автора - не сте уточнили размера на сумата, за да се прави сметка - заслужава ли си или не.
За бъдеще - направете си онлайн банкиране и наблюдавайте движенията по сметката. От там може и да блокирате въпросната карта.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 27 Яну 2025, 23:59

Здравейте,
В конкретния случай моят подход би бил следният:
Първо жалба до прокуратурата, която жалба ако бъде приведена в реални действия от страна на институцията, биха могли да стреснат предполагаемия извършител и да признае, и дори възстанови сумата, обект на злоупотреба… Същевременно и едно гр. дело, като в ИМ бих посочил, че по случая е сезирана и прокуратурата. Дори и прокурорът да постанови отказ за образуване на ДП, то поне ще продължи гр. дело. Иначе преди мен включилите се в темата са прави.:
Guest1, за това, че са налице снимки от всеки банкомат, които до преди няколко години незнайно защо, но бяха мнохромни (чернобяли), обаче с доказателствена стойност. Ivanov_p, досежно доказването, което ще е трудно… И не за самите тегления от банкоматите, а за това, че изтегляните суми не са били предавани в цялост на титуляра. Kpts, съответно за сезиране на прокуратурата…
Съветът ми е, питащият да се обърне към адвокат, на когото да представи наличните документи и др. доказателства с които разполага и съвместно да решат по-нататъшните действия…
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Яну 2025, 00:32

Еми - трябва да се докаже нещо, на първо време - дали обаче прокуратурата ще е бърза в случая - къде е бил банкомата точно, аз съм имал случай - доказа се - от случайни данни - но трябва да има свидетели.

На мен ми се струва - че е хубаво да се документира. То е ясно - че пълномощното е излишно в случая - има вреда и т.н. Правили са ми по делата - примерно - лицето е починало и - отиват да изтеглят сумата. Другото е - със сложна комбинация от преводи - от един на друг.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот monihristov » 28 Яну 2025, 11:20

Благодаря на всички за отзивите и съветите – всяко мнение и препоръка ми бяха изключително полезни. След като събрахме достатъчно информация и доказателства, сезирахме прокуратурата, вярвайки, че това е правилната стъпка за търсене на справедливост. За съжаление, преди два дни разбрах, че случаят е бил прекратен още преди шест месеца. Това обаче се е случило без никакво уведомление към нас или към адвоката ми! Останахме шокирани от този развой на събитията и липсата на прозрачност в процеса. След няколко дни смятам да ходя до прокуратурата с още документи и по възможност да продължат разследването.
monihristov
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 28 Яну 2025, 11:48

Съгласно преобладаващата практика, от чл. 249 НК няма пострадал.
Задължение на всеки титуляр (по закон и по договор) на банкова карта е да не предоставя на никого пин-кода към картата си.
Записите от охранителните камери на АТМ-устройствата се пазят до месец и с тях би се установило евентуално кой е теглил парите. Но при използването на верен пин, няма как да се задействат системите за банкова сигурност - теглещият се "разпознава" като титуляря... Същевременно изминалият период от време не позволява събиране на достатъчно доказателства. Самопризнание - да, ама не е царица на доказателствата..
И не знам за каква пробация е чел авторът на темата - наказанието по този текст е задължително лишаване от свобода - има минимум.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот guest1 » 28 Яну 2025, 12:07

monihristov написа:За съжаление, преди два дни разбрах, че случаят е бил прекратен още преди шест месеца.

Странното - днес е 28.01.2025 г. Темата е от вчера - 27.01.2025 г.
А казвате - „преди два дни разбрах“, тоест преди да „пуснете запитването“ и говорите за събития от преди повече от половин година?

guest1
Активен потребител

Мнениеот monihristov » 28 Яну 2025, 12:27

nikodim77 написа:Здравейте,
Същевременно и едно гр. дело, като в ИМ бих посочил, че по случая е сезирана и прокуратурата. Дори и прокурорът да постанови отказ за образуване на ДП, то поне ще продължи гр. дело. Иначе преди мен включилите се в темата са прави.:

То всеки може да пише безмислени жалби в прокуратурата и да си ги прикрепя като доказателства в съдът!
С кварталния си говорих, слабият първи пуска жалби, и са си спестят от съдебни такси и т.н.!
Какво значение за едно гражданско дело има прекратено производство от прокуратурата?
monihristov
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Яну 2025, 23:59

Здравейте отново,
Уважаеми Г-н monihristov,
Макар в последния ви пост, в който ме цитирате да съзирам недобър тон и наченки на обидни квалификации, все пак ще Ви отговоря!:
Кварталният Ви, почти съм убеден, че няма правно образование и не е наясно с някои „правни гимнастики”. И уви, ако той съзира слабост у жалбоподателите, значи, че е по-добре да смени попрището си.
Относно безсмислеността на една такава жалба, то това оставете на юристите да преценят, до колко е безсмислена, какви биха били последиците от същата и доколко би могла да е в помощ при гр. дело…?!? (но пак питайте кварталния, който вероятно е корифей в правните науки…)
Така също нека той ви поясни и това, какво значение за едно гражданско дело има прекратено производство от прокуратурата, осообено ако по него все пак са събрани някакви материали, показания и прочие.
И не на последно място, с поведението си (пускане на тема в правен форум) явно обиждате Вашия адвокат, за когото споменавате в предходния си пост, а е следвало да зададете тези си въпроси именно към него…, но явно приемате за чиста монета казаното от кварталния…
Хубава вечер Ви желая и успех в живота…!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот monihristov » 29 Яну 2025, 13:59

nikodim77 написа:Здравейте отново,
Уважаеми Г-н monihristov,
Макар в последния ви пост, в който ме цитирате да съзирам недобър тон и наченки на обидни квалификации, все пак ще Ви отговоря!:
Кварталният Ви, почти съм убеден, че няма правно образование и не е наясно с някои „правни гимнастики”. И уви, ако той съзира слабост у жалбоподателите, значи, че е по-добре да смени попрището си.
Относно безсмислеността на една такава жалба, то това оставете на юристите да преценят, до колко е безсмислена, какви биха били последиците от същата и доколко би могла да е в помощ при гр. дело…?!? (но пак питайте кварталния, който вероятно е корифей в правните науки…)
Така също нека той ви поясни и това, какво значение за едно гражданско дело има прекратено производство от прокуратурата, осообено ако по него все пак са събрани някакви материали, показания и прочие.
И не на последно място, с поведението си (пускане на тема в правен форум) явно обиждате Вашия адвокат, за когото споменавате в предходния си пост, а е следвало да зададете тези си въпроси именно към него…, но явно приемате за чиста монета казаното от кварталния…
Хубава вечер Ви желая и успех в живота…!

Уважаеми Г-н адвокат nikodim77,
Извинявам се, че така прозвуча. По никакъв начин не исках да ви обидя. Благодаря Ви за информацията.
Видях, че моята адвоката е постъпила правилно. Тя е на 58г. и се надявам да е жива и здрава да не се налага да сменям адвокат.
monihristov
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 29 Яну 2025, 14:37

monihristov написа:Тя е на 58 г. и се надявам да е жива и здрава да не се налага да сменям адвокат.

Недейте така - тя е „младо момиче“, само 58!!!
Виж, ако беше на 80+ ... тогава и аз бих се замислил.

guest1
Активен потребител

Назад към Семейни казуси