начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

обезщетение по майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение по майчинство

Мнениеот Росица » 15 Апр 2005, 09:15

Здравейте!
Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. Осигурена съм за всички соц.случаи по трудов договор.Интересува ме ако детето ми започне да посещава детска ясла преди навършване на 2г, а аз не започна работа през този период /макар да имим такава/ губя ли обезщетението за гледане на малко дете?
Росица

Re: обезщетение по майчинство

Мнениеот иванова » 15 Апр 2005, 09:38

Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка.
Не следва да ви се спира майчинството в този случай
иванова

Мнениеот донна2 » 15 Апр 2005, 12:28

При условие ,че започнете работа преди навършване на 2 г. на детето то тогава
В случаите, когато примерно майката не ползва допълнителният платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката (осиновителката) се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението за отглеждане на малко дете до 2г. /тоест половинката от майчинството ,което се равнява на 65 лв /, ако тя е осигурена за всички осигурени социални рискове, включително и без трудова злополука и професионална болест и безработица и ако е имала право на обезщетение за отглеждане на малко дете до 2 г.

за справка чл.54 от КСО
донна2

Мнениеот донна2 » 15 Апр 2005, 12:35

Допълвам при условие ,че детето ви посещава детска градина ,то тя се заплаща тогава ако не започнете работа следва да получите пълния размер на майчинството , а ако започнете половината .
донна2

Мнениеот иванова » 15 Апр 2005, 12:41

Да де, ама жената питаше, ако даде детето на ясла, а си седи в къщи, дали ще продалжът да й плащат майчинство. Че ще ходи на работа, не е споменамала
иванова

Мнениеот донна2 » 15 Апр 2005, 12:42

да де във втория пост и отговорих
донна2

Назад към Семейни казуси