начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

кога може да се говори за "самотна майка"

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: кога може да се говори за "самотна майка"

Мнениеот darena » 18 Май 2005, 09:42

****Според разни общинари една жена, която сама си гледа детето от неговото раждане, макар, че е припознато не е "самотна" и няма право на определени преференции.
Още едно абсурдно нещо в нашата държава.****

Това от къде ви дойде на акъла?
Изобщо не е вярно.Именно тези майки имат възможност да ползват почти всички преференции.По неприятно е положението при разведените майки.
darena

Мнениеот иванова » 18 Май 2005, 09:42

имах предвид ЗСПД
иванова

Мнениеот иванова » 18 Май 2005, 09:51

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 1. (1) (Предишен текст на § 1 - ДВ, бр. 97 от 2001 г.) По смисъла на правилника:
1. (Отм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г.).
2. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г.) "Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до придобиване на средно или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).
3. "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.
4. "Дете сирак" е ненавършило пълнолетие дете, на което единият или двамата родители са починали.
5. "Многодетни" са майките, родили (осиновили) и отгледали 3 и повече деца над едногодишна възраст.
6. "Безработни" са всички физически и психически годни за работа лица в трудоспособна възраст, които са регистрирани в дирекциите "Бюра по труда" и активно търсят работа.

Значи както виждате е написано какво е самотен родител, също че дете с починал родител или родители е сирак. Не виждам какво не е ясно. Само за дете с един родител нищо не пише
иванова

Мнениеот darena » 18 Май 2005, 10:16

Какво значи дете с един родител?
не е ли точно този родител
***3. "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст.***
Независимо дали детето е полусирак,с баща-неизвестен или е осиновено.
darena

Мнениеот иванова » 18 Май 2005, 11:43

Както виждате в легалното определение за самотен родител не е включена хипотезата на дете с баща неизвестен. Това че е родено без сключен брак, не значи че е с неизвестен баща.
Логически като си разсъждавам има разлика между сам родител и детес един родител. Да , родителя е сам и сам отглежда детето поради една или друга причина, но детето има двама родители - починал баща, баща при развод и баща при припознаване да речем. Това че поради обективни и субективни причини не живее с майката, не значи че няма друг родител.
А дете с един родител, според мен не значи че детето се отглежда от един родител, а по принцип че въобще няма такъв. Тоест има само майка с баща неизвестен или пък е самотен баща осиновител . Ох, не знам може ида не е така
иванова

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 14:10

Виж "Правилник за приложение на закона за социално подпомагане" в допълнителните разпоредби е отразено: Параграф 1 т.3 " Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст..
Дано това свърши работа за каквото е нужно."Самотна майка" е термин от отменения вече Указ за насърчаване на раждаемостта, който по моему действа твърде дълго и просто това е останало в съзнанието на хората.Ако има някакъм проблем, можем да поговорим по обширно.Не съм юрист, но в момента се занимавам с подобни казуси и мога да бъда от полза.

[%sig%]
alvisun
Младши потребител

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 14:20

В удостоверенията за раждане вече се отбелязва за родител "непосочен", а не "неизвестен".В този смисъл си напълно права.Има случаи, в които дори майката е такава - когато става въпрос за подхвърлено дете.Имала съм случаи и с двама "непосочени" родители, или лице без ЕГН и съставен акт за раждане, но това е чисто административната страна на въпроса.Истинския живот е друго нещо.
alvisun
Младши потребител

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 16:21

Мога да помогна.Пишете ми на alvisun@lex.bg Явно проблемът е сериозен.Жената е права да се жалва.Разполагам с необходимото, за да Ви помогна.
alvisun
Младши потребител

Мнениеот възмутена!!! » 18 Май 2005, 16:33

О, я стига! "горките самотни майки"!!! Ами тези, които живеят на семейни начала с бащите на децата си? И те ли са "самотни"?
възмутена!!!

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 16:44

Независимо с колко родители е детето, то си е дете и помощтта в случая със ЗСПД или ППЗСП е доход за родителя, а не за детето.Неможе да се очаква, че законът ще постави в по-неравностойно положение детето, което има двама родители, от това с един.В крайна сметка, родителят е този, който полага грижи, а не детето и е достатъчно облекчение факта, че по ЗСПД не се търси доход на друг родител, ако има такъв.По ППЗСП нещата са поставени по същия начин и поради тази причина съществуват в чл.9 ал.3 т.5 и т.6 За съжаление обаче издръжките като присъдени по специализирани закони, все още са доход, независимо от факта дали се получават или не.Тук също няма никакво значение дали родителите някога са встъпвали в брак или не.Няма да коментирам факта как и дали един родител може да докаже дали получава или не издръжката определена му от съда, т.к. това е от компетенцията на други хора, а не от моята.
alvisun
Младши потребител

Мнениеот възмутена!!! » 18 Май 2005, 16:52

Общината съвсем правилно смята! Щом детето е припознато, бащата си има своите отговорности, все едно, че са в брак, независимо дали живеят заедно или не. Ако живеят както писах по-горе, те са си семейство и доходите влизат на едно място. Това, че майката не е в брак не й дава право да проси от държавата.
възмутена!!!

Мнениеот възмутена!!! » 18 Май 2005, 16:57

Много са си добри тълкуванията
възмутена!!!

Мнениеот alvisun » 18 Май 2005, 17:09

Нямам спомен да съм коментирала отговорността на който и да било родител.Това е доста специфична материя и поради тази причина предложих на колегата да коментираме конкретния казус на друго място.В случая колегата не е оторизиран да търси отговорност от когото и да било от родителите, а да отговори на конкретна молба.В крайна сметка от 10 ревящи гърла по улиците 1 е наистина с проблем, ако работата ни е да го нахраним, дали ще я свършим ако не го сторим?
alvisun
Младши потребител

Мнениеот shanan » 19 Май 2005, 00:38

благодаря на всички!!!
въпроса ми не стъпва на реална необходимост от разрешаване на определен казус с живи хора---прочетох някъде нещо по въпроса и се замислих, но понеже не ми стигат познанията, реших да питам вас.
аз съм държавен служител, за мен както и за вас законите трябва да се изпълняват, коментара дали са справедливи си го правим в къщи.
мен откровенно ме е яд на ромската общност, където не се пишат бащите в актовете за раждане, защото по този начин се ползват с по-големи привилегии, това се прави умишлено разбира се. и т.н. и т. н.
плащайте си осигуровките, че много чакат на тях.
shanan
Младши потребител

Мнениеот alvisun » 19 Май 2005, 09:19

Виж ППЗСП ДР параграф 1 ал.30 т.2 Вече не им е толкова лесно.
alvisun
Младши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси