- Дата и час: 09 Яну 2025, 23:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тази семейна история... нормална ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Тази семейна история... нормална ли е?
Значи и аз вече започвам да се дразня/ но така или иначе форумът е отворен за всички/ наистина се залита по емоционалната част на историята, а правната страна здраво тъне в тъма.
И двете страни са кофти родители- приемете го! и да сложим точка по въпроса за това. Има решения- трябва да се изпълняват, не виждам поне в нашето законодателство начин за изход- т.е. няма какво да се стори в това отношение. Край и по тази тема. За мен. Не напразно поместих линкове/ Германия/ за да видите становището на тяхната съдебна система при изпълнение по такъв начин/ защото установявам, че БГ законодателството не е аргумент в полза..., посочих и Конвенцията за правата на детето- ратифицирана 10г. преди ХК/. Та тя/ Германия/ не отказва, а просто не изпълняват чужди СР... но не се разви дебата в тази насока. ОК. Апропо, знам за още една страна- Франция също не изпълнява нашенски решения и не предава децата на бг родител.
А този казус е интересен и може да послужи за едно съдебно виртуално дело, за да се установи къде са пробойните...
Но, няма и не мога предвид фактологията да приема, че всички страни са спазили нормативната уредба.
А и до сега никой не успя да ме убеди в обратната теза.
И не е нужно, повечето сме юристи.
И двете страни са кофти родители- приемете го! и да сложим точка по въпроса за това. Има решения- трябва да се изпълняват, не виждам поне в нашето законодателство начин за изход- т.е. няма какво да се стори в това отношение. Край и по тази тема. За мен. Не напразно поместих линкове/ Германия/ за да видите становището на тяхната съдебна система при изпълнение по такъв начин/ защото установявам, че БГ законодателството не е аргумент в полза..., посочих и Конвенцията за правата на детето- ратифицирана 10г. преди ХК/. Та тя/ Германия/ не отказва, а просто не изпълняват чужди СР... но не се разви дебата в тази насока. ОК. Апропо, знам за още една страна- Франция също не изпълнява нашенски решения и не предава децата на бг родител.
А този казус е интересен и може да послужи за едно съдебно виртуално дело, за да се установи къде са пробойните...
Но, няма и не мога предвид фактологията да приема, че всички страни са спазили нормативната уредба.
- Гост.
- Старши потребител
daniela2008 написа:Казвала съм много пъти , че не съм АДВОКАТ ! Но дали съм юрист това е друга тема . Съществува цяла процедура по придобиването на българско гражданство и тя е различна при различните основания . Това че бащата на децата е български гражданин , не ги прави автоматично и тях БГ граждани . Трябва да се изпълни процедурата при която е се кандидатства за БГ гражданство от лица на които единият родител е БГ гражданин. След което тези деца придобиват официално БГ гражданство и ЕГН номер и влизат в БГ регистъра.
Вече видях и декларацията. Аз също съм родител , но за да напусна пределите на БГ със сина ми и да нямаме проблеми със закона , биологичният му баща декларира писменно , освен съгласие за напускане на БГ и посещаване на други страни , също така и СЪГЛАСИЕ ЗА ТРАЙНО ЗАСЕЛВАНЕ В UK и то в същата декларация.
Синът ми живя 2 години в БГ сам с моите родители , преди да мога законно да си го взема с мен. А също така водих и дела , които не спечелих , щото съда така реши че съм могла да наруша правата на биологичния баща за свиждания. Ами не ми хареса , но това е закона, не съм викала телевизии. Съобразила съм се със закона, макар и синът ми да е плакал, че се получава така. Но сега той е на 14 години и той поиска от баща си тази декларация, така че пак всичко е по закон .
Мога ли да те цитирам в други сайтове, защото това, което току-що каза аз не мога да го кажа по по-добър начин!
- babyfoot
- Потребител
poli_g написа:Значи и аз вече започвам да се дразня/ но така или иначе форумът е отворен за всички/ наистина се залита по емоционалната част на историята, а правната страна здраво тъне в тъма.
И с теб съм съгласна! Само че, България е ПРИЕЛА да изпълнява на територията си такива актове! В конкрутния казус - няма начин да не се съобрази и няма начин да няма съд.изпълнение.
Може би ако законодателят има волята да промени някои правни норми...а може би и от него вече да не зависи - да сме ратифицирали де що има международни актове, да сме си привели съобразно тях законодателството и сега да няма начин да ги променяме и да не ги прилагаме....
Кой знае...Наистина трябва да се види колегите в Германия и Франция как са постъпили по отношение на прилагането на Х.конвенция (пък и други).
- babyfoot
- Потребител
Та, аз казвам така- има декларация съгласие/ не съм я видяла/ , по установеният ред е дадено. ОК. Не е оттеглена, напротив- безсрочна е.
Децата 02.04.2008г. са в РБ, а майката вече на 22,04 2008 има съдебен акт на полски съд/ приемаме че е по брачен процес/ за привременните мерки.
Не искам да ви посочвам колко е злоупотребила с правото и майката/ не ми е интересно / но надявам се всички забелязахме, как с правно позволени средства, какъв резултат може да се постигне.
Мама е упражнявала родителската отговорност/ по дефиниция на полски норми предполагам/ обаче се пропуска факта, че същата мама за периода 2007-2008 трайно не е пребивавала с децата си. Тя дистанционно се справя с тези неща.
Викал ТВ. Ок, вървите си по Мария Луиза в София- камери непрекъснато ви заснемат. Той разполагал с медия- тя пък с нещатни сътрудници, указващи помощ при СИ, хора на които мястото изначално не е там.
И се връщам отново на шефа на оркестъра, който е разполагал с нужния арсенал от законоустановени средства, но не ги е употребил...
Цялата история е толкова оплескана, че не ще ме убедите в правотата си, но не се отказвам. Опитайте.
Апропо, на село не се стига до такова изпълнение..
Децата 02.04.2008г. са в РБ, а майката вече на 22,04 2008 има съдебен акт на полски съд/ приемаме че е по брачен процес/ за привременните мерки.
Не искам да ви посочвам колко е злоупотребила с правото и майката/ не ми е интересно / но надявам се всички забелязахме, как с правно позволени средства, какъв резултат може да се постигне.
Мама е упражнявала родителската отговорност/ по дефиниция на полски норми предполагам/ обаче се пропуска факта, че същата мама за периода 2007-2008 трайно не е пребивавала с децата си. Тя дистанционно се справя с тези неща.
Викал ТВ. Ок, вървите си по Мария Луиза в София- камери непрекъснато ви заснемат. Той разполагал с медия- тя пък с нещатни сътрудници, указващи помощ при СИ, хора на които мястото изначално не е там.
И се връщам отново на шефа на оркестъра, който е разполагал с нужния арсенал от законоустановени средства, но не ги е употребил...
Цялата история е толкова оплескана, че не ще ме убедите в правотата си, но не се отказвам. Опитайте.
Апропо, на село не се стига до такова изпълнение..
- Гост.
- Старши потребител
babyfoot написа:daniela2008 написа:Казвала съм много пъти , че не съм АДВОКАТ ! Но дали съм юрист това е друга тема . Съществува цяла процедура по придобиването на българско гражданство и тя е различна при различните основания . Това че бащата на децата е български гражданин , не ги прави автоматично и тях БГ граждани . Трябва да се изпълни процедурата при която е се кандидатства за БГ гражданство от лица на които единият родител е БГ гражданин. След което тези деца придобиват официално БГ гражданство и ЕГН номер и влизат в БГ регистъра.
Вече видях и декларацията. Аз също съм родител , но за да напусна пределите на БГ със сина ми и да нямаме проблеми със закона , биологичният му баща декларира писменно , освен съгласие за напускане на БГ и посещаване на други страни , също така и СЪГЛАСИЕ ЗА ТРАЙНО ЗАСЕЛВАНЕ В UK и то в същата декларация.
Синът ми живя 2 години в БГ сам с моите родители , преди да мога законно да си го взема с мен. А също така водих и дела , които не спечелих , щото съда така реши че съм могла да наруша правата на биологичния баща за свиждания. Ами не ми хареса , но това е закона, не съм викала телевизии. Съобразила съм се със закона, макар и синът ми да е плакал, че се получава така. Но сега той е на 14 години и той поиска от баща си тази декларация, така че пак всичко е по закон .
Мога ли да те цитирам в други сайтове, защото това, което току-що каза аз не мога да го кажа по по-добър начин!
Може ли и аз, щот голем смех ще пада !
Ясно ,че не е юрист. Ама ще ми е интересно да обясни процедурата при която български гражданин по рождение подава молба да стане такъв. Ако иска и законът за българско гражданство ще приложа.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря, с юристи се разбирам.
За това казах- да се съсредоточим върху казуса, не върху емоционалната страна.
Въпреки, че за себе си съм открила повечето пробойни...
Що се отнася до двете страни/ Германия и Франция/ не изпълняват, това е. Не отказват официално, но не изпълняват- децата са си все още там.
Но, това е друга тема...
За това казах- да се съсредоточим върху казуса, не върху емоционалната страна.
Въпреки, че за себе си съм открила повечето пробойни...
Що се отнася до двете страни/ Германия и Франция/ не изпълняват, това е. Не отказват официално, но не изпълняват- децата са си все още там.
Но, това е друга тема...
- Гост.
- Старши потребител
sunrise написа:babyfoot написа:
Може ли и аз, щот голем смех ще пада !
Ясно ,че не е юрист. Ама ще ми е интересно да обясни процедурата при която български гражданин по рождение подава молба да стане такъв. Ако иска и законът за българско гражданство ще приложа.
Освен Закона за бълг.гражданство http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134446592
има
и Наредба за изпълнението му (§ 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Министърът на правосъдието издава наредба за прилагането на глава пета.)
А това е процедурата :
http://www.justice.government.bg/new/Pa ... GGFqeGc%3d
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО
ДИРЕКЦИЯ “БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО“
http://www.justice.government.bg/
СПИСЪК НА НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ОТ
ЛИЦА ДО 18 г., НА КОИТО ЕДИНИЯТ РОДИТЕЛ Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН
На основание Чл. 18 от Закона за българското гражданство
1. Молба от лицето по образец - Приложение № 1 към Наредба № 1 от 19 февруари 1999 г. за прилагане на Глава пета от Закона за българското гражданство.
Молбата трябва да бъде написана на български език.
За лице до 14-годишна възраст или поставено под пълно запрещение молбата се подава от името на двамата родители или настойника. Тя се подава само от единия родител, когато другият е лишен от родителски права или само от майката, когато бащата е неизвестен.
Лице от 14- до 18-годишна възраст или поставено под ограничено запрещение подава молбата лично, със съгласието на родителите или попечителя. Тя се подписва от лицето и се приподписва от двамата родители или попечителя. Молбата се приподписва само от единия родител, когато другият е лишен от родителски права или само от майката, когато бащата е неизвестен.
При разногласие между родителите, както и при разногласие между непълнолетните и родителите или попечителите, към молбата се прилага решението, с което районният съд се е произнесъл по спора.
2. Препис от акта за раждане или дубликат на удостоверение за раждане, издаден от съответния български или чуждестранен компетентен орган.
3. Удостоверение за българско гражданство на родителя или осиновителя, издадено от съответната община или от Министерството на правосъдието, че единият родител е български гражданин или е починал като български гражданин.
Лицата по чл. 18, ал. 2 от ЗБГ представят и официален препис от влязло в сила решение за допускане на пълно осиновяване.
4. Декларация по образец, съгласно Приложение № 4 към Наредба №1.
5. Актуална фотоснимка паспортен формат – 1 брой.
6. Фотокопие на документ, удостоверяващ самоличността на молителя.
7. Вносна бележка за платена държавна такса в размер на 10 лв. по сметка на Министерство на правосъдието, БНБ-ЦУ, IBAN - BG09 BNBG 9661 3000 1737 01, BIC: BNBG BGSD.
Документите, представени от заинтересуваните лица, в зависимост от чуждата държава, от която произхождат, трябва да отговарят на изискванията на съответните разпоредби на двустранните международни договори или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, съставена в Хага на 05 октомври 1961 г., по които Република България е страна, или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа / обн. ДВ, бр.73 от 1958 г., изм .и доп. бр.10 от 1964 г., бр.77 от 1976 г., бр.96 от 1982 г., бр.77 от 1983 г. и бр.103 от 1990 г./, както и да бъдат снабдени с преводи на български език, които се извършват и заверяват по предвидения от Правилника ред.
Молбите се подават лично, по пощата или чрез изрично упълномощено по нотариален ред лице в отдел „Канцелария” на Министерство на правосъдието, ул. „Славянска” №1 от 10.00 до 12.00ч. и от 14.00 до 16.00 ч., или в българските дипломатически или консулски представителства в чужбина.
Молбите, подадени по пощата или чрез пълномощник, трябва да бъдат с нотариално заверен подпис на молителя.
Последна промяна daniela2008 на 02 Юни 2009, 15:18, променена общо 1 път
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
daniela2008 - Младши потребител
Тези законозащитнички babyfoot и daniela2008 като ги чета та се сещам за онзи виц за баса между руснака и американеца дето познавали марките на коли... и който завършва с известната фраза на загубилия баса руснак: "да, ама вие защо си биете негрите"!
А какво ще кажете за това:
Не ви ли напомня онзи случай: "абе каква Конституция бе колега? Има си наредба!"
jay_gould! Анализът ви е перфектен и мнозина тук, отлични професионалисти, мислят като вас. Аз също мисля, че нещата стоят именно по този начин и няма никави "отвличания" и разни други простотии, а правата на децата (най-вече, но и на техния баща!) са нарушени не само от изпълнителната процедура, но дори от самия съд. Становище, което не се споделя напълно от юристите тук, но това е и без значение, тъй като съдът в Страсбург в случая не ни върши работа. Тук се опитваме да си изясним случая. Мнозина тук смятат че ЧСИ се е представил отвратително и предлагат разни варианти за действие. Но нямаме връзка с бащата на двете българчета или с адвокатите му...
Моля всеки, който има връзка с тях, да им съобщи, че тук в този форум има мнозина юристи, които са готови да му помагат с каквото могат (а и не само юристите тук искат да помогнат!). Най-малкото с идеи и анализи!
А какво ще кажете за това:
daniela2008 каза:
Освен Закона за бълг.гражданство има и наредба за изпълнението му .
Не ви ли напомня онзи случай: "абе каква Конституция бе колега? Има си наредба!"
jay_gould! Анализът ви е перфектен и мнозина тук, отлични професионалисти, мислят като вас. Аз също мисля, че нещата стоят именно по този начин и няма никави "отвличания" и разни други простотии, а правата на децата (най-вече, но и на техния баща!) са нарушени не само от изпълнителната процедура, но дори от самия съд. Становище, което не се споделя напълно от юристите тук, но това е и без значение, тъй като съдът в Страсбург в случая не ни върши работа. Тук се опитваме да си изясним случая. Мнозина тук смятат че ЧСИ се е представил отвратително и предлагат разни варианти за действие. Но нямаме връзка с бащата на двете българчета или с адвокатите му...
Моля всеки, който има връзка с тях, да им съобщи, че тук в този форум има мнозина юристи, които са готови да му помагат с каквото могат (а и не само юристите тук искат да помогнат!). Най-малкото с идеи и анализи!
Последна промяна plamen_penev на 02 Юни 2009, 15:13, променена общо 2 пъти
- plamen_penev
- Активен потребител
plamen_penev написа:Тези "законозащитнички" babyfoot и daniela2008 като ги чета та се сещам за онзи виц за баса между руснака и американеца дето познавали марките на коли... и който завършва с известната фраза на загубилия баса руснак: "да, ама вие защо си биете негрите"!
А пък Вас като Ви чета г-н Пенев започвам да се сещам за едно интересно предаване - " Размисли и страсти ".
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
Мнението на юристите ...
Полицията отказала да отнеме Николета и Павел
02 юни 2009 / News.dir.bg
Няма нарушение на съдебните процедури при отнемането на Николета и Павел от баща им в Асеновград.
Това е показала проверка на Камарата на частните съдебни изпълнители, обяви председателят на камарата Георги Дичев след срещата си с министъра на правосъдието Миглена Тачева, предаде Дарик. В България има по 100 такива дела на година.
Семейната драма започна на 28 май в Асеновград, когато майката - полякинята Барбара Василева, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им.
Още през април съдебните изпълнители са направили поръчка за отнемане на децата от баща им. Тогава обаче полицията отказала да помогне за изпълнението. Георги Дичев определи обвиненията към съдебния изпълнител Кремена Демерджиева като напълно неоснователни, те са били изрядни и няма никакви нарушения в процедурата. Има влязло в сила съдебно решение, частният съдебен изпълнител е длъжен да го изпълни и ако откаже, носи наказателна отговорност.
Казусът е бил обсъден миналия петък на специално заседание на Камарата на частните съдебни изпълнители. Дичев определи този тип дела като едни от най-тежките в съдебната практика. Той уточни, че в България има около 100 такива дела на година и ще се увеличават с оглед на броя на българите в чужбина. 50 лева е таксата, която съдебният изпълнител трябва да получи за такова дело.
Георги Дичев и министър Миглена Тачева обсъдиха идеята да има специализирани съдебни изпълнители единствено за родителски права, както и Главна дирекция "Съдебна охрана“ към правосъдното министерство да оказва съдействие на частните съдебни изпълнители.
източник: http://dnes.dir.bg/2009/06/02/news4547379.html
Полицията отказала да отнеме Николета и Павел
02 юни 2009 / News.dir.bg
Няма нарушение на съдебните процедури при отнемането на Николета и Павел от баща им в Асеновград.
Това е показала проверка на Камарата на частните съдебни изпълнители, обяви председателят на камарата Георги Дичев след срещата си с министъра на правосъдието Миглена Тачева, предаде Дарик. В България има по 100 такива дела на година.
Семейната драма започна на 28 май в Асеновград, когато майката - полякинята Барбара Василева, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им.
Още през април съдебните изпълнители са направили поръчка за отнемане на децата от баща им. Тогава обаче полицията отказала да помогне за изпълнението. Георги Дичев определи обвиненията към съдебния изпълнител Кремена Демерджиева като напълно неоснователни, те са били изрядни и няма никакви нарушения в процедурата. Има влязло в сила съдебно решение, частният съдебен изпълнител е длъжен да го изпълни и ако откаже, носи наказателна отговорност.
Казусът е бил обсъден миналия петък на специално заседание на Камарата на частните съдебни изпълнители. Дичев определи този тип дела като едни от най-тежките в съдебната практика. Той уточни, че в България има около 100 такива дела на година и ще се увеличават с оглед на броя на българите в чужбина. 50 лева е таксата, която съдебният изпълнител трябва да получи за такова дело.
Георги Дичев и министър Миглена Тачева обсъдиха идеята да има специализирани съдебни изпълнители единствено за родителски права, както и Главна дирекция "Съдебна охрана“ към правосъдното министерство да оказва съдействие на частните съдебни изпълнители.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
-
ianeva - Потребител
Има една госпожа Местан, която по една случайност или не заема поста на председател на Държавна агенция за закрила на детето. Би било редно да вземе случая при сърце докато не е станало късно.
- RumenL
- Младши потребител
Ще споделя споделя моя практически опит с промяна на обичайното местоживеене на дъщеря ми от България в Белгия и какви са изискванията за регистрация на дете, което идва от чужбина за да живее в Белгия.
Считам, че информацията ще е полезна както за юристите тук, така и за гражданите, които четат форума.
Често пътувам с дъщеря ми извън Белгия (живеем в Белгия), никой никъде не ми е искал декларация-съгласие от баща й/съответно съдебно решение, заместващо неговото съгласие за пътуване извън Белгия (Шенгенско пространство, няма граничен контрол на вътрешните граници; на външните граници – морска, межд.летища в Брюксел, Шарлероа, Остенде и Лиеж, също не искат декларация-съгласие от другия родител, когато детето пътува само с единия от родителите си) (разбира се при напускане на територията на България на ГКПП изискват съдебните решения, заместващи съгласието на баща й за пътувания на дъщеря ни извън България, нищо че постоянното и обичайното й местоживеене е в Белгия).
Но ако реша да отида да живея с дъщеря ми напр. във Франция, при регистрация в общината ще ми поискат съдебното решение от развода, че аз упражнявам родителските права и ще ми поискат легализирано съгласие от бащата за промяна на местоживеенето й или съдебно решение (също легализирано), заместващо неговото съгласие.
В общината в Белгия на 26/09/08 отидох с дъщеря ми и им представих: паспорт, лична карта (дъщеря ми имаше навършени 14г.), преведен и легализиран дубликат на акта за раждане и преведено и легализирано копие на съдебното решение за развода, че аз упражнявам родителските права. Служителката ме попита днес ли е пристигнала дъщеря ми, казах и да. Тя беше учудена (защо пък, беше следобяда). Пита ме къде е печата от граничен контрол в паспорта на дъщеря ми, казах й, че сме страна членка на ЕС и няма печати, тя не ми повярва. Дадоха на дъщеря ми да попълни един Анекс 19 и да го разпише. На другата седмица ми пратиха бележка да отида в общината, казаха ми документ-съглесие от бащата; нямам имам съдебно решение...дадоха ми документ в който пише, че имам срок до 25/12/08 включително да представя съгласие на бащата/или съдебно решение (легализирани), което го замества. Служителката от общината ми каза, че е трябвало и се обаждала в Брюксел да проверят дали паспорта на дъщеря ми е истински. Предполагам, че от Брюксел са се обаждали в МВнР/МВР. Също служителката ми подчерта, че съгласието на бащата не трябва да е за пътувания и за ваканции, а за местоживеене на детето извън България.
Казаха ми, че такава е процедурата за всяко дете което идва от чужбина за да живее в Белгия. Дадоха ми пример: майката, бащата и детето са белгийски граждани. И тримата са живяли в Холандия. Майката и бащата се разделят. Майката се премества с детето (може и след време да се премести) да живее в Белгия. За да регистрира дето в общината се иска да представи съд.решение за развода, че тя упражнява родителските права (т.е. детето живее с нея) и съгласието на бащата/или съд.решение заместващо съгласието му, че детето може да живее в Белгия. В противен случай отказват да регистрират детето, защото това е отвличане.
В общината в Белгия направиха копия на всички документи от горе-изброените, с изкл. на преведено и легализарано копие на съд.решение, заместващо съгласието на бащата на дъщеря ми за промяна на нейното местоживеене в Белгия (този документ го задържаха без да си направят копие и да ми го върнат). Всички документи бяха изпратени от тях в Брюксел. От там направиха проверка и потвърдиха, че всичко е наред. Чак тогава от общината в Белгия регистрираха дъщеря ми (преди това имаше временна регистрация).
От общината ми казаха, че от 1 септември 2008г. има нова законодателство, произтичащо от законодателството на ЕС, което следва да се прилага на практика. От тази дата общините не са компетентни самостоятелно да решават и регистрират деца идващи от чужбина да живеят в Белгия - всички документи и решения преминават през Брюксел (иначе системата в Белгия е много децентрализирана).
Новото законодателство е във връзка с прилагането на Регламент Брюксел ІІ (ЕС)....
Копирам линк към страницата на европейския медиатор по международно отвличане на деца от родител и интервю с нея от 28/01/2009:
http://www.europarl.europa.eu/parliamen ... =BG&id=154
http://www.europarl.europa.eu/news/publ ... ult_bg.htm
Много хора са с погрешното убеждение, че изискването на ГКПП в България на декларации-съгласие за пътуване на деца предотвратява родителските отвличания и че това е единствения начин такива да не се случват и че щом веднъж си минал границата с декларация (срочна или безсрочна) край можеш да си задържаш детето където поискаш...
Считам, че информацията ще е полезна както за юристите тук, така и за гражданите, които четат форума.
Често пътувам с дъщеря ми извън Белгия (живеем в Белгия), никой никъде не ми е искал декларация-съгласие от баща й/съответно съдебно решение, заместващо неговото съгласие за пътуване извън Белгия (Шенгенско пространство, няма граничен контрол на вътрешните граници; на външните граници – морска, межд.летища в Брюксел, Шарлероа, Остенде и Лиеж, също не искат декларация-съгласие от другия родител, когато детето пътува само с единия от родителите си) (разбира се при напускане на територията на България на ГКПП изискват съдебните решения, заместващи съгласието на баща й за пътувания на дъщеря ни извън България, нищо че постоянното и обичайното й местоживеене е в Белгия).
Но ако реша да отида да живея с дъщеря ми напр. във Франция, при регистрация в общината ще ми поискат съдебното решение от развода, че аз упражнявам родителските права и ще ми поискат легализирано съгласие от бащата за промяна на местоживеенето й или съдебно решение (също легализирано), заместващо неговото съгласие.
В общината в Белгия на 26/09/08 отидох с дъщеря ми и им представих: паспорт, лична карта (дъщеря ми имаше навършени 14г.), преведен и легализиран дубликат на акта за раждане и преведено и легализирано копие на съдебното решение за развода, че аз упражнявам родителските права. Служителката ме попита днес ли е пристигнала дъщеря ми, казах и да. Тя беше учудена (защо пък, беше следобяда). Пита ме къде е печата от граничен контрол в паспорта на дъщеря ми, казах й, че сме страна членка на ЕС и няма печати, тя не ми повярва. Дадоха на дъщеря ми да попълни един Анекс 19 и да го разпише. На другата седмица ми пратиха бележка да отида в общината, казаха ми документ-съглесие от бащата; нямам имам съдебно решение...дадоха ми документ в който пише, че имам срок до 25/12/08 включително да представя съгласие на бащата/или съдебно решение (легализирани), което го замества. Служителката от общината ми каза, че е трябвало и се обаждала в Брюксел да проверят дали паспорта на дъщеря ми е истински. Предполагам, че от Брюксел са се обаждали в МВнР/МВР. Също служителката ми подчерта, че съгласието на бащата не трябва да е за пътувания и за ваканции, а за местоживеене на детето извън България.
Казаха ми, че такава е процедурата за всяко дете което идва от чужбина за да живее в Белгия. Дадоха ми пример: майката, бащата и детето са белгийски граждани. И тримата са живяли в Холандия. Майката и бащата се разделят. Майката се премества с детето (може и след време да се премести) да живее в Белгия. За да регистрира дето в общината се иска да представи съд.решение за развода, че тя упражнява родителските права (т.е. детето живее с нея) и съгласието на бащата/или съд.решение заместващо съгласието му, че детето може да живее в Белгия. В противен случай отказват да регистрират детето, защото това е отвличане.
В общината в Белгия направиха копия на всички документи от горе-изброените, с изкл. на преведено и легализарано копие на съд.решение, заместващо съгласието на бащата на дъщеря ми за промяна на нейното местоживеене в Белгия (този документ го задържаха без да си направят копие и да ми го върнат). Всички документи бяха изпратени от тях в Брюксел. От там направиха проверка и потвърдиха, че всичко е наред. Чак тогава от общината в Белгия регистрираха дъщеря ми (преди това имаше временна регистрация).
От общината ми казаха, че от 1 септември 2008г. има нова законодателство, произтичащо от законодателството на ЕС, което следва да се прилага на практика. От тази дата общините не са компетентни самостоятелно да решават и регистрират деца идващи от чужбина да живеят в Белгия - всички документи и решения преминават през Брюксел (иначе системата в Белгия е много децентрализирана).
Новото законодателство е във връзка с прилагането на Регламент Брюксел ІІ (ЕС)....
Копирам линк към страницата на европейския медиатор по международно отвличане на деца от родител и интервю с нея от 28/01/2009:
http://www.europarl.europa.eu/parliamen ... =BG&id=154
http://www.europarl.europa.eu/news/publ ... ult_bg.htm
Много хора са с погрешното убеждение, че изискването на ГКПП в България на декларации-съгласие за пътуване на деца предотвратява родителските отвличания и че това е единствения начин такива да не се случват и че щом веднъж си минал границата с декларация (срочна или безсрочна) край можеш да си задържаш детето където поискаш...
- zonnetje
- Младши потребител
daniela2008 написа:plamen_penev написа:Тези "законозащитнички" babyfoot и daniela2008 като ги чета та се сещам за онзи виц за баса между руснака и американеца дето познавали марките на коли... и който завършва с известната фраза на загубилия баса руснак: "да, ама вие защо си биете негрите"!
А пък Вас като Ви чета г-н Пенев започвам да се сещам за едно интересно предаване - " Размисли и страсти ".
Не че искам да го провокирам, ама зъбите много тракат, нали!
Не знам този човек дали има личен интерес да защитава закононарушителя, но аз пък нямам интерес да аргументирам противоправните му действия а напротив!....Но, изглежда, много не-юристи решиха освен да четат този форум (барем попият малко акъл) и да се произнасят върховноинстанционно без да имат ни най-малка представа за нещата - нито на теория, нито на практика!
- babyfoot
- Потребител
ianeva написа:Мнението на юристите ...
За доста хора в тази тема, а и във форума, то няма значение Който не е съгласен с тях е тъп и корумпиран .
babyfoot написа:Не знам този човек дали има личен интерес да защитава закононарушителя, но аз пък нямам интерес да аргументирам противоправните му действия а напротив!....Но, изглежда, много не-юристи решиха освен да четат този форум (барем попият малко акъл) и да се произнасят върховноинстанционно без да имат ни най-малка представа за нещата - нито на теория, нито на практика!
Някъде в някой съд някой го е настъпил някого по мазола при многобройните му лични войни, та това е повод да се воюва срещу цялата съдебна система
Последна промяна huligan на 02 Юни 2009, 15:29, променена общо 1 път
-
huligan - Потребител
RumenL написа:Има една госпожа Местан, която по една случайност или не заема поста на председател на Държавна агенция за закрила на детето. Би било редно да вземе случая при сърце докато не е станало късно.
И аз така мисля.
Доколкото знам - отдела за закрила на детето в Асеновград е структура, обаче, на Агенцията за социално подпомагане. Проверих вече в търсачката, АСП се представлява от изпълнителната директорка Гергана Дрянска. Тя може да си извърши вътрешната проверка и ако нещо не е наред - има си дисциплинарно производство за тая работа.
Местан е председател на Държавната агенция за закрила на детето и установих, че общото между ДАЗД и АСП е това, че и двете са второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към Министерството на труда и соц.политика (Масларова).
- babyfoot
- Потребител
Г-н Пенев , аз казах че не съм АДВОКАТ, а дали съм юрист това е друга тема . Ама както виждам вие имате нужда от изрично казване .
Г-н Пенев ,Г-н sunrise АЗ СЪМ ЮРИСТ.
Сега можете да спрете със заяждането .
Последна промяна daniela2008 на 02 Юни 2009, 15:43, променена общо 1 път
Дейвид Карадайн
Дейвид Карадайн
-
ianeva съобщи:
Това е показала проверка на Камарата на частните съдебни изпълнители ...
... България има по 100 такива дела на година.
Съмнявам се, че точно такива изцепки са 100 на година... Сигурен съм че има и интелигентни ЧСИ! Но ако е истина - тежко и горко на България...
daniela2008 декларира:
Г-н Пенев , АЗ СЪМ ЮРИСТ.
Вярвам ви, почитаема daniela2008! Срещал съм мнозина като вас...
Но защо ми го казвате на мен не знам... аз не съм засягал тази тема - кой какъв е...
- plamen_penev
- Активен потребител
daniela2008 написа:Г-н Пенев , аз казах че не съм АДВОКАТ, а дали съм юрист това е друга тема . Ама както виждам вие имате нужда от изрично казване .
Извинете ме тогава , но пред вид и предишното Ви питане , не бях останала с такова впечатление.
- sunrise
- Активен потребител
poli_g написа: Има решения- трябва да се изпълняват, не виждам поне в нашето законодателство начин за изход- т.е. няма какво да се стори в това отношение. Край и по тази тема. За мен. Не напразно поместих линкове/ Германия/ за да видите становището на тяхната съдебна система при изпълнение по такъв начин/ защото установявам, че БГ законодателството не е аргумент в полза..., посочих и Конвенцията за правата на детето- ратифицирана 10г. преди ХК/. Та тя/ Германия/ не отказва, а просто не изпълняват чужди СР... но не се разви дебата в тази насока. ОК. Апропо, знам за още една страна- Франция също не изпълнява нашенски решения и не предава децата на бг родител.
Добре де, какво чуждо съдебно решение? Майката е почнала правните процедури в Полша, има там някакво издадено решение/акт, на основа на който се подава иск към БГ изпълнителният орган по чл.6 от Хагската – МП, и МП води дело в СГС, СТС излиза с решение, после и поствърждение но САС. В крайна сметка, изпълнителното дело се води по решението на СГС, обжалвано и потвардено от САС. За какви чужди СР става дума?
poli_g написа: Та, аз казвам така- има декларация съгласие/ не съм я видяла/ , по установеният ред е дадено. ОК. Не е оттеглена, напротив- безсрочна е.
И какъв е тоя " съдебен акт на полски съд/ приемаме че е по брачен процес/ за привременните мерки", това къде му е мястото. Нали в крайна сметка делото е за връщене децата в Полша, по реда и обосновано с нарушение на Хагската, не по присъждане права или определяне местопребиваване на децата като искане по дело водено в Полша? Или след като е завела дело в Полша, за развод или друго, тамошният съд решава че до приключване на това дело, и кано необходимо условие за протичането му, децата трябва да пребивават в Полша? И в такъв случай позоваването на Хагската, е нищо повече от обслужване полските правни процедури, щото те така са решили?
poli_g написа: ОК, нормите следва да се съблюдават и изпълняват.
Ще задам въпросът си по друг начин, защото на предните никой не рачи да ми отговори.
Хайде, сега да вземете да ми обясните- нормите Е ли са спазени/ в контекста на двете дела/ от органите оторизирани, и на които им е вменено спазването им?
Не само от страните?
И хайде още един въпрос, преди да забегна отново- Шефа на оркерстъра/ ЧСИ/ не разполага ли с правно позволени механизми да санкционира длъжникът? М? Да упражни / разпореди да бъде упражнена/ принуда- по отношение на длъжникът?
За принудата - ЧСИ назад още в темата е казано че има право да упражни, но по отношение на бащата, в смисъл ако бащата възпрепятства достъпа до децата, то нали затова е принудително отнемане. Но доколко има право децата да бъдет вземани против тяхтата вноля, това е въпрос.
И въпрос – предвид чл.13 от Хагската – " ....... Съдебният или административният орган може също да откаже да разпореди връщането на детето ако установи, че детето се противопоставя на връщането и е достигнало възраст и степен на зрялост, при които е уместно да се вземе под внимание и неговото мнение. ......." Тук ЧСИ е ли "съдебен или административен орган", който има право да прекрати изпалнението по причина явно нежелание на децата? В смисъл не че е длъжен, но да има право, да решава.
####
С извинение към Поли за неюридическия офтопик (мен също ме интересуват преди всичко юридическите мнения в този форум, спазването на нопрмете, процедурите, etc.), но:
babyfoot написа:lexusbg написа:daniela2008 написа:http://bulgaria.actualno.com/news_242951.html
Към новината в този линк са приложени снимки ,една от които е въпросната декларация.
От снимката се вижда и отхапаната буза на майката, а детето Николета не изглежда стресирано, като почти може да се каже, че се и усмихва.
И всичко това за да не изпълни съдебно решение, щото не му изнася.
Това на снимката (с отхапаната, макар и неясно отхапана или по-скоро ударена или изцапана с кръв от разбития й нос), тая жена с лилавата блуза НЕ Е МАЙКАТА!!! Това е прословутата леля/рускиня/приятелка или каквато е там, дето завлече момичето до колата. А що тя - ами щото майката не можа да се справи, а лелята е по-якичка.......
1. Майката е на снимката - видях я в близък план, дадоха и в близък план раната й! И да - отхапана е!
За коя снимка говориш? За първата от тази страница ли - http://bulgaria.actualno.com/news_242951.html Това не е майката.
Майката я има на втората снимка там. Сега като позагледах, виждам че има някакво петно на бузата й. Приемам че е отхапано, и даже пак гледах гадното визео, да видя как може да се е получило. Ами докато тая в лилавото влачеше момичето, майката влачеше момчето. Та ако е била ухапана в мелето, най-вероятно собственият й син я е ухапал. Може и някой от другите, но все пак хапането е оръжие на децата.
####
Пак на юридическа тематика. За гражданството.
Даниела, чети внимателно ЗБГ.
Раздел I.
ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ПО ПРОИЗХОД
Чл. 8. Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.
Раздел III.
ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИЯ
Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, ......
Чл. 13. Лице, което не е български гражданин, ....
Чл. 14. Лице без гражданство може да придобие българско гражданство, ......
Чл. 15. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, .....
Чл. 16. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, .........
Чл. 17. Децата до 14-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако родителите им ............
Чл. 17. Децата до 14-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако родителите им или преживелият от тях приемат българско гражданство или ако само един от родителите им стори това, в случай че другият е български гражданин. При същите условия децата от 14- до 18-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако поискат това.
Чл. 18. (1) Деца до 14-годишна възраст, на които само единият от родителите е български гражданин, в случай че нямат българско гражданство, могат да станат български граждани, без да са налице условията по чл. 12, ако двамата родители или преживелият от тях дадат писмено съгласие за това. Не се изисква съгласието на родител, който е лишен от родителски права. При същите условия могат да придобият българско гражданство и децата от 14 до 18 години, ако поискат това.
(2) При условията на ал. 1 могат да придобият българско гражданство и лица, осиновени от български гражданин при условията на пълно осиновяване.
Децата са български граждани по чл.8. А Чл.18 който показваш, е май случай когато родител е придобил БГ граждаство по натурализация, съответно процедурата да придобие и детето му БГ гражданство. Няма защо да се търси гражданство по реда на чл. 18, когато чл. 8 го дава.
####
ianeva написа:Мнението на юристите ...
частните съдебни изпълнители, обяви председателят на камарата Георги Дичев след срещата си с министъра на правосъдието Миглена Тачева,
съдебните изпълнители ...... Георги Дичев ..... съдебния изпълнител Кремена Демерджиева......, те са били изрядни и няма никакви нарушения в процедурата........., частният съдебен
.........Камарата на частните съдебни изпълнители. Дичев ....... съдебният изпълнител .......
Георги Дичев и министър Миглена Тачева
Е това вече на нищо не прилича. Откога юристиТЕ, тоест всички, или поне някаква представителна част от тях, са Камарата на ЧСИ и Тачева?!?!?!?
На сайта, където са публикували новината, нямат такова виждане че това било "Мнението на юристите ..."
- lexusbg
- Младши потребител
lexusbg написа:ianeva написа:Мнението на юристите ...
частните съдебни изпълнители, обяви председателят на камарата Георги Дичев след срещата си с министъра на правосъдието Миглена Тачева,
съдебните изпълнители ...... Георги Дичев ..... съдебния изпълнител Кремена Демерджиева......, те са били изрядни и няма никакви нарушения в процедурата........., частният съдебен
.........Камарата на частните съдебни изпълнители. Дичев ....... съдебният изпълнител .......
Георги Дичев и министър Миглена Тачева
Е това вече на нищо не прилича. Откога юристиТЕ, тоест всички, или поне някаква представителна част от тях, са Камарата на ЧСИ и Тачева?!?!?!?
На сайта, където са публикували новината, нямат такова виждане че това било "Мнението на юристите ..."
Мнението на юристите, е написано от мен, защото становището за резултатите от проверката на случая, е на юрист, не на анонимен ник във форум. Публикувала съм становище на юрист, защото лично за мен е по-интересно от нечии клавиатурни сърбежи, а от друга страна дава поле за изява на нови мозъчни трептения у част от пишещите.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
-
ianeva - Потребител
|
|