- Дата и час: 10 Яну 2025, 07:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тази семейна история... нормална ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Тази семейна история... нормална ли е?
Eeeee! Госпожо Янева! Не така! Аз много уважавам мненията ви ... като правило. Но вие наистина сте представили колегите на злощастната ЧСИ като мнение на ВСИЧКИ юристи. С ник или без ник, но тук в този форум мнозина юристи защитиха децата и се възмутиха от действията на оспорваната дама - ЧСИ...
С най-дълбоко уважение към личността ви ще ви кажа, че с този си пост за "мнението на юристите" разсмяхте доста хора тук... Да не говорим, че това е пряка обида за иначе мислещите юристи тук... Но както е казал мъдрецът: "никога не е късно да се омаскариш"... извинете ме за откровеността
С най-дълбоко уважение към личността ви ще ви кажа, че с този си пост за "мнението на юристите" разсмяхте доста хора тук... Да не говорим, че това е пряка обида за иначе мислещите юристи тук... Но както е казал мъдрецът: "никога не е късно да се омаскариш"... извинете ме за откровеността
Последна промяна plamen_penev на 02 Юни 2009, 16:36, променена общо 2 пъти
- plamen_penev
- Активен потребител
plamen_penev написа:sunrise каза:
То "изпълнението" всичко го видяхме.
Да! Цяла България го видя "професионалния начин"... та по-буйничките изпотрошиха стъклата на полското посолство...
Тогава прокуратурата да потърси отговорност от вандалите. Да се установи кои са и да се подведат под наказателна отговорност. Това тяхното е престъпление. Излагат ни пред света с дивашкото си поведение.
Последна промяна katerinakuch на 02 Юни 2009, 16:53, променена общо 5 пъти
- katerinakuch
- Активен потребител
ianeva написа:lexusbg написа:ianeva написа:Мнението на юристите ...
частните съдебни изпълнители, обяви председателят на камарата Георги Дичев след срещата си с министъра на правосъдието Миглена Тачева,
съдебните изпълнители ...... Георги Дичев ..... съдебния изпълнител Кремена Демерджиева......, те са били изрядни и няма никакви нарушения в процедурата........., частният съдебен
.........Камарата на частните съдебни изпълнители. Дичев ....... съдебният изпълнител .......
Георги Дичев и министър Миглена Тачева
източник: http://dnes.dir.bg/2009/06/02/news4547379.html
Е това вече на нищо не прилича. Откога юристиТЕ, тоест всички, или поне някаква представителна част от тях, са Камарата на ЧСИ и Тачева?!?!?!?
На сайта, където са публикували новината, нямат такова виждане че това било "Мнението на юристите ..."
Мнението на юристите, е написано от мен, защото становището за резултатите от проверката на случая, е на юрист, не на анонимен ник във форум. Публикувала съм становище на юрист, защото лично за мен е по-интересно от нечии клавиатурни сърбежи, а от друга страна дава поле за изява на нови мозъчни трептения у част от пишещите.
Янева, тогава научи българския език. Или поне правилата за употреба на определителен член и множествено число. Има огромна разлика между юрист, юристИ и юристиТЕ. Същото както една жена е ...., някои жени са..... или жениТЕ (всички или повечето) са.... (.... = хубави)
Цитираното можеш да го представяш като "мнение на юристИ" или "мнениеТО на юристиТЕ от КЧСИ", но не и като "мнениеТО на юристиТЕ"
- lexusbg
- Младши потребител
plamen_penev написа:Eeeee! Госпожо Янева! Не така! Аз много уважавам мненията ви ... като правило. Но вие наистина сте представили колегите на злощастната ЧСИ като мнение на ВСИЧКИ юристи. С ник или без ник, но тук в този форум мнозина юристи защитиха децата и се възмутиха от действията на оспорваната дама - ЧСИ...
С най-дълбоко уважение към личността ви ще ви кажа, че с този си пост за "мнението на юристите" разсмяхте доста хора тук... Да не говорим, че това е пряка обида за иначе мислещите юристи тук... Както е казал мъдрецът: "никога не е късно да се омаскариш"... извинете ме за откровеността
Господин Пенев, мнението е на юристи, в това, вярвам, спор няма. Съгласете се също така, че мнение по съществото на спора/темата аз не съм изразявала. Цитирах чуждо становище на уважаван, лично от мен, юрист. Иначе всеки е свободен да изразява мнението си, особено по такива дискусии, това се подразбира. Дали същото съвпада с реалността и е близо до правото, това вече е отделен въпрос.
С подчертаното съм крайно несъгласна, има далеч по-елегантен начин да обидя колега, ако реша, вярвайте ми. Това никога не е била целта ми, не само спрямо колеги.
Останалото ще го пропусна, то е под нивото ми.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
-
ianeva - Потребител
ianeva написа:plamen_penev написа:Eeeee! Госпожо Янева! Не така! Аз много уважавам мненията ви ... като правило. Но вие наистина сте представили колегите на злощастната ЧСИ като мнение на ВСИЧКИ юристи. С ник или без ник, но тук в този форум мнозина юристи защитиха децата и се възмутиха от действията на оспорваната дама - ЧСИ...
С най-дълбоко уважение към личността ви ще ви кажа, че с този си пост за "мнението на юристите" разсмяхте доста хора тук... Да не говорим, че това е пряка обида за иначе мислещите юристи тук... Както е казал мъдрецът: "никога не е късно да се омаскариш"... извинете ме за откровеността
Господин Пенев, мнението е на юристи, в това, вярвам, спор няма. Съгласете се също така, че мнение по съществото на спора/темата аз не съм изразявала. Цитирах чуждо становище на уважаван, лично от мен, юрист. Иначе всеки е свободен да изразява мнението си, особено по такива дискусии, това се подразбира. Дали същото съвпада с реалността и е близо до правото, това вече е отделен въпрос.
С подчертаното съм крайно несъгласна, има далеч по-елегантен начин да обидя колега, ако реша, вярвайте ми. Това никога не е била целта ми, не само спрямо колеги.
Останалото ще го пропусна, то е под нивото ми.
Браво. Поздравявам Ви!
- katerinakuch
- Активен потребител
колеги, колеги.... хайде стига!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Когато става дума за деца (всички знаем какво се крие зад тази думичка) всеки закон, всяка конвенция, параф, параграф, точка и запетая трябва да се разглежда от всеки - частно лице, длъжностно, съдебно и т.н. под лупа и най-важното - да се мисли за последствията които това решение ще произведе върху децата . Всякакви възрастни и техните проблеми нямат никакво значение пред физическото и психическото здраве на детето! Нанесените в детството псих. травми могат да се окажат фатални за цялостното му развитие и осъществяване по-нататък. В този случай никой не е постъпил правилно по веригата. Правомерно - да, но правилно - не! От съда в Полша, до съд. изпълнител у нас, от бабата, до бащата, майката, комшиите, посолствата, агенцията за закрила на детето (особено!!!) всички са чели всичко друго, освен Андерсен ... а, е трябвало на това да наблегнат! Детето има най-фината психика, за мен трябва да има отделни специалисти - юристи, соц. служители със специално образование и опит, дори в отделна сруктура, може би. Много гръмко звучи, но няма как ... Иначе, ако само ровим нос в членове и алинеи без да видим картината и да се предвидят бъдещите последствия ... отиде и правото и правата! Нали нещо се прави в настоящето с някаква бъдеща цел?!
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
ianeva написа:Мнението на юристите ...
Полицията отказала да отнеме Николета и Павел
Прокурорът, който съгласно ЗСВ не може да не е завършил спец. право- не е разпоредил задържане на длъжника., защото е счел да не е налице неизпълнение... Но-о-о-о той не е юрист.
ianeva написа:02 юни 2009 / News.dir.bg
Няма нарушение на съдебните процедури при отнемането на Николета и Павел от баща им в Асеновград.
Това е показала проверка на Камарата на частните съдебни изпълнители, обяви председателят на камарата Георги Дичев след срещата си с министъра на правосъдието Миглена Тачева, предаде Дарик. В България има по 100 такива дела на година.
Семейната драма започна на 28 май в Асеновград, когато майката - полякинята Барбара Василева, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им.
Още през април съдебните изпълнители са направили поръчка за отнемане на децата от баща им. Тогава обаче полицията отказала да помогне за изпълнението. Георги Дичев определи обвиненията към съдебния изпълнител Кремена Демерджиева като напълно неоснователни, те са били изрядни и няма никакви нарушения в процедурата. Има влязло в сила съдебно решение, частният съдебен изпълнител е длъжен да го изпълни и ако откаже, носи наказателна отговорност.
Казусът е бил обсъден миналия петък на специално заседание на Камарата на частните съдебни изпълнители. Дичев определи този тип дела като едни от най-тежките в съдебната практика. Той уточни, че в България има около 100 такива дела на година и ще се увеличават с оглед на броя на българите в чужбина. 50 лева е таксата, която съдебният изпълнител трябва да получи за такова дело.
Георги Дичев и министър Миглена Тачева обсъдиха идеята да има специализирани съдебни изпълнители единствено за родителски права, както и Главна дирекция "Съдебна охрана“ към правосъдното министерство да оказва съдействие на частните съдебни изпълнители.
източник: http://dnes.dir.bg/2009/06/02/news4547379.html
Друго не съм и очаквала.
Страда и правото, страдат и хора, но ние/ колегите сме виждали и повече неща/ и като че вече сме свикнали..
Явно е наложително отново да премълчим...И както често казвам- за съда като за мъртвите- или добро или нищо.
п.п. И за кой ли път се убедих- дискусия не може да се случи тук
Все ще се обърнат дебатите в избиване на стари и лични страсти...
- Гост.
- Старши потребител
poli_g в защита на юристиТЕ:
Прокурорът, който съгласно ЗСВ не може да не е завършил спец. право- не е разпоредил задържане на длъжника., защото е счел да не е налице неизпълнение... Но-о-о-о той не е юрист.
Със сигурност аз съм измежду последните тук дето ще каже добра дума за прокуратурата (като цяло...). Но нима всички ние не видяхме, че бащата наистина не възпрепятстваше отнемането дори в деня на свадата!? Отказал "да ги предаде"? Че кой свястен баща "ще предаде" децата си? Всички видяхме, че той се намеси едва когато бясната рускиня започна да се държи грубо с децата му... В случая прокурорът просто си е свършил работата, колкото и да не й харесва това на министър Тачева или на някой адвокат на частната изпълнителка!
- plamen_penev
- Активен потребител
Мразя да ме въвличат в чужди спорове като ми налагат позиция. Бащата отдели
толкова много време да ангажира цялата държава с казуса си, а не намери време в продължение на година и половина да се срещне с жена си и да реши въпроса човешки.
толкова много време да ангажира цялата държава с казуса си, а не намери време в продължение на година и половина да се срещне с жена си и да реши въпроса човешки.
- Magnolia
- Потребител
Magnolia написа:Мразя да ме въвличат в чужди спорове като ми налагат позиция. Бащата отдели
Преди година и половина, майката е била на гурбет в Испания, а бащата се е грижел за децата в Полша...Той е пристигнал в РБ на кой там април, а тя след като се е прибрала у дома е завела веднага дело за привременни мерки/ полското право го нарича родителска отговорност/. Съдебният акт на полския съд е от дата 22.04.2008.
Но, фактологията може всеки да прочете.
- Гост.
- Старши потребител
Колеги ,тука става дума за съдебното изпълнеие и до колко то беше правилно проведено. Въпреки публикациите и провекрака от КЧСИ , аз като юрист смятам ,че това изпълнеие не е проведено правилно . Аргументи съм развила в предходни постове. Моля тия от колегите ,които смятат ,че това изпълнеие е парвилно проведено да ми обяснят къде ЧСИ не сгреши ?
- donna
- Старши потребител
Това е майката Barbara Barnaś Wasiljew
Това е декларацията.
Децата обече имат и български ЕГН и е записано, че са с постоянен адрес Асеновград
Според полските медии полското решение е за попечетелство над децата.
текста на полски
wyroki przyznają jej opiekę nad 9-letnią Nikoletą i 7-letnim Pawłem
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Magnolia възропта:
Мразя да ме въвличат в чужди спорове като ми налагат позиция. Бащата отдели толкова много време да ангажира цялата държава с казуса си
Че кой ви въвлича? Някой да ви е назорвал да четете? И още нещо: бащата никого и за нищо не е ангажирал. Обратно! Цялата държава (хората, не държавата!) се ангажира с неговия проблем! Това прави чест на гражданското общество! Е! Някой по-буйни малко попрекалиха...
А казват, че такива случаи имало у нас по 100 на година!
donna каза:
Моля тия от колегите ,които смятат ,че това изпълнеие е парвилно проведено да ми обяснят къде ЧСИ не сгреши ?
Няма да ви обяснят donna! Няма да се изненадам дори и ако ви... представят обиди вместо аргументи.
Прочее темата ни се чете от предтавляващ бащата! Получих връзка преди малко. Всичко писано тук, казвам, няма да е напразно!
- plamen_penev
- Активен потребител
Ако темата се чете от колега представляваш бащата , нека същия се опита да се свърже с Международната социална служба , до тая институция никой не е се е допитвал до сега.Вижте има отдел работа по международни случаи.
http://www.iss-bg.org/menu/kontakti
Късмет от мен.
http://www.iss-bg.org/menu/kontakti
Късмет от мен.
- donna
- Старши потребител
emsters, моля изпратете е-мейл за връзка. Или icq номер. Или име в Sкype...
ПП Личните ви съобщения са заключени!
ПП Личните ви съобщения са заключени!
Последна промяна plamen_penev на 02 Юни 2009, 18:24, променена общо 1 път
- plamen_penev
- Активен потребител
zonnetje написа:Ще споделя моя практически опит с промяна на обичайното местоживеене на дъщеря ми от България в Белгия и какви са изискванията за регистрация на дете, което идва от чужбина за да живее в Белгия.
Считам, че информацията ще е полезна както за юристите тук, така и за гражданите, които четат форума.
Често пътувам с дъщеря ми извън Белгия (живеем в Белгия), никой никъде не ми е искал декларация-съгласие от баща й/съответно съдебно решение, заместващо неговото съгласие за пътуване извън Белгия (Шенгенско пространство, няма граничен контрол на вътрешните граници; на външните граници – морска, межд.летища в Брюксел, Шарлероа, Остенде и Лиеж, също не искат декларация-съгласие от другия родител, когато детето пътува само с единия от родителите си) (разбира се при напускане на територията на България на ГКПП изискват съдебните решения, заместващи съгласието на баща й за пътувания на дъщеря ни извън България, нищо че постоянното и обичайното й местоживеене е в Белгия).
Но ако реша да отида да живея с дъщеря ми напр. във Франция, при регистрация в общината ще ми поискат съдебното решение от развода, че аз упражнявам родителските права и ще ми поискат легализирано съгласие от бащата за промяна на местоживеенето й или съдебно решение (също легализирано), заместващо неговото съгласие.
В общината в Белгия на 26/09/08 отидох с дъщеря ми и им представих: паспорт, лична карта (дъщеря ми имаше навършени 14г.), преведен и легализиран дубликат на акта за раждане и преведено и легализирано копие на съдебното решение за развода, че аз упражнявам родителските права. Служителката ме попита днес ли е пристигнала дъщеря ми, казах и да. Тя беше учудена (защо пък, беше следобяда). Пита ме къде е печата от граничен контрол в паспорта на дъщеря ми, казах й, че сме страна членка на ЕС и няма печати, тя не ми повярва. Дадоха на дъщеря ми да попълни един Анекс 19 и да го разпише. На другата седмица ми пратиха бележка да отида в общината, казаха ми документ-съглесие от бащата; нямам имам съдебно решение...дадоха ми документ в който пише, че имам срок до 25/12/08 включително да представя съгласие на бащата/или съдебно решение (легализирани), което го замества. Служителката от общината ми каза, че е трябвало и се обаждала в Брюксел да проверят дали паспорта на дъщеря ми е истински. Предполагам, че от Брюксел са се обаждали в МВнР/МВР. Също служителката ми подчерта, че съгласието на бащата не трябва да е за пътувания и за ваканции, а за местоживеене на детето извън България.
Казаха ми, че такава е процедурата за всяко дете което идва от чужбина за да живее в Белгия. Дадоха ми пример: майката, бащата и детето са белгийски граждани. И тримата са живяли в Холандия. Майката и бащата се разделят. Майката се премества с детето (може и след време да се премести) да живее в Белгия. За да регистрира дето в общината се иска да представи съд.решение за развода, че тя упражнява родителските права (т.е. детето живее с нея) и съгласието на бащата/или съд.решение заместващо съгласието му, че детето може да живее в Белгия. В противен случай отказват да регистрират детето, защото това е отвличане.
В общината в Белгия направиха копия на всички документи от горе-изброените, с изкл. на преведено и легализарано копие на съд.решение, заместващо съгласието на бащата на дъщеря ми за промяна на нейното местоживеене в Белгия (този документ го задържаха без да си направят копие и да ми го върнат). Всички документи бяха изпратени от тях в Брюксел. От там направиха проверка и потвърдиха, че всичко е наред. Чак тогава от общината в Белгия регистрираха дъщеря ми (преди това имаше временна регистрация).
От общината ми казаха, че от 1 септември 2008г. има нова законодателство, произтичащо от законодателството на ЕС, което следва да се прилага на практика. От тази дата общините не са компетентни самостоятелно да решават и регистрират деца идващи от чужбина да живеят в Белгия - всички документи и решения преминават през Брюксел (иначе системата в Белгия е много децентрализирана).
Новото законодателство е във връзка с прилагането на Регламент Брюксел ІІ (ЕС)....
Копирам линк към страницата на европейския медиатор по международно отвличане на деца от родител и интервю с нея от 28/01/2009:
http://www.europarl.europa.eu/parliamen ... =BG&id=154
http://www.europarl.europa.eu/news/publ ... ult_bg.htm
Много хора са с погрешното убеждение, че изискването на ГКПП в България на декларации-съгласие за пътуване на деца предотвратява родителските отвличания и че това е единствения начин такива да не се случват и че щом веднъж си минал границата с декларация (срочна или безсрочна) край можеш да си задържаш детето където поискаш...
Да допълня:
Дъщеря ми и аз сме с двойно гражданство - българско и белгийско.
В България в базата данни на ЕСГРАО: се водим с постоянен адрес в общината в София и настоящ адрес - адреса ни в Белгия. От общината в София, казаха, че всеки български гражданин задължително има постоянен адрес в България.
- zonnetje
- Младши потребител
Разбрахме zonnetje. Информацията ви е много интересна, но не беше нужно да се самопрепоствате.
- plamen_penev
- Активен потребител
Че как да не ме ангажира, където отворя да чета или пусна, само него виждам и чувам.
Това ако не е ангажиране, здраве му кажи.
Да беше дошъл по рано насам, да попита, и като получи съвети да ги следва, разбирам, но сега е късно.
Колкото до ЧСИ, аз смятам че въобще не е начина по ГПК да се извършват такива действия. Актове, издадени на основание международното право, се изпълняват по други процедури. В случая държава моли друга държава за нещо. Когато замолената държава- термин от превода на Хагската конвенция- реши да извърши предаване, го върши като предава това за което я молят в случая деца, на другата държава чрез съответни органи. Никакви съдии изпълнители, никакви майки и бащи не участват във фактическото приемане и предаване.
Преди години върнаха българчета от чужбина, там в чужбина процедурата е отработена, взети от бащата, придружени и изпратени тук. И какво се оказва - на аерогарата няма длъжностно лице, което да ги приеме.
Ето това е голямата слабост на държавата - липса на процедура,и поради липса на процедура се е прибегнало до частно изпълнение с ето какви последици.
На бащата бих казала- когато решиш да избереш някого за родител на децата си, трябва да знаеш, че няма switch off. Винаги ще трябва да се съобразяваш с него и винаги ще присъства в живота ти чрез децата. Приеми това и давай по-спокойно. Каквото и да се случи и тя ще трябва да се съобразява с теб, а ако мислите за доброто им, спрете войната.
Това ако не е ангажиране, здраве му кажи.
Да беше дошъл по рано насам, да попита, и като получи съвети да ги следва, разбирам, но сега е късно.
Колкото до ЧСИ, аз смятам че въобще не е начина по ГПК да се извършват такива действия. Актове, издадени на основание международното право, се изпълняват по други процедури. В случая държава моли друга държава за нещо. Когато замолената държава- термин от превода на Хагската конвенция- реши да извърши предаване, го върши като предава това за което я молят в случая деца, на другата държава чрез съответни органи. Никакви съдии изпълнители, никакви майки и бащи не участват във фактическото приемане и предаване.
Преди години върнаха българчета от чужбина, там в чужбина процедурата е отработена, взети от бащата, придружени и изпратени тук. И какво се оказва - на аерогарата няма длъжностно лице, което да ги приеме.
Ето това е голямата слабост на държавата - липса на процедура,и поради липса на процедура се е прибегнало до частно изпълнение с ето какви последици.
На бащата бих казала- когато решиш да избереш някого за родител на децата си, трябва да знаеш, че няма switch off. Винаги ще трябва да се съобразяваш с него и винаги ще присъства в живота ти чрез децата. Приеми това и давай по-спокойно. Каквото и да се случи и тя ще трябва да се съобразява с теб, а ако мислите за доброто им, спрете войната.
- Magnolia
- Потребител
|
|