начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

Тази семейна история... нормална ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Тази семейна история... нормална ли е?

Мнениеот zonnetje » 02 Юни 2009, 18:33

plamen_penev написа:Разбрахме zonnetje. Информацията ви е много интересна, но не беше нужно да се самопрепоствате. :)

Извинете ме, моля за препостването. Помислих си, че ако е отделно няма да става ясно за какво пиша.

Няма да правя повече така :oops:
zonnetje
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 02 Юни 2009, 18:41

Magnolia се защити:
Че как да не ме ангажира, където отворя да чета или пусна, само него виждам и чувам.

Но уважаема! Аз ви разбирам! И аз много се дразня като гледам натрапчиво по телевизията лъснатите физиономии на хора, които ненавиждам, защото смятам, че те са които съсипаха България... или поне са спомогнали съществено за съсипването й. Обаче му намерих колая: не гледам вече и новините! Скоро ще изхвърля и телевизора...
Ангажиране е когато вечер, отпускайки след дневното търчане за насъщния иззвъни телефона, защото хора, които добре познаваш от 20 години са изпитали "спонтанна необходимост" да ти обясняват как като им сме дадяли пак властта и щели сме да цъфнем и да вържем.
Но това май не е ангажимент, а вид телефонен тероризъм... :roll:
Няма лошо zonnetje! Информацията ви не е безполезна! Вярвам го и се надявам вече сериозно!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Юни 2009, 18:51

Аз съм съгласна с колегата Магнолия.
Ето това е голямата слабост на държавата - липса на процедура,и поради липса на процедура се е прибегнало до частно изпълнение с ето какви последици.

ХК е ратифицирана 2003г., и понеже иде реч за деца- 12 дузини са решили да набутат от десетина члена в ЗЗД /22а до 22н / - механично и без мисъл...
Апропо- ако от цялата тази дискусия се стигне до законодателна инициатива/ хайде да не съм максималист/, но поне до законодателни изменения- ще съм доволна.
И поради тази причина намирам смисъл да съществува дискусията, апропо и да се оповестяват идентични случаи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 02 Юни 2009, 18:55

poli_g каза:
Аз съм съгласна с колегата Магнолия.

Ето това е голямата слабост на държавата - липса на процедура,и поради липса на процедура се е прибегнало до частно изпълнение с ето какви последици.

С това и аз съм съгласен... Но с претенциите й че сме я безспокояли - не :|
Последна промяна plamen_penev на 02 Юни 2009, 18:56, променена общо 1 път
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 02 Юни 2009, 18:56

http://dnes.dir.bg/2009/06/02/news4547379.html
"Георги Дичев и министър Миглена Тачева обсъдиха идеята да има специализирани съдебни изпълнители единствено за родителски права, както и Главна дирекция "Съдебна охрана“ към правосъдното министерство да оказва съдействие на частните съдебни изпълнители"

Съдебни изпълнители за родителски права......смятате ли ,че идеята е уместна ?
donna
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 02 Юни 2009, 19:00

donna написа:Съдебни изпълнители за родителски права......смятате ли ,че идеята е уместна ?

Навремето проф. Цанкова силно защитаваше идеята за създаване на специализиран детски съд, в който съдиите да имат освен юридическа и специализирана подготовка в областта на психологията и/или педагогиката.
Аз лично приветствам подобна идея, защото тези, които имат едновременно психологическо и юридическо образование в България са много малко :D
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 02 Юни 2009, 19:05

Е! Как ще се нарекат не е особено важно... Все някой трябва "да изпълнява" съдебните решения. Дали това е начинът не се наемам да коментирам.
Но наблюденията ми подсказват, че там където се намеси "Съдебна охрана" (или по-скоро шефовете й!) работата става много комплицирана... Например наскоро си бяха написали един правилник, според който охранителя трябва да бъде и естет и да преценява кой е "прилично" и кой "неприлично" облечен... Според този правилник късите поли застрашавали сигурността в съдебните сгради и разни други такива... Първото дело срещу този произвол вече се води във Варна. Съдиите там видяха голям зор да намерят експерт по полите и сигурността :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 02 Юни 2009, 19:10

Лично аз мисля ,че няма нужда от специализирани изпълнители ,тоя род дейност може да бъде дадена така да се каже на социалните служби,инъче това означава нови структури и администрация.
Семеен съд добре ,ама това е за богата държава ,както виждате нашите съдилища щяхме да ги окрупняваме ,нали вървеше и такава тема.
donna
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 02 Юни 2009, 19:23

donna написа:Лично аз мисля ,че няма нужда от специализирани изпълнители ,тоя род дейност може да бъде дадена така да се каже на социалните служби,инъче това означава нови структури и администрация.

И аз така мисля, някъде по-напред писах, че в цял свят подобни случаи се водят от социалните служби, там хората са със специална подготовка (или поне би трябвало да са :D ), но тъй като никой нормален млад човек с добра подготовка няма да се хване да работи за 300-400 лв. на месец, затова и са ги натресли тези дела на съдебните изпълнители - по-евтино е на Държавата така :wink:
Миналата година ходих из едни социални служби заради един дядо, който щяхме да гоним от жилището му, да вземат да го настанят в някой социален дом за бездомни хора, накрая човечецът се спомина, както и да е, шефката ми се оплака, че не й останали служители - всички напуснали. Работата е емоционално натоварваща, а заплатите - мизерни. Да вземат да увеличат заплатите на социалните служители, е вижте Уили Танер от "Алф" каква хубава къщичка има, че и извънземно си отглежда :D а в България...кучетата ги яли. Повечето ми познати детски психолози нямат работа, или работят из разни детски градини за смешни пари. така че според мен нямаме никаква социална политика в България, само хубави думи и най-вече вятър и мъгла.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 02 Юни 2009, 19:33

http://www.standartnews.com/

Смолян

Правосъдният министър Миглена Тачева обяви, че хвърля оставката си на бюрото на премиера Сергей Станишев.

"Замислям се дали следва да бъда министър в държава, в която върховенството на закона и на едно съдебно решение се интрпретира произволно и не се спазва". Това зяви в Смолян правосъдният министър във връзка с казуса с двете деца , които принудително бяха отведени от дома на баща им в Асеновград.

Тачева уточни, че решението за оставката, което тя определи като личен въпрос, ще вземе след като се срещне с премиера Сергей Станишев.

"Не е добре да живеем в държава, в която всеки ден се хули българското правосъдие и съд", коментира министърът и риторично попита "Как очакваме европейските партньори да ни вярват, след като обществото ни не се е научило да има доверие в съда.

Скандалът с двете деца не е международен, защото България е подписала през 2003 година Хагската конвенция заедно с още 70 държави, а съдебното решение по казуса е в съответствие с конвенцията.

Тачева е в Смолян, където официално откри новоизграден етаж на Административния съд, който се помещава в Съдебната палата в града.

Щиляна Чакърова

Канех се да не пиша вече по темата, която се превърна в емоционална говорилня, а правната страна, и най-вече формата на изпълнение на решението, остана на заден план, но не мога да се въздържа, предвид току що прочетеното.
Така ли и не разбра Министърът на правосъдието, че възмущението и коментарите на обществото, включително и на юристи тук и вън от форума, не са свързани нито с текста на съдебното решение, още по-малко с това дали същото трябва да бъде изпълнявано, а с начина, по който бе изпълнено - с ПРЯКОТО физическо участие на лица, които нямат място в изпълнението, при това с упражнено насилие ВЪРХУ децата.
За това става дума, а не за оспорване изпълнителната сила на решението и необходимостта същото да бъде изпълнено, но в рамките на закона.
fani_i
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Юни 2009, 19:38

:roll: :lol: Колега, моля, ако не сте прочели- на предходните две страници е вече казано- по изпълнението няма нарушения.
Това, разбира се, от юристите...

В цивилизованите страни, отговорните биха го сторили. Не, че една оставка решава проблемите, но се питам- в качеството си на адм. орган, МП, какво точно доказателство, по смисъла на чл. 13 от ХК, е представело в съда?!

При преценка на обстоятелствата, посочени в този член, съдебните или административните органи следва да вземат под внимание информацията за социалното положение на детето, предоставена от централния орган или от друг компетентен орган по обичайното местопребиваване на детето.
Последна промяна poli_g на 02 Юни 2009, 19:47, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 02 Юни 2009, 19:46

Тук никой не хулеше нито съда нито правосъдието ...А ИЗПЪЛНЕИЕТО !
НО НАЛИ ВСИЧКО МУ БИЛО ОК НА ТОВА ИЗПЪЛНЕНИЕ?Ако изпълнеието беше проведено като хората до тука нямаше да се стигне ...но то било наред всички прочетохме , така ,че какъв е проблема?
donna
Старши потребител

Мнениеот fani_i » 02 Юни 2009, 20:04

Колеги, имам следното предложение: Нека всеки от Вас обобщи и мотивира своето правно становище по изпълнението - аз също ще го направя.
Имам идея, която не мога тук и сега да споделя, но се надявам да проработи.
Моля тези от Вас, които проявят интерес, да ми пишат на лични.
Предварително благодаря!
fani_i
Потребител

Мнениеот diaida » 02 Юни 2009, 20:08

kalahan2008 написа: Навремето проф. Цанкова силно защитаваше идеята за създаване на специализиран детски съд, в който съдиите да имат освен юридическа и специализирана подготовка в областта на психологията и/или педагогиката.
Аз лично приветствам подобна идея, защото тези, които имат едновременно психологическо и юридическо образование в България са много малко :D

Само ще добавя, че не само приветствам подобна идея, а е наложително.
Да не се самоцитирам и аз ... бях писала в предишен пост точно за липсата на подобни специалисти. Много е била права проф. Цанкова!
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 02 Юни 2009, 20:14

donna каза:
Тук никой не хулеше нито съда нито правосъдието ...А ИЗПЪЛНЕИЕТО !

Не е така donna! Аз го "хуля" съда! Смятам, че съдиите са се отнесли безотговорно и в ущърб на децата като са "кредитирали доверие" на най-подозрителния от свидетелите по делото. Смятам, че не са направили всичко допустимо да предпазят децата от това, което видяхме. Както стана ясно не са разполагали и с документа, позволяващ им да приложат Хагската конвенция...
Истина е, че двата съдебни състава не са "правосъдието", но са онази част от него, която уронва престижа му. Лично аз съм изненадан да чуя, че министър Тачева се нерви, когато се посочват кусури на отделни съдебни органи. Та нали самата тя наскоро води дело в защита на Конституцията и ЗСВ, нарушени от ВСС, срещу ВСС и го спечели! Нима иска да каже, че всичко в тази система цъфти и вързва? Та чак и да плаши с оставки...
Не ми се вярва. Прилича ми на журналистическа измислица...
Приветствам идеята ви fani_i и се надявам всички отговорни юристи тук да ви съдействат!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот daniela2008 » 02 Юни 2009, 20:51

Аз сега мисля да попрочета и за един друг български татко. Ами неговия син? Как ще коментирате пък този случай ? Нали и той е баща ?

http://hristopetrov.com/default.aspx
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Мнениеот lexusbg » 02 Юни 2009, 21:03

fani_i написа:http://www.standartnews.com/

Смолян

Правосъдният министър Миглена Тачева обяви, че хвърля оставката си на бюрото на премиера Сергей Станишев.

"Замислям се дали следва да бъда министър в държава, в която върховенството на закона и на едно съдебно решение се интрпретира произволно и не се спазва". Това зяви в Смолян правосъдният министър във връзка с казуса с двете деца , които принудително бяха отведени от дома на баща им в Асеновград.

Тачева уточни, че решението за оставката, което тя определи като личен въпрос, ще вземе след като се срещне с премиера Сергей Станишев.

"Не е добре да живеем в държава, в която всеки ден се хули българското правосъдие и съд", коментира министърът и риторично попита "Как очакваме европейските партньори да ни вярват, след като обществото ни не се е научило да има доверие в съда.

Скандалът с двете деца не е международен, защото България е подписала през 2003 година Хагската конвенция заедно с още 70 държави, а съдебното решение по казуса е в съответствие с конвенцията.

Тачева е в Смолян, където официално откри новоизграден етаж на Административния съд, който се помещава в Съдебната палата в града.

Щиляна Чакърова

Канех се да не пиша вече по темата, която се превърна в емоционална говорилня, а правната страна, и най-вече формата на изпълнение на решението, остана на заден план, но не мога да се въздържа, предвид току що прочетеното.
Така ли и не разбра Министърът на правосъдието, че възмущението и коментарите на обществото, включително и на юристи тук и вън от форума, не са свързани нито с текста на съдебното решение, още по-малко с това дали същото трябва да бъде изпълнявано, а с начина, по който бе изпълнено - с ПРЯКОТО физическо участие на лица, които нямат място в изпълнението, при това с упражнено насилие ВЪРХУ децата.
За това става дума, а не за оспорване изпълнителната сила на решението и необходимостта същото да бъде изпълнено, но в рамките на закона.

Тачева просто е от породите, дето им се вика "тепегьоз" и "гьонсурат". Щяла да си подаде оставката, ама не щото се омазаха нещата, ами щото всичко било перфектно, а обществото не приемал перфектния начин по който си вършели работата.......

Като се обсъжда в частност изпълнението, разбира се то е нещо различно от решението. Но в общ план, това което виждат хората, от което са възмутени - е начинът на действие на българските институции по случая - и няма съд, съдебен изпънител (макар и частен в случая, но действащ по изпълнение решение на българска институция - съда) , полиция, министър, разни агенции за закрила на децата и прочие - има български институции, и решителността им да стоят срещу български гражданин в спора му с чужд гражданин.
А както и назад в тема е писано, в подобни случаи, в други държави институциите използват всяка възможност да помогнат на своя гражданин, застават на негова страна, не срещу него.
Това макар и да не съдържа конкретен юридически въпрос, все пак касае съдебната система, като част от българските институции.
lexusbg
Младши потребител

Мнениеот donna » 02 Юни 2009, 21:11

daniela2008 написа:Аз сега мисля да попрочета и за един друг български татко. Ами неговия син? Как ще коментирате пък този случай ? Нали и той е баща ?

http://hristopetrov.com/default.aspx

E тука на кривата ракета космоса и пречи ,на калпавия водолаз водораслите. Кво да го коментирам има решение на РС-Търново , да си иде в БГ да си види детето , ако не му го дават да се снабди с ИЛ и да отпочва изпълнение ,как става видяхме-ти беше тая съгласна с тоя начин на изпълнеие .Издръжка ще плаща длъжен е по закон !Наложили му възбрана да напуска страната -да има такава правна възможност при издръжките -затова му е наложена. Не е първия не и последния .
А какво му се иска на тоя си е негов проблем , детето си живее в Търново няма да му играеме по свирката да е в САЩ!
donna
Старши потребител

Мнениеот daniela2008 » 02 Юни 2009, 21:46

АААААА той защото е в САЩ нали ? Затова няма да му играем по свирките . Да ма човека си е оправил всичко, предплатил и приложил и документи , и пак има Наложена възбрана да напуска страната. Ами не мерете с двойни аршини !! Или вече ЧСИ взеха да ви стават симпатични ? :D
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 02 Юни 2009, 21:51

Направи ми впечатление... този господин говори, че не знаел за делото, а после се оказва, че май не е точно така... Направи ми впечатление и "свидетелката", която не го познава, но свидетелства срещу него... Не рипайте! Знам! Но все пак... Ами мотивите на съда? Малеееее!
plamen_penev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси