начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

Тази семейна история... нормална ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Тази семейна история... нормална ли е?

Мнениеот ianeva » 03 Юни 2009, 11:24

REVOLUTION написа:Мисля , че е време Тачева да си подаде оставката.Нямаме нужда от един безсърдечен технократ , който сляпо по матросовски брани един резил , който възмути целия български народ.Освен това се опитва и да манипулира.Никой не е роптал против съдебните решения , отбелязахме , че дори да са неправилни , те са такива заради грешка на бащата и/или адвокатите му.След като са влзезнали в сила никой не е искал да не се спазват.Всички роптаят срещу незаконосъобразното изпълнение , зад което застана и министър Тачева и Камарата на ЧСИ , което е възмутително.
Би ли отговорила Г-жа Тачева , къде в закона е регламентирано правото на СИ да възлага на 3 заинтересовано лице да отнеме(използвам термина на ГПК) детето от "Длъжника"?
След като отговори на горния реторичен въпрос би ли квалифицирала като юрист деянието на приятелката Рускиня , която всъщност осъществи правомощието на ЧСИ и отне детето , последното пък провокира изнервения баща да си изпусне нервите?
Би ли отговорила , къде се намира второто дете , което след като твърди че изпълнението е законосъобразно и правилно , трябва да е при майката?
Госпожо Тачева след като заставате зад този фарс , наречен съдебно изпълнение , наистина е редно да си подадете оставката.

П.П
Като послепис , на всички псевдоморалисти , плъзнали от бг-мама , как мислите ,ако Вие бяхте на мястото на майката , щяхте ли щастливо да се приберете в Полша , без да сте си взели и второто дете , от "български плен".Май ако бяха й предложили да ги резнат на половина , нямаше да има нищо против. :evil:

REVOLUTION, дай да се включа аз, щото предполагам, че госпожа Тачева няма да го стори - та нея, доколкото я разбирам, тя не брани резила, а по-скоро се опитва да брани задължението да се изпълняват съд. решения. И ще ти кажа защо, а и защо и позицията на Камарата на ЧСИ е такава - защото иначе, утре всеки д.е.б.и.л, а с такива тук е пълно, ще излезе на мегдана, с две-три кабеларки и ще прави циркове до безброй - един, щото му вземат децата, друг - защото му вземат прасето, трети - за друго. Та не чакай Тачева да ти отговори защо Мамаша беше там и в какво качество нарами детето.
А има случаи, в които хора се бесят /да, съвсем буквално!/, защото им отнемат имуществото. Само че няма медии там.
И недейте всички да мислите, че тези хора също не са потресени, и да не са родители - хора са. Идиот трябва да са, да искаш и да твърдиш, че е нормално по този начин да се осъществи предаване на дете, не че не се случва, само че няма гласност, там е разликата.
Като се обърне колата - пътищата са много. Но при вече обърната, тези са държавни органи, айде ЧСИ не е, ама пак е с публични функции - ако днес кажат - ЧСИ е виновно, трябваше да отложи изпълнението, утре Керелов ще ревне за нов дипломатически скандал, Евросъюза ще ни рита по задниците, че не изпълняваме съд. решения в рамките на общността и т.н. Това е картинката в цялост, не знам защо не го разбирате. Лично ако трябва да отговоря - пред двете деца и дипл. скандал с евроревове, избирам да се съхранят децата - щото съм майка.
п.п. И да се разберем, че ми писна от малоумие - не защитавам ни майката, ни бащата - там нещата са изтървани и при двамата отдавна.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Юни 2009, 11:45

ianeva написа:REVOLUTION, дай да се включа аз, щото предполагам, че госпожа Тачева няма да го стори - та нея, доколкото я разбирам, тя не брани резила, а по-скоро се опитва да брани задължението да се изпълняват съд. решения. И ще ти кажа защо, а и защо и позицията на Камарата на ЧСИ е такава - защото иначе, утре всеки д.е.б.и.л, а с такива тук е пълно, ще излезе на мегдана, с две-три кабеларки и ще прави циркове до безброй - един, щото му вземат децата, друг - защото му вземат прасето, трети - за друго. Та не чакай Тачева да ти отговори защо Мамаша беше там и в какво качество нарами детето.
А има случаи, в които хора се бесят /да, съвсем буквално!/, защото им отнемат имуществото. Само че няма медии там.
И недейте всички да мислите, че тези хора също не са потресени, и да не са родители - хора са. Идиот трябва да са, да искаш и да твърдиш, че е нормално по този начин да се осъществи предаване на дете, не че не се случва, само че няма гласност, там е разликата.
Като се обърне колата - пътищата са много. Но при вече обърната, тези са държавни органи, айде ЧСИ не е, ама пак е с публични функции - ако днес кажат - ЧСИ е виновно, трябваше да отложи изпълнението, утре Керелов ще ревне за нов дипломатически скандал, Евросъюза ще ни рита по задниците, че не изпълняваме съд. решения в рамките на общността и т.н. Това е картинката в цялост, не знам защо не го разбирате. Лично ако трябва да отговоря - пред двете деца и дипл. скандал с евроревове, избирам да се съхранят децата - щото съм майка.
п.п. И да се разберем, че ми писна от малоумие - не защитавам ни майката, ни бащата - там нещата са изтървани и при двамата отдавна.

Много удобна позиция Ianeva , онзи ден четох съдебно решение на ВКС , постнато от kpavlova , което ми изправи косите , та там по протест на прокуратурата се обжалва оправдателна присъда , постановена заради груба грешка на последната , която води обвинение за едно , а се оказва друго престъпление , като и не изменят обвинението съгласно НПК.И соломоновците от ВКС , извадили от 10 кладенци вода , казват , вярно е така , ама все пак видно е че е извършил другото престъпление(ама как е видно , като той не се е защитавал по другото) и затова нямаме възможност да го осъдим за него , ама и няма да го оправдаем за грешното обвинение , защото така е справедливо.
Питам аз в тази държава ЗАКОН ИМА ЛИ?Тука същата работа , пълно фиаско , ама не много законосъобразно беше изпълнението , бравос , ще го защитаваме до последна капка кръв , да не се поучат други да правят така.Или с безаконие браним закона.Що за безумие?Законът е уредил процедурата , която трябва да се спазва.Тя е гаранция , подобни циркове да бъдат избегнати.ЧСИ лично трябваше да отнеме децата и след това да ги предаде на взискателката , а не да стои отстрани и да даде право на майката и приятелката й, да ги отнемат , като нарушат закона.
И какво като реват Керелов и Евросъюза , да не спазваме заради резултата който искат , собствените си закони ли.Дивия запад ли ще става тука? :evil:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот plamena26 » 03 Юни 2009, 12:09

Като гледам много колеги и с право са възмутени от безпрецедентния случаи с предаването на децата.Когато нещата излизат от контрол , не съм на ти с изпълнението но си мисля че ЧСИ-то можеше да отложи действието и да всичко да стане в по-спокойна обстановка.
Мен ме тревожи друго- действията на руската гражданка и безучастието на контролните органи.Имало е и цял прокурор там.Едва ли може да и се вмени във вина отвличане и противозаконно лишаване от свобода, но при всички случаи тази жена извърши самоволно действия спадащи в кръга на службата на длъжностно лице.Така че следва да и бъде повдигнато обвинение по чл.274, ал.1 НК.
Сигурна съм че ако българка отиде в Русия и отнеме малко русначе от баща му, лекото обвинение което ще и бъде повдигнато е най-малкото зло което ще я сполети.
plamena26
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юни 2009, 12:11

Революшън, не питай реторично, защото и сам знаеш, че закон има.
И някъде се спазват нормативните разпоредби, не забравяйте и това!
Защо не погледнете на изпълнението и становището на двете високопоставени особи от друг ъгъл- ако се приеме този начин за законосъобразен, от утре ще се отпочне и на други места на територията на страната ни идентично изпълнение? 8)
Без значение дали е по предаване на дете или друго изпълнително действие.

И да се допълня- точно така постъпват в различни райони на страната- спира се изпълнението и се отлага за друга дата. Междувременно психолог работи с децата.
Често споменавах шефа на оркестъра, не за друго- разполага с правомощията, имало е налични служители на реда, които са длъжни да и окажат съдействие- те за това са там!
Някой да видя да иска от тях съдействие за да си свърши работата? Настана вакханалия, в която кой кого дърпа и влачи...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Magnolia » 03 Юни 2009, 12:15

Въобще някой даде ли идея, в тази дълга тема, как би трябвало да стане.
Всеки адвокат или почти всеки който работи с граждани, някой хубав ден се сблъсква с казус, при който децата са при единия, другия не ги вижда и се развива една тежка и жестока сага. Един или няколко случая правят адвоката доста недоверчив и скептичен по отношение на всичко изразено от страните. И затова казах, че колкото повече се крещи по случая, толкова по-малко ме интересува.
Интересно е да се поговори по процедурата. Тук се случи нещо, което показва че няма никакъв адекватен регламент за такива случаи. Тук се спори кой трябвало да пипа децата, кой да ги дърпа. Това е глупост. съдия изпълнител да не е Рамбо, та да се бори с длъжника, после с родата и със стихийния народен протест.
Нямам лични впечатления от други страни, но преразказани и прочетени по делата - да. Смятам, че там нещата са далеч, далеч по драстични. При отказ за доброволно изпълнение, се идва с полиция и се върши изпълнението по доста безпардонен начин. Ако децата се стресират, тогава им провеждат терапия, и обвиняват за стреса им този който е допуснал нещата да станат така.
В Доминиканската република една нощ нахлува полиция, проверяват документите и сравняват децата със снимките които са им пратени. Бащата почва да протестира и го отвеждат в затвора да се успокои. Децата- в институция. От там-изпратени насам. Въобще не е имало предупреждение.Бащата е счетен за престъпник, отвлякъл деца по силата на българско решение и са му отнети без да го питат кога му е удобно.
Имам познати в Швейцария които работят нещо като приемни родители. Казвам нещо, защото не есъвсем същото- управляват пансион за отнети от родители деца- около десетина и повече. Питах ги как реагират родителите когато ги отнемат, казаха - Страшна работа,скандали, тръшкане, ревове. След това идват и почват да правят скандали пред пансиона, нападат служителите. Всеки такъв по-буен случай завършва с арест. Никой не се трогва че бащата и майката реват вън, децата вътре. След това ако искат да си върнат децата трябва да положат доста усилия за да убедят съда, че могат да се справят. При добро поведение им се разрешава режим на контакти, който постепенно се разширява.
И в заключение, ГПК не работи в случая. И ако се възприеме практиката в другите страни, тая история ще блднее пред каквото има да се случва.
Magnolia
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юни 2009, 12:20

Колега, за втори път ви чета питането- е ли по реда на ГПК се следва изпълнение.
Ми, аз не знам за друг начин при влезли в сила СР и издаден ИЛ. Може и опущение да е налично от моя страна, но моля да ми го посочите.
Вметнах, че 10тина норми са вмъкнати машинално в ЗЗД/ досежно ХК/, ама има норма, която препраща към ГПК- та по кой начин да се развие съдебното производство и да се изпълни решението?
Когато през 2003г. никой в парламента не е мислил по тези въпроси?!?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Magnolia » 03 Юни 2009, 12:42

Ако питате мен, Поли, не съм аз нормотворецът.
Очевидно има гояма празнина в закона, и е редно сега да се оправи. А как, то е ясно щсе преписва от някъде. Това, което се опитвам да кажа е, че откъдето и да се преписва, следващият случай на базата на тези преписани правила, ще е много по-драстичен.
Началника на полицията попита - като намерим детето на кого да го предадем.
Резонен въпрос. Нека му отговорят.
И тъй като форума е правен, предполага се че ще се изказват обосновани мнения, на хора които влизат в съда и познават закона. Емоциите - за друго място.
Magnolia
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юни 2009, 12:53

:roll: Поради тази причина преди няколко страници казах, че ако този случай послужи за законодателни изменения- струвал си е дебата. В този смисъл- съгласна съм с Вас.
По отношение този въпрос
Началника на полицията попита - като намерим детето на кого да го предадем.

моето мнение е, че следва да се върне на родителят с известен адрес в РБ/ таткото/. И после ще продължи изпълнението на постановеното СР.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 03 Юни 2009, 13:00

plamena26 каза:
Мен ме тревожи друго- действията на руската гражданка и безучастието на контролните органи.

Не е истина plamena26, че "органите" бездействаха! Вижте пак филмчето и ще забележите, че те, "органите", повалиха бащата на земята, когато той се опита да защити децата си от физическото насилие, упражнавано в онзи момент от развилнялата се пред очите на гражданите и полицията руския.
Magnolia въвежда ред:

Уф Magnolia! "Някой" не само даде идея, но дори и постна примери взети и от ЕСПЧ и законови текстовеи още преди да влетите в дискусията... Ама вземете четете най-после!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот babyfoot » 03 Юни 2009, 13:54

Magnolia написа:Въобще някой даде ли идея, в тази дълга тема, как би трябвало да стане.

1. Полицията веднага при начиличето на такава фактическа обстановка да постанови "Полицейска мярка за закрила" на децата за срок до 48 часа и да ги настани в кризисен център далеч от родителите им.
2. За тези 48 часа да бъде направена кризисна интервенция от Дирекция "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане чрез оказване на психологическа помощ на децата по реда на чл.23 от ЗЗдет. Да ги стабилизират и да ги убедят, че не са в опасност като отидат при майка си.
3. След изтичането на тези 48 часа децата успокоени да се предадат на ЧСИ от полицейските органи.
4. В същото време полицията е могла по реда на чл.56 от ЗМВР да предупреди нарушителя (длъжника) и да окаже съдействие като възпрепятства противоправното му поведение.

Друг начин няма. това е единственото, което аз виждам да е могло да се направи. И тогава мисля, че нямаше децата да бъдат подлагани на такъв неимоверен стрес! (Никъде не съм посочила участието на трети лица, които не са страни по изпълнителното производство)
babyfoot
Потребител

Мнениеот babyfoot » 03 Юни 2009, 14:01

plamen_penev написа:
plamena26 каза:
Мен ме тревожи друго- действията на руската гражданка и безучастието на контролните органи.

Не е истина plamena26, че "органите" бездействаха! Вижте пак филмчето и ще забележите, че те, "органите", повалиха бащата на земята, когато той се опита да защити децата си от физическото насилие, упражнавано в онзи момент от развилнялата се пред очите на гражданите и полицията руския.
Magnolia въвежда ред:

Уф Magnolia! "Някой" не само даде идея, но дори и постна примери взети и от ЕСПЧ и законови текстовеи още преди да влетите в дискусията... Ама вземете четете най-после!

Съгласна съм, че на пръв поглед има нарушаване права на дете при фактическото съдебно изпълнение. Ще се аргументирам защо е на пръв поглед - дори полицаите да бяха задържали и отвели нарушителите, че да могат соц.работници и съд.-изпълнител безпрепятствено да изпълнят задачата, детето и на тях щеше да окаже съпротива. Който и да го беше доближил, различен от тате и баба, щеше да се наложи да го дръпне и да го даде на майка му съпротивляващо се. В този смисъл нека да не забравяме, че именно в Конвенцията на ООН за правата на детето има основополагащ принцип - съблюдават се висшите интереси на детето, които не винаги съвпадат с неговите желания. Възрастните (родители и държава) са тези, които преценяват ИНТЕРЕСА на детето с риск да не се съобразяват неговите ЖЕЛАНИЯ. Ако беше в сила обратното, съобразявайки се предимно с желанията на децата, то Конвенцията за правата на децата нямаше да има реално приложение с оглед на задълженията за държавните органи по нея да осигуряват достъп до образование, здравеопазване и повишаване на благосъстоянието им. Като пример мога да посоча, че неспазването на горепосочения принцип би подтиквал родители и общественост да се съобразяват по-скоро с желанието на децата ни да се хранят нездравословно и да не ходят на училище, отколкото с техния висш интерес да бъдат образовани и хранени здравословно. Точно тук е мястото пак да напомня защо дееспособните пълнолетни лица решават относно висшия интерес на недееспособните или частично дееспособните лица – децата.
Относно това дали е осъществена принуда по смисъла на НК в изпълнителното производство по отношение на непълнолетни лица, и с това са засегнати правата им по чл.19 от Конвенцията и по чл. 11, ал.2 от ЗЗДет. считам, че преценка така или иначе някаква форма на въздействие върху децата е упражнена, към момента не може да се прецени дали тя е могло или не е могло да бъде избегната, и дали тя е противоречала на техните интереси или само на техните желания. Насочвайки процесуалната принуда към този, който доброволно не изпълнява указаното, респективно се насочва и към децата му, подкрепящи поведението му чрез собственото си желание. Субектите, към които е насочена тази принуда в конкретния казус са бащата, но и неговите деца, очевидно несъобразявайки се с личните им желания, но следва да се презумпира, че съдебните органи са предприели процесуалната принуда съобразно с ИНТЕРЕСА на децата, който предварително се предполага, че е обсъден от съда и е закрепен в съдебен акт, потвърден от по-висшестоящ съд. В този ред на мисли считам, че правомерността на извършените действия от страните в изпълнителното производство е ясна.
Както и да се постъпи в този случай, принуда спрямо желанията на децата би се осъществила, за да се запази техния ИНТЕРЕС. А както вече отбелязах - интересът им е вероятно е преценен от 2 съдебни инстанции.
babyfoot
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 03 Юни 2009, 14:32

babyfoot дефинира:
4. В същото време полицията е могла по реда на чл.56 от ЗМВР да предупреди нарушителя (длъжника) и да окаже съдействие като възпрепятства противоправното му поведение.

Ах как не обичаме да четем... :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот babyfoot » 03 Юни 2009, 15:00

plamen_penev написа:
babyfoot дефинира:

Ах как не обичаме да четем... :roll:

Има ли са и други правомощия служителите на реда:
" Чл. 55. (1) Полицейските органи могат да издават разпореждания до държавни органи, организации, юридически лица и граждани, когато това е необходимо за изпълнение на възложените им функции. Разпорежданията се издават писмено или устно.
(2) При невъзможност да се издадат писмено или устно разпорежданията могат да се издават чрез действия, чийто смисъл е разбираем за лицата, за които се отнасят.
(3) При изпълнение на функциите по контрол на безопасността на движението разпорежданията могат да се издават чрез действия или знаци, посочени в закон.
(4) Разпорежданията на полицейския орган са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г.) Разпорежданията, издадени в писмена форма, могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс."
"Чл. 57. (1) При установяване на условия и причини за извършването на престъпления и други нарушения на обществения ред полицейските органи вземат мерки за отстраняването им.
(2) Когато други органи или организации са компетентни да вземат мерките по ал. 1, полицейските органи ги уведомяват писмено за това.
(3) Компетентните органи по ал. 2 са длъжни в едномесечен срок писмено да уведомят полицейските органи за взетите мерки."
babyfoot
Потребител

Мнениеот prnedev » 03 Юни 2009, 17:08

Рускинята, та рускинята... ченгетата ако я бяха прибрали нея.... оставаше и Путин да скръцне със зъбки :? :oops:

ОК.... хипотетично, допустимо ли е в този момент да бяха отложили изпълнението, а да го направят 12 - 13 часа по-късно - през нощта? И разбира се, без предупреждение. Щото ако има предупреждение, циркаджилъка щеше да е ясен
prnedev
Активен потребител

Мнениеот error » 03 Юни 2009, 17:19

prnedev написа: .. И разбира се, без предупреждение. Щото ако има предупреждение, циркаджилъка щеше да е ясен

Точно в десятката, Недев :). Стигаме до правосъзнанието на лицето Василев, който и в трите си качества гражданин-длъжник-баща стана олицетворение на средностатистическия българин - горещо адмириран дори в този форум, който би трябвало да е юридически.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот donna » 03 Юни 2009, 17:23

Когато се отлага изпълнеие и не се сменя способа , се определя нова дата и час или само час както е в случая ,призовки не се връчват , съобщава се на страните записва се в протокола и те го подписват .
donna
Старши потребител

Мнениеот fani_i » 03 Юни 2009, 17:34

error написа:
prnedev написа: .. И разбира се, без предупреждение. Щото ако има предупреждение, циркаджилъка щеше да е ясен

Точно в десятката, Недев :). Стигаме до правосъзнанието на лицето Василев, който и в трите си качества гражданин-длъжник-баща стана олицетворение на средностатистическия българин - горещо адмириран дори в този форум, който би трябвало да е юридически.

Колега error, не знам къде прочетохте адмирации за лицето Василев именно от юристи - мисля, сме единодушни, че във войната на родителите децата не трябва да са на огневата линия. Неведнъж го изтъквам.
Въпросът тук е не за лицето Василев или за лицето Барбара, а за държавните органи, както и за тези с публични функции - така ли следваше да се извърши изпълнението - чрез трети лица, външни за производството, които упражниха точно физическо насилие над децата - те ли именно трябваше да извършат принудително изпълнение по реда на ГПК?
Спрямо кого и от кого се упражнява принудата при изпълнение?

Ето това искам да знам, както и всички колеги, писали тук :!:
Не толерирам и не призовавам към неизпълнение на което и да било влязло в сила съдебно решение, колкото и да не го харесвам или одобрявам, както и публичните циркове, свързани със семейни отношения, но нека се замислим - дори и да не беше снимано изпълнението, ако беше извършено по този ред, щеше ли да бъде законно? А това, което не е снимано и което не сме видяли?
Аз вече се изморих да обяснявам какво точно коментират тук юристите и спирам - вярно е, че темата много се разводни от емоции и нападки, та правната страна се губи.
fani_i
Потребител

Мнениеот error » 03 Юни 2009, 17:47

fani_i написа:
Колега error, не знам къде прочетохте адмирации за лицето Василев именно от юристи - мисля, сме единодушни, че във войната на родителите децата не трябва да са на огневата линия.

Моля да ме извините. Мненията, които сте публикували са коректни. Но има и различни от тях.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот fani_i » 03 Юни 2009, 17:55

error написа:
fani_i написа:
Колега error, не знам къде прочетохте адмирации за лицето Василев именно от юристи - мисля, сме единодушни, че във войната на родителите децата не трябва да са на огневата линия.

Моля да ме извините. Мненията, които сте публикували са коректни. Но има и различни от тях.

Ами има - форум е :D демокрация :D (макар че и двете вече не са каквото бяха по римско и елинско време)
Тук даже списват лица, които твърдят да са колеги и че дават именно правни становища, но и аз виждам, че позалитат в личната (жълтата) страна, а целта беше да обменим именно правни становища по изпълнението и прилагането на относимата нормативна уредба.
fani_i
Потребител

Мнениеот error » 03 Юни 2009, 18:00

Всъщност, мнението ми се припокрива изцяло с това на gudio, а той е казал всичко много по-добре от мен :)
Аватар
error
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси