начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Важно-моля помогнете!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Важно-моля помогнете!

Мнениеот nena » 08 Май 2006, 09:06

Младо семейство живее в апартамента на родителите на момичето, заедно с баща и.
Многократно са приканвани да напуснат апартамента, но те отказват.
Разбрах че ако живеят (главно съпругът) достатъчно дълго могат (може) да имат претенции за право на ползване на апартамента.
Има ли такова нещо и ако да, колко време трябва да живее той(те) там и трябва ли той да има адресна регистрация на този адрес?
Предварително благодаря!
nena
Нов потребител

Мнениеот gudio » 11 Май 2006, 19:15

Хм, право на ползване придобива ли се по давност ? :?: :?: Не се сещам за такъв случай, дано някой от колегите вземе отношение. Май няма законова пречка с 10 годишно владение, при такова намерение (да придобие не собственост, а ползване), да стане... :?
При пълнолетни деца (и техните съпрузи), живеещи в имот на родителите, съдебната практика приема, че се касае за устен или с конклудентни действия сключен договор за заем за послужване, който винаги може да бъде прекратен от заемодателя и той да поиска връщане на вещта. Заемателят не се счита за владелец, а държател, като наемателя например.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот tessa » 11 Май 2006, 20:58

по принцип - да, могат да придобият право на ползване по давност.
Ако сте на страната на родителите има начин да принудите младото семейство да напусне - нотариална покана до тях, в която ги каните да напуснат имота в някаквъв срок (не по-дълъг от 1 месец), ако не напуснат => молба до Районния съд за възстановяване на владението. Молбата трябва да е в 1-месечен срок от получаването на нотариалната покана, затова и срокът, който ще им дадете да напуснат, не трябва да е по-дълъг.
Интересно ми е обаче, освен да се позовават на изтекла давност с възражение, по какъв друг начин биха могли да защитят правата си, породени от изтеклата давност. Лично аз не съм виждала констативен н.а. за установяване придобиване право на ползване по давност... :shock:
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот donna » 12 Май 2006, 11:57

[quote=]Не мисля, че младото семейство са "ползватели" по смисъла на вещното право. Те са просто държатели - допуснати са да живеят временно, което си и по-скоро заем за послужване. За никаква придобивна давност на вещно право не може да иде реч.[/quote]

Точно така съгласна съм с gudio
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси