- Дата и час: 19 Дек 2024, 15:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка на пълнолетно дете-ученик
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Издръжка на пълнолетно дете-ученик
Здравейте!Бихте ли ме посъветвали какво се прави,когато детето навърши пълнолетие!Завежда ли от свое име дело за издръжка или тя се основава на присъдената такава от преди пълнолетието?
- venaldi
- Нов потребител
Re: Издръжка на пълнолетно дете-ученик
venaldi написа:Здравейте!Бихте ли ме посъветвали какво се прави,когато детето навърши пълнолетие!Завежда ли от свое име дело за издръжка или тя се основава на присъдената такава от преди пълнолетието?
Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца .Aко бащата не желае да плаща доброволно след навършване пълнолетие на детето и не успеете да се разберете по между си /има и такива ,които плащат доброволно /,детето следва да подеде иск в съда ,държавна такса не се дължи.
Родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение.Но имайте предвид ,че в случая издръжката се дължи, ако тя не съставлява особени затруднения за родителя.
Та този родител има ли доходи ,имущество ?
- donna
- Старши потребител
Вече 4 години откакто не живеем /аз и детето / заедно с бившия ми съпруг .През всичкото това време той играеше играта на котка и мишка и ту плащаше по някой лев,когато го привикваха в съда след мои молби,като се налагаше да търся и доказвам къде и кога работи и какви доходи има.В момента не се води на трудов договор и се притеснявам за финансовата обезпеченост на детето си.То ще навърши пълнолетие след 1 месец,учи в града/където е и баща му/ и ще плаща квартира .Да разбирам ли ,че изключително на добрата воля на бащата ще зависи дали той ще поема част от издръжката на детето ни?
- venaldi
- Нов потребител
venaldi написа:Вече 4 години откакто не живеем /аз и детето / заедно с бившия ми съпруг .През всичкото това време той играеше играта на котка и мишка и ту плащаше по някой лев,когато го привикваха в съда след мои молби,като се налагаше да търся и доказвам къде и кога работи и какви доходи има.В момента не се води на трудов договор и се притеснявам за финансовата обезпеченост на детето си.То ще навърши пълнолетие след 1 месец,учи в града/където е и баща му/ и ще плаща квартира .Да разбирам ли ,че изключително на добрата воля на бащата ще зависи дали той ще поема част от издръжката на детето ни?
Според зависи , все пак може да се докаже ,че работи разбира се дори да не е на трудов договор върху това което получава пак следва да се се осигурява и може да се направи справка и да се изиска инфо със съдебно удостоверение /разбира се трябва да има дело/-тва съобразно КСО ,НО истината е че малцина го правят.Може да се доказва със свидетели , може да се изиска инфо относно притежаваните имоти ,коли и т.н. .........дай малко по-вече инфо . Ако има фирма тогава става доста по-лесно .
Разбира се ,ако се разбирате и бащата се грижи за детето това е най-добрия вариянт ,но не мога да ви го гарантирам.
- donna
- Старши потребител
За съжаление аз работя и живея в друг град.Бащата винаги е разчитал,че невъзможността да пътувам,липсата на време,средства и излишните нерви да търся къде работи ,да доказвам има ли доходи ще ме откаже и обезсмисли търсенето на парите.През цялото това време аз и родителите се натоварваме с издръжката на детето ни.Сякаш всичко се изчерпва с добрата воля на другия родител.Досега аз отстоявах интересите на детето си,но оттук нататък /след навършване на пълнолетие/всичко е в собствените му ръце.Бащата има апартамент,който изплаща.Какво да направи детето ми ,за да получава редовно издръжка от баща си ,за да получи поне част от присъдените преди-55лв.?Чувства се унизена от това,че той я кара да му се моли.
- venaldi
- Нов потребител
venaldi написа:За съжаление аз работя и живея в друг град.Бащата винаги е разчитал,че невъзможността да пътувам,липсата на време,средства и излишните нерви да търся къде работи ,да доказвам има ли доходи ще ме откаже и обезсмисли търсенето на парите.През цялото това време аз и родителите се натоварваме с издръжката на детето ни.Сякаш всичко се изчерпва с добрата воля на другия родител.Досега аз отстоявах интересите на детето си,но оттук нататък /след навършване на пълнолетие/всичко е в собствените му ръце.Бащата има апартамент,който изплаща.Какво да направи детето ми ,за да получава редовно издръжка от баща си ,за да получи поне част от присъдените преди-55лв.?Чувства се унизена от това,че той я кара да му се моли.
Това ,че бащата изплаща апартамент не е в негова полза ,заема се взема предвид само ако е отишъл в полза на детето ,тук случоя не е такъв.
- donna
- Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|