Разведен съм от две години и редовно плащам издръжка за детето.
Според съдебното решение имам право да виждам детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца. Когато поисках да видя детето - бившата ми съпруга отказа без да изтъкне мотив за отказа.
Какво да направя за да мога да виждам детенцето?
Предварително благодаря.
- Дата и час: 19 Дек 2024, 17:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Не мога да виждам детето!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте! Вие можете да поискате изпълнение на съдебното решението по реда на чл.423а ГПК. За целта трябва да се обърнете км съдебен изпълнител. Това, което той може, е да наложи глоба от 200 лв., ако тя откаже да Ви даде детето. Пръво обаче, ще й се изпрати призовка за доброволно изпълнение. Трябва също да знаете, че майката носи и наказателна отговорност по чл.182, ал.2 НК.
- grozil2002
- Младши потребител
Да, колегата е прав. Първо вземете изпълнителен лист по делото, в което е определен режима на лични отношения между Вас и детето. После се обърнете към СИзпълнител - може частен - хем ще Ви помогне с написване на молбата и с напътствия (ако е свестен). Междувременно задължително сезираъте Отдел Закрила на детето към ДСП, по местоживеене на детето. Обяснете им, че майката го настройва срещу Вас и ограничава контактите. Изискайте да насочат майката, детето и Вас към компетентен специалист - психолог. Споменете им, че вероятно майката опитва да вложи в главата на детето отчуждаване от Вас. Ако сте от София - скоро АСП и АЗД + софийските подрезделения и Брачна колегия на СРС минаха обучение по Синдром на родителското отчуждаване (Ричард Гарднър). В другите градове са по-назад и в този случай е добре да предоставите и становище от някоя от лицензираните към АСП фондации - Фондация за психологичска подкрепа и Деца и Родители отново заедно. Свържете се с г-жа Кубратова на тел. 0898880279. Ако опитите Ви да видите детето по реда на изпълнителното производство не помогнат - наистина опитайте с чл. 182, ал. 2 НК. Все пак - може би е добре да се обърнете към специалист по брачни дела за по-подробни указания за действие. Успех!
- wit
- Младши потребител
Да, такъв е редът /принудително изпълнение върху жив човек!/, но е доста гадно. Виждала съм подобно нещо и може би е по-добре да го спестите на детето си.
- Gabi1
- Потребител
Колегите Ви отговориха естествено за юридическата обосновка на еветнуалните Ви действия.
Хайде сега си представете как ще настроите детото "за" себе си, когато полицай и съдия- изпълнител започнат да го дърпат от ръцете на лошата " бивша". Това е най- верният път детето Ви да бъде наранено за цял живот. Работила съм в съдебното изпълнение, но това е най- гадният му вариант.
Хайде сега си представете как ще настроите детото "за" себе си, когато полицай и съдия- изпълнител започнат да го дърпат от ръцете на лошата " бивша". Това е най- верният път детето Ви да бъде наранено за цял живот. Работила съм в съдебното изпълнение, но това е най- гадният му вариант.
- ana_maria
- Младши потребител
Дали ще дърпат детето от "лошата" бивша е въпрос на спор. Целта на изпълнението е родителят , който е неоснователно лишен от възможност да види детето си да упражни своето законно право. Родителят трябва да си го търси. Още повече тук не става въпрос за посещение в дома на лошата бивща заедно със съдебния изпълнител и полицията. Считам, че като се наложат глоби на майката и плати разноските по делото /200 лв. глоба и поне 90 лв. разноски по изпълнението/ ще се вразуми и ще осъзнае, че тези пари е по-добре да ги даде на детето си отколкото да настройва детето срещу баща му. Ако пък се намеси и Отдел Закрила на детето към ДСП считам, че няма да бъде наланено детето, а дори ще спечели, тъй като ще има пълноценен контакт с двамата си родители. Вярно, че материята е гадна, но е време родителите да знаят правата си и да ги търсят
- ostin
- Потребител
Естествено, родителят има права. Но дали тези права са от полза на детето и дали контактът ще е наистина пълноценен? Мисля си, че родител в подобно положение е по-скоро амбициран да докаже на "Бившата", че няма да остави нещата така, че ще се наложи. А доколко пълноценен е контактът за два дена в месеца е друг въпрос. Тогава е лесно да си добър, да заведеш детето където поиска, да му купиш всичко..... И когато постоянно живеещият с него родител му откаже някоя прищявка или му се скара за нещо чува, че другият е добрият.
Законът си е закон и трябва да се спазва. Но в подобен случай аз лично бих се замислила...
Законът си е закон и трябва да се спазва. Но в подобен случай аз лично бих се замислила...
- Gabi1
- Потребител
За да е пълноценен контактът деца-баща трябва да се промени мантаритета на всички. Трябва да се изкорени схващането, че след като има развод бащата винаги е лош. Вярно има и такива, но те обикновено не искат да си виждат децата, не пращат издръжка и т.н. Има и друга категория, които искат да поддържат добри отношения с детето си и макар да не са час от семейството да имат дял във възпитанието на детето си. Не само да му кипиват глезотии, а действително да полагат грижи. Обикновенно проблеми възникват от бабите и дядовците, те са тези които най вече настройват детето. А то обикновенно се манипулира лесно, защото не може да разбере цялата картина. Щом бабата каже , че баща му е лош и не трябва да го вижда, то и да има друго мнение не смее да го изрази. Затова и в закона за закрила на децата има специален текст за психически тормоз. Защото настройването на едно дете си е психически тормоз. Всеки случай е толкова индивидуален, че не може с лека ръка да се заключи , че родителят "искал да покаже нещо на бившата си".
- ostin
- Потребител
здравейте, аз не съм юрист, но съм експерт по закрила на детето. от опит мога да ви кажа, че ще трябва да преглътнете доста горчивини. конкретния съвет-обърнете се към отдел закрила на детето, обяснете им ситуацията. съветвам ви да проведете среща в началото само с майката /без детето/ в присъствието на социален работник, за да изясните взаимоотношенията си. така, ако все пак не успеете да се въздържите и се скарате, детето няма да е свидетел на това, а социалния работник, психолога и юриста в отделе ще ви запознаят с психическите преживявания на детето, правата на всеки един от вас, както и задълженията ви и ще ви посъветват как да накарате детето си да се чувства спокойно. а за да е спокойно и да не се страхува какво ще каже и кого ще обиди, вие с майката трябва да демонстриранете пред него добри взаимоотношения. така то ще ви приеме по-лесно и няма да се притеснява да каже че иска да отиде при вас например, защото ще знае, че майка му няма да бъде наранена. децата чувстват вина, когато са поставени в центъра на конфликта между родителите и го изживяват тежко, макар и в повечето случаи скрито. в началото е добре да се виждате с детето за по-къси периоди от време /особено ако раздялата между вас е била по-дълга/ в присъствието на майката, после постепенно времето да се удължава, докато се стигне до нощуване във вашия дом и т.н. никога не говорете и не позволявайте на хората около вас да се говори на детето лошо за майка му /тя е вашата бивша, но е неговата единствена и любяща майка-това не се променя/. надявам се да съм ви била от полза. успех и много търпение-заради детето.
- tatbrat
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|