Аз съм жена на 40 години,омъжена повторно от 7 години.Имам 2 деца от първия брак,съпругът ми има също 2 деца от първия си брак.Въпроса ми е следния ако се разведа със съпруга ми,какви са шансовете да получа част от апартамента в който живеем,при положение че апартамента е придобит преди брака(не е наследствен). Като се има впредвид че през тези години през повечето време аз съм стопанисвала апартамента(чистила съм го и т.н.),дори съм теглила заем с който да го ремонтирам.В този заем мъжът ми не е гарант а една приятелка,причината за това е че той пътува в чужбина.Другото което искам да попитам е мога ли да се раведа с него по вина,като изтъквам че през тези години той пиеше и ме биеше и за това имам свидетели(целия жилищен блок в който живеем).
Може би 2-та въпроса които зададох съм се изразила по детински, но се надявам на отговор.
Моля ако някои може да ми отговори.Благодаря предварително.
- Дата и час: 19 Дек 2024, 18:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кажете ми какво да правя?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Не можете да придобиете никаква част от собствеността върху апартамента. Чистенето си остават за ваша сметка. Имотът е придобит преди брака.Но, що се отнася до ремонта, там имате основание да търсите парите за този ремонт от съпруга си, когато стане бивш съпруг.
- Sarra
- Потребител
Сарра, за съжаление, е права – единственото, за което бихте могли да претендирате е по-голямата измежду двете суми:1. вложените в ремонта пари или 2. разликата в цената на апартамента преди и след ремонта.
Колкото до развода – няма пречка да подадете иск по чл.99 от Семейния кодекс за прекратяване на брака, поради дълбокото му и непоправимо разстройство. Това, обикновено, се доказва със свидетели. Успех!
Колкото до развода – няма пречка да подадете иск по чл.99 от Семейния кодекс за прекратяване на брака, поради дълбокото му и непоправимо разстройство. Това, обикновено, се доказва със свидетели. Успех!
- amateur
- Младши потребител
колегите са прави, след като апартамента е придобит преди брака нямате право върху него. За подобренията в него имате право на сумата, която сте вложили от заема, но следва да я докажете с документи или стойността, с която се е увеличил имота, чрез съд. експертиза.
По втория въпрос можете да подадете иск по чл. 99 ал. 1 от СК, това е развод по вина.
Моят съвет е обаче наемете си адвокат, ако действително ще доказавте вина на съпруга и ще търсите подобрения в имота, който както разбирам е сем. жилище. Не е толкова проста работата.
Успех!
По втория въпрос можете да подадете иск по чл. 99 ал. 1 от СК, това е развод по вина.
Моят съвет е обаче наемете си адвокат, ако действително ще доказавте вина на съпруга и ще търсите подобрения в имота, който както разбирам е сем. жилище. Не е толкова проста работата.
Успех!
- shekila
- Младши потребител
Между другото, няма изобщо да е лесно да се докаже, че кредитът за ремонта е плащан единствено от Вас, особено ако съпругът Ви, макар и работещ в чужбина, е изпращал пари. Иначе казано - кредитът също влиза в съпружеската имуществена общност (СИО) по презумпция, т.е. до доказване на противното. Успех.
- amateur
- Младши потребител
Единствено ще допълня, че евентуално може да се помисли за ползване на семейното жилище! Предвид факта, че нямате родени от брака деца, вероятно сте и работоспособна, ще е доста трудно да не кажа почти невъзможно!
- headshot
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|