начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ

Мнениеот zigota » 01 Мар 2007, 00:15

Преди две седмици получих най-после развод, отначало съпругът ми не беше съгласен да се развежда, но на второто заседание сам адвокатът му, с негово съгласие вероятно предложи развода да е по взаимно съгласие, без произнасяне на вина, като поемат и разноските по делото. В иска си, адвоката ми е упоменал, че сме във фактическа раздяла от 06.2006 г., а бившият ми съпруг не е плащал за този период издръжка за двете ни деца.Нямах претенции никакви към семейното ни жилище, нито към недвижимото имущество. Съдът постанови, тя да се плати със задна дата както и разноските по делото. Но познавайки бившият си съпруг, той няма да го направи и всъщност искам да попитам, понеже в решението на съда не е посочен срока за плащане на издръжката , колко време трябва да го чакам, защото сумата не е малка. И след колко време трябва да подам жалба в Районният съд по този въпрос. Освен това към него има и други две жалби, които съм подала,за които е осъден на 3 години условно за физически и психически тормоз, дребно хулиганство,лека телесна повреда спрямо мен.
Знам,че за неплащане на издръжка това се счита за престъпление по НК,което с последните измения от 2004г.,се преследва по тъжба на пострадалия до съответната районна прокуратура.Означава ли това,че ако подам такава,издръжката ще бъде изплатена чрез общината,като сумата е около 1000 лв. до момента. За това е и въпросът ми-КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ.
Наясно съм, че точно този форум е от юристи и за юристи, но въпреки всичко, ако някой желае може да ми отговори без да ми казва какъв ми е статута и къде ми е мястото.
Благодаря Ви предварително !!!!
zigota
Нов потребител

Мнениеот dozn03 » 01 Мар 2007, 01:18

Да, неплащането на издръжка, след осъждане с влязло в сила съдебно решение наистина е престъпление по чл. 183, ал. 1 НК. То е от общ характер и задължително изисква провеждане на досъдебно производство от дознател в МВР. Образуването му става с молба от Ваша страна или в Районна прокуратура по местоживеене или в РПУ по местоживеене. Предпоставките са наличие на влязло в сила съдебно решение, с което бившия Ви съпруг е осъден да плаща определена сума като издръжка на децата му, а също и да не е изпълнил това си задължение за две или повече месечни вноски. Значи ако 2 м. не ви е платил изръжката имате основание да сигнализирате органите. Доказателство за плащането обикновено са разписки от Ваша страна, вносни бележки от банки и др. писмени документи, удостоверяващи този факт. При липса на писмени документи, може да се използват всички други възможни способи на доказване /напр. свидетелски показания/. Трябва да Ви кажа, че наказанието за това престъпление е пробация, а също и това, че съгласно чл. 183, ал. 3 НК ако Ви плати дължимите суми делото се прекратява. След това при ново неплащане 2 м. може отново да сезирате - и така докато Ви писне. Ще Ви викат минимум 2 пъти /освен първия при подаването на молбата/, а може и повече. Необходимо е да представите ксерокопие на съдебното решение, с което е осъден да плаща издръжката, като го заверите с "Вярно с оригинала" и подпис. Това е общо взето. А общината не изплаща никакви пари в такива случаи.
Доколкото разбирам са минали 2 м., така че не е необходимо да чакате повече. Според мен лично не Ви е необходим адвокат / да ме извинят адвокатите/. Дознателят, на когото възложат разследването трябва да ви извика и да Ви разясни правата /и задълженията/ Ви. Най-добрия развой е бившивия съпруг да се стресне и да плати сам, но след кат оказвате, че е осъден условен вече, не съм сигурна, че това ще стане. И тогава ще трябва принудително да си събирате издръжката, за което вече ще Ви е необходим адвокат.
Надявам се да съм полезна.
dozn03
Потребител

Мнениеот pitasht » 01 Мар 2007, 16:49

За да получите издръжката от общината не виждам как ще ви помогне дознател/ да ме извинява колегата, дето казва, че от адвокат няма нужда/. Става само от съдия-изпълнител и след справки от НАП и общината за имуществото, които се изискват.
Това, че наказателната отговорност може да уплаши съпруга ви и да плати е вярно, но след толкова дела, дето водите, може и да не се заинтригува даже-наказанието е пробация, голяма работа!
заведете си делото пред съдия-изпълнител и изчакайте някакво развитие или потърсете уреждане на спора доброволно, не знам какъв човек е съпругът ви, но предполгам всичките тези дела допълнително ще го озлобят срещу вас, особено ако го викат отново в полицията.
При проявеното насилие, което описвате, не се ли страхувате за живота си?
pitasht
Активен потребител

Назад към Семейни казуси