начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Здравейте колеги!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здряавекте колеги!

Мнениеот Stenn » 13 Мар 2007, 13:30

Изключително се радвам,че вече съм част от форума и ще може да комуникираме по между си.Доста време отделих за четене и смятам,че тук не само човек може да научи доста неща,но и да се посмее от сърце.
Иска ми се да чуя вашето мнение по следния така да го наречем казус:
Недвижим имот "X" е собственост на дружество "Y", като върху имотът е наложена възбрана.
Дружеството Y сключва предварителен договор (19/3) за покупко-продажба със "Z".
В момента, в който Z поиска по съдебен ред обявяването на предварителния договор за окончателен, съдът какво решение ще постанови....

И е ли способ това, за да "заобиколим" дадена възбрана?

Подчертавам,че това не ми е казус от практика и моля за съвет или помощ, а ми се ще да подискутираме-)
Stenn
Нов потребител

Мнениеот brianna » 13 Мар 2007, 14:13

съдът няма да обяви договора за окончателен тъй като имота е възбранен и с него не могат да се извършват разпоредителни сделки.
brianna
Младши потребител

Мнениеот portokal » 13 Мар 2007, 14:33

имота е възбранен и с него не могат да се извършват разпоредителни сделки

Могат, просто са относително недействителни по отношение на кредиторите.
Ако съвсем не можеха, извършените случайно въпреки възбраната щяха да са напълно нищожни поради противоречие със закона, а не относително недействителни.
Та мисля си, че договорът следва да се обяви за окончателен - лично мнение; - но че това не може да заобиколи възбраната, т.е. по отношение на кредиторите собствеността все едно не е преминавала.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Stenn » 13 Мар 2007, 14:34

И все пак си мисля,че при възбранен имот няма пречка същия да се прехвърля.
Освен това, напълно възможно е,лично според мен,съдъут да си го обяви за окончателен(ако не разполага с факти, отнсоно възбраната), но вероятно същият (окончателен договор) няма да е противопоставим на наложилия възбраната...
Stenn
Нов потребител

Мнениеот moni_d » 13 Мар 2007, 15:12

Няма пречка да се извършват разпоредителни сделки с възбранен имот, поради което и съдът следва да обяви сключения предв. дог. за окончателен, стига да са изпълнени другите условия по него и той да е действителен. По отношение на кредитора, в чиято полза е наложена възбраната, извършените след вписването на възбраната сделки са и непротивопоставими, т.е. извършената продажба ще се счита като нескючена по отношение на кредитора на продавача.
moni_d
Потребител

Мнениеот geovan » 14 Мар 2007, 19:27

възбраната обременява имота в полза на кредитора/право и възможност за удовлетворяване от цената му/ и възможните сделки с такъв имот вкл.и обявяване на предв.договор за окончателен,след наложена възбрана, не променят този статут на имота-той пак си остава обременен в полза на кредитора срещу дълг на първия собственик.
Според казуса това не е схема за "заобикаляне на възбрана" а за измама на новия приобретател на имота,който едва ли би поискал окончателен договор/възможен след плащане на цялата цена по него/ ако знаеше за наложената възбрана и за възможността да бъде отстранен от имота и последния продаден за погасяване на дълга.
Но няма пречка новият собственик да плати дълга на стария и да освободи имота от възбраната.Кредиторът не може да откаже такова предложение.
geovan
Потребител

Назад към Семейни казуси