начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

завещание от 1957-1963?! г.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

завещание от 1957-1963?! г.

Мнениеот Sunnymoon » 17 Апр 2007, 15:16

Здравейте! :) И благодаря за възможността да задам въпроса си тук :)
Прадядо ми е имал 2 деца - син / дядо ми / и дъщеря. Сега нейните наследници искат да се оформи окончателно разделяне на наследството му. Оказва се, че има завещание обаче от него, подписано и заверено, доколкото разбрах, с което той оставя 4 ... неща / не знам как да се изразя, защото това са земи, ниви и една къща с двор / на дядо ми. Указани са само тези конкретни 4. Та, въпросът ми е: Нейните наследници могат ли да претендират за "имотите" от завещанието или само за останалите неупоменати?
Sunnymoon
Нов потребител

Мнениеот aleks84 » 17 Апр 2007, 16:01

Ако завещанието е било обявено при смърта на прадядото и не е било оспорено в давностния срок, то тези четири "неща" са само на дядо Ви.
aleks84
Потребител

Мнениеот Sunnymoon » 17 Апр 2007, 17:00

И да е било обявено .... Как се обявява всъщност, защото сега някой може да каже, че не е, а другите да твърдят обратното.
Съжалявам, че не съм по-конкретна, но и аз все още навлизам в ситуацията и в зависимост от Вашите становища искам да преценя дали си струва да се "борим" за това, което е "по завещание" или просто да се раздели по закон - наполовина.

Може ли и страничен въпрос? Как стои въпроса в Б-я със завещанията? ЗА да не ви затруднявам, може да ми дадете просто линк където да го прочета, понеже не успях да намеря.

Предварително благодаря за отделеното време :)
Sunnymoon
Нов потребител

Мнениеот aleks84 » 17 Апр 2007, 17:44

Обявеното завещание трябва да се впише, самото обявяване става от нотариус, трябва да се погледне как точно законът е регламентирал процедурата по време смърта на прадядо Ви. За завещанията можете да прочетете тук - http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2121542657, но не мисля, че така ще си отговорите на въпросите. Най - добре потърсете консултация с адвокат, когото да запознаете подробно с фактите. Няма да е особено скъпо, а смятам, че щом се касае за толкова имоти си заслужава.
aleks84
Потребител

Мнениеот Sunnymoon » 17 Апр 2007, 18:02

Да, май това би трябвало да стане :)
Благодаря Ви много и приятна вечер!
Sunnymoon
Нов потребител

Назад към Семейни казуси