начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Подялба на имот - моля помогнете :(

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на имот - моля помогнете :(

Мнениеот volena73 » 29 Апр 2007, 18:49

Майка ми се умъжи втори път и след 17 години брак съпруга й почина . Втория ми баща от първия си брак има две деца , които след смърта му си търсят наследствените права . Наследството се състои от къща , кола и сума в спестовна книжка . Като къщата половината се води на майка ми , а колата се води на починалия ми втори баща.Който така и не ме осинови.
Моля някой да подаде ръка как да разделим имота , на кой какво му се полага без да вземате ничия страна.
volena73
Нов потребител

Мнениеот reili » 29 Апр 2007, 20:10

За да получите точен отговор трябва да дадете повече информация. Кога са придобити вещите, преди или по време на брака. Ако е по време на брака по какъв начин - възмездна сделка, наследство или дарение.
reili
Нов потребител

Мнениеот volena73 » 30 Апр 2007, 08:58

Вещите са придобити по време на брака . Къщата е наследствена от бащата на починалия ми втори баща , като половината е завещана на майка ми . Колата е купена преди 8 години но никаде в докоментите не фигорира името на маика ми. Банковата сметка е направена и тя преди 8 години на името на покойника.
Има и апартамент но той е прехвърлен от давна на мое име .

Благодаря за бързата съпречасност :)
volena73
Нов потребител

Мнениеот Never » 30 Апр 2007, 14:56

За да ви се отговори на въпроса следва да дадете информация дали към момента вашата майка е жива. Ако същата е жива, то в този случай, тя се явява наследница на починалия съпруг наред с децата на същия. Ако е починала е важно също да се знае към кой момент е настъпила смъртта-т.е. дали преди или след съпруга си. При всички случаи подялбата може да стане посредством доброволна или съдебна делба.
Never
Младши потребител

Мнениеот volena73 » 30 Апр 2007, 20:43

Да майка ми е жива (дано още много години) , наследници са тя , и двете деца на покойника .
Но въпросът е на кой каква част от имането му се полага ?
volena73
Нов потребител

Мнениеот Never » 01 Май 2007, 16:16

Както правилно посочи колегата от предходния пост, майка ви наследява част равна на частта на децата на починалия й съпруг.От удостоверението за наследници на починалото лице се посочват лицата, които се явяват негови законни наследници. Що се отнася до това че половината от къщата се "води" на майка ви, то тук следва да се уточни, че независимо на чие име се води имота, важно с оглед определянето на правния му статут е придобивния способ, т.е. на какво основание е придобита тази 1/2 ид.ч. от къщата.Ако е на основание дарение, наследство, то в този случай вашата майка е собственик на тази 1/2ид.ч. от къщата и съобразно броя на децата на наследодателя и на съответната ид.ч. от другата 1/4ид.ч. Относно колата, ако същата е придобита по време на брака на вашата майка с втория й съпруг, то в този случай тя притежава 1/2и.д. част от същата плюс съответната ид.ч. от останалата 1/2ид.ч. от колата. Същото се отнася и за влоговете. Що се отнася до въпроса как би могло да се прекрати възниклата съсобственост, то в този случай може да стане чрез доброволна или съдебна делба, като наследниците на починалото лице в случая неговите деца от предходния брак могат да искат от съда извършването на съдебна делба. Желателно е да се обърнете за повече информация и съдействие към адвокат.
Never
Младши потребител

Мнениеот Never » 01 Май 2007, 16:31

Правя следното допълнение към въпроса за къщата: ако приемем, че майка ви е придобила 1/2ид.ч. от къщата на основание изключващо приложението на СИО, то в този случай, ако останалата 1/2ид.ч. е СИО, то в този случай след смъртта на втория съпруг на майка Ви, тя придобива 1/4ид.ч. от тази 1/2ид.ч. и 1/12 ид.ч. от оставащата 1/4 ид.ч.(колкото придобиват и двете деца на наследодателя). Или в този случай делът на майка ви е 1/2ид.ч. плюс 1/4 ид.ч. плюс 1/12 ид.ч., а двете деца придобиват по 1/12 ид.ч. от къщата. Това е така само при посочената по-горе хипотеза.
Never
Младши потребител

Назад към Семейни казуси