начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Развод с гражданка на ЕС - какви са моите права?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод с гражданка на ЕС - какви са моите права?

Мнениеот hilander » 30 Апр 2007, 11:41

Здравейте, от 5 години съм женен с чужденка от ЕС, живеем в нейната държава. Бракът е слючен в България. Имаме две деца под 5 години, родени във въпросната държава. Имаме апартамент на името на двамата и кола на мое име. Бих искал да се върна в България с децата, с развод или без. Ако се стигне до развод, къде се гледа делото при положение че брака е слючен в България. Какви са моите шансове да взема децата?
hilander
Нов потребител

Мнениеот dask » 30 Апр 2007, 12:32

Върнете се с децата в България и заведете делото за развод тук.
Това е най-подходящият вариант след като искате да се грижите за децата.
dask
Потребител

Мнениеот hilander » 30 Апр 2007, 16:11

Благодаря за отговора. А знаете ли как точно се процедира - при положение че дам молба за развод в България, а жена ми в чужбина? Необходимо ли е нейното съгласие за развод в България? Зная, че обикновено децата се присъждат на майката - как да убедя съда да ги присъди на мен?

Що се отнася до имуществото - Българския съд компетентен ли е да взима решение за имущество извън България?
hilander
Нов потребител

Мнениеот dask » 01 Май 2007, 16:53

Разбира се , че зная, нали това ми е работата.
А що се отнася до съгласието на съпругата има разлики между развод по взаимно съгласие или такъв по вина на някой от съпрузите.
Да бъде убеден съда в правотата на някоя от страните е точно работа на адвоката.
dask
Потребител

Назад към Семейни казуси