начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

ИЗДРЪЖКА ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИЗДРЪЖКА ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Мнениеот e.kalcheva » 02 Май 2007, 13:24

Много моля да ми отговорите на въпроса: "Може ли да се търси издръжка от баща, който е чужда гражданин. Няма брак с майката, но е припознал детето. Явно ще трябва да се издирва чрез ДВ. Колко струва въпросното обнародване?
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот e.kalcheva » 02 Май 2007, 17:10

Какво имате предвид под: "Как ще се реализира"? Ако бащата бъде осъден, но не плаща, може да се изплаща от общината. Мен ме интересува самото призоваване как ще стане.
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 03 Май 2007, 00:03

Призоваването е чрез ДВ.В ИМ като особено искане можете да го поискате от съда .
Относно таксите мисля,че по закона за държавните такси тъй като делото е за издръжка не следва да се събира такса за призоваването чрез ДВ- но не съм съвсем сигурен.
На първото с.з естествено,че бащата няма да се яви и съда ще му назначи особен представител.Не зная как би могло да протече такова дело за издръжка - на практика съда ще постанови решение без да разполага с каквито и да е доказателства за ответника - доходи,материално състояние в чужбина и т.н.Все пак ще бъде определена издържка в размер между 30 и 80 лв.
В случая НАРЕДБА за изплащане от държавата на присъдена издръжка (приета ПМС № 288 от 10 декември 2002 г. на МС/обн. ДВ бр. 117/2002 г.) е приложима.С тази особеност,че платеното от общината подлежи на върщане от длъжника-баща.А как би могло да се върне след като самия той надали някога ще се върне в БГ ? :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот e.kalcheva » 03 Май 2007, 08:03

Sarbijanac, сърдечно благодаря за компетентния и изчерпателен отговор! Бащата е от държаржа членка на ЕС - Румъния. Къде мога да проверя имаме ли споразумение с тази страна и в случая трябва ли да се прилага или не е необходимо?
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 03 Май 2007, 14:27

Плащате 15 лева такса за публикация в ДВ, ако заявите, че не знаете адреса, но ако го знаете, може да искате да се призове там-в държавата от ЕС, което може би било по-скъпо, не съм призовавал така, но ми е любопитно как става по новите Регламенти-всяка държава трябва да има специален орган по призоваване, който сигурно събира някакви такси и то по-големи от 15 лева.
За публикацията по дела зи издръжка се събира такса, дори на социално слаби лица ми събраха.
pitasht
Активен потребител

Назад към Семейни казуси