начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

продажба на ЕТ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

продажба на ЕТ

Мнениеот magi » 03 Май 2007, 08:44

Мога ли като наследник на починал собственик на ЕТ да продам предприятието на трето лице?
magi
Младши потребител

Мнениеот doxa » 08 Май 2007, 13:44

може разбира се ...Всичко може...
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот doxa » 08 Май 2007, 13:49

можете цялото наследство да продадете, може и самото ЕТ
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Май 2007, 22:19

Дали не трябва първо да поеме предприятието, т.е. самият наследник да стане ЕТ, и чак после да продава?
Ако не го поеме, дори да е единственият наследник, е наследил само една механична съвкупност от права и задължения, а не търговско предприятие, според мен.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот fixxxer » 09 Май 2007, 11:45

Портокал, кое те кара да мислиш така?
В закона такова нещо не пише...
Пише, че наследника може да запази фирмата, ако поеме предприятието. И това е логично с оглед на смъртта на ФЛ-търговец, тъй като това е негово лично право, което по принцип е непрехвърляемо /като повечето лични права, каквото е и правото на име/.
Но т.нар. "поемане" е свързано само с това обстоятелство и с нищо друго. Освен това, какво ще рече "поемане" и как точно се осъществявато? Но това е друг въпрос....
Аз лично смятам, че ако наследника е приел наследството, в което влиза и предприятието на починалия му наследодател-ЕТ, той веднага може да продаде товма предприятие на друг. И изобщо не е необходимо да става наследника ЕТ - такова нещо не пише в ТЗ Портокал! :o
fixxxer
Потребител

Мнениеот portokal » 09 Май 2007, 12:01

Кара ме да мисля така фактът, че "предприятие" имаме, когато го притежава търговец. Търговското качество и извършваната търговска дейност на притежателя прави от сбора от "права, задължения и фактически отношения" - предприятие.
Вярно е, че обикновено между смъртта на търговеца и това прехвърляне ще е изминало съвсем малко време, което позволява да се запази самата дейност, каквато си е била, но... мисля, че все пак водещо е качеството на притежателя.

Иначе на наследника може и след десет години да вземе да му хрумне да продаде наследеното търговско предприятие. Може ли да го направи и търговско предприятие ли ще бъде това? ;-)
А не мисля, че водещ критерий следва да бъде например дали починалият вече е формално заличен от търговския регистър, или не. Със смъртта си той престава да съществува - търговец вече няма. Другото е техническа подробност.
За наследниците е предвидено да могат да поемат предприятието. Друг вид прехвърляне при смъртта на едноличен търговец обаче не е специално предвиден.

Търговец е лицето, което е отчуждител по сделката по чл. 15 от ТЗ. Вижда се и от чл. 16 :wink: - "Прехвърлянето на предприятие се вписва в търговския регистър едновременно по делото на отчуждителя и на правоприемника". А отчуждител не е починалият ЕТ, отчуждител е наследникът.
Последният абзац е с леко намигване към думите "такова нещо не пише в ТЗ".
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 09 Май 2007, 12:24

Наистина има едно решение на ВКС (№ 2 ОТ 1996 Г. ПО Ф. Д. № 149/1996 Г., V ГР. О.), в което се казва, че "Допусната от законодателя възможност за прехвърляне на фирмата на едноличния търговец само заедно с предприятието приживе от него не изключва правото на сънаследниците му по реда на чл. 15, ал. 1 ТЗ да прехвърлят сънаследствените си идеални части от търговското предприятие. ... Тази предоставена от закона възможност за запазване единството на фирмата и предприятието, не само че не означава забрана за прехвърляне на сънаследствените дялове върху един от наследниците, а предоставя допустимостта на сделка, която е насочена именно към запазване вида и дейността на търговеца."

Но в него се говори все пак за поемане на предприятието от наследник, не от външно лице. За наследниците има специално предвидена такава възможност. За трети лица няма.

Не се тръшкам, че съм права - изказвам мнение.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси