начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

развод с холандец

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

развод с холандец

Мнениеот dragon » 03 Май 2007, 10:57

преди три месеца сключих брак в Холандия с холандец
след два месеца и половина той ми съобщи че ще подава документи за развод в холандия
аз в момента съм в България тъй като довършвам шофьорски курс и други организационни неща
мога ли аз да подам тук в софия молба за развод от мое име
ако не -
какво ме чака при развод в Холандия на който дори няма да присъствам
имам жилище придобито преди брака а в Холандия законодателството е че имуществото - независимо кога е купено се дели на две
това означава ли че ще трябва да деля апартамента си закупен преди брака с него
благодаря предварително
ако някой има координати на холандски адвокати ще съм благодарна да ги получа
dragon
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 03 Май 2007, 14:24

Прилагат се регламентите на ЕС, като доколкото си спомням се спазва правилото, че делото се гледа в страната на ответника.
Т.е. ако той заведе делото в Холандия имате право да възразите и то да се гледа тук в удобната за вас страна и при нашите закони.
Ако вие заведете делото има риск той да го прехвърли в холандия. Така че изчакайте да го заведе и си търсете добър адвокат който да препрати делото тук в България
pitasht
Активен потребител

re-pitasht

Мнениеот dragon » 03 Май 2007, 14:32

благодаря питащ
но той ми обяснява следното - ще ми изпрати документи които ако не подпиша след няколко месеца автоматично ще сме се развели
ако ги подпиша ще го улесня
ако наема адвокат нямало да ми свърши особена полза защото съм имала малко права
какво иска да ми каже с това - че е завел дело по моя вина
а не по взаимно съгласие

а аз нямам дори брачно свидетелство защото той уж все го праща а аз не го получавам
може би с това се опитва нещата да са само в Холандия?
а новите ЕС регламенти променят ли това, че за вещи и имущество в БГ се прилага само БГ законодателство?
благодаря предварително
dragon
Младши потребител

Мнениеот Never » 03 Май 2007, 14:51

За повече информация по питането ви, погледнете Кодекса на международното частно право и по конкретно глава осма "Семейни отношения".
Never
Младши потребител

dragon

Мнениеот dragon » 03 Май 2007, 15:22

blagodaria
mogete li da mi preporachate dobar advokat
dragon
Младши потребител

Мнениеот benzi » 03 Май 2007, 15:24

Helmut von Dietrich

Телефон: +31627227342

Email: hvd@iara.nl

Желая Ви успех! benzi@lex.bg
benzi
Младши потребител

dragon

Мнениеот dragon » 03 Май 2007, 16:50

благодаря Бензи, писах му
а на български адвокат който е навътре в тази тематика?
dragon
Младши потребител

Мнениеот benzi » 03 Май 2007, 17:17

Глава седма.
ВЕЩНИ ПРАВА И ПРАВА ВЪРХУ ОБЕКТИ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Раздел I.
Вещни права
Общи разпоредби
Чл. 64. (1) Владението, правото на собственост и другите вещни права върху движими и недвижими вещи се уреждат от правото на държавата, в която те се намират.
(2) Преценката дали една вещ е движима или недвижима, както и видът на вещните права се определят от правото, посочено в ал. 1.

Придобиване и прекратяване на вещни права
Чл. 65. (1) Придобиването и прекратяването на вещни права и на владение се уреждат от правото на държавата по местонахождението на вещта по време на извършване на действието или настъпване на обстоятелството, които обуславят придобиването или прекратяването.
(2) Придобиването на право на собственост и други вещни права въз основа на придобивна давност се урежда от правото на държавата, в която вещта се е намирала в момента на изтичането на срока на придобивната давност. Времето на владение в друга държава се зачита.

Развод

Чл. 82. (1) Разводът между съпрузи с еднакво чуждо гражданство се урежда от правото на държавата, чиито граждани са те при подаване на молбата за развод.
(2) Разводът между съпрузи с различно гражданство се урежда от правото на държавата, в която се намира тяхното общо обичайно местопребиваване към момента на подаване на молбата за развод. Когато съпрузите нямат общо обичайно местопребиваване, прилага се българското право.
(3) Ако приложимото чуждо право не допуска развода и към момента на подаване на молбата за развод единият от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България, прилага се българското право.

дайте мейл за връзка с Вас
benzi
Младши потребител

dragon

Мнениеот dragon » 03 Май 2007, 17:23

meila mi e

rvid@abv.bg

nepremenno mi pishete
dragon
Младши потребител

Назад към Семейни казуси