Колеги
имам следния казус-баща на непълнолетно дете не плаща издръжка, защото въпреки решението на окр. съд детето живее при него и той се грижи за него.
Не знам по какви причини, но той не е завел иск да прекрати издръжката и сега узнава за запор на лекия му автомобил.
Може ли да заведе дело за установяване че през тези почти пет години детето е било при него и се е грижил и не дължи издръжка?
По приницип сам се е поставил в тази ситуация, като не е охранил интереса си, но пък и несправедливо ми се вижда да заплати издръжката
другото което ми хрумна бе детето да признае, че е получило издръжката и да иска прекратяване на делото за издръжка, но пък трябва да действа лично и със съгласието на родителя. Сега има ново решение на районен съд и упражняването на родителските права са на бащата. Та може ли детето със съгласието на бащата да поиска прекратяване на изпълнителното дело за издръжка?
От друга страна дори и бащата да плати то трябва да плати на сина си със съгласитето на майката и тя няма да признае, че сумата е платена, а да плати на нея би значело детето никога да не види парите.
- Дата и час: 19 Дек 2024, 21:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
издръжка за минало време установителен иск
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Може ли да заведе дело за установяване че през тези почти пет години детето е било при него и се е грижил и не дължи издръжка?
Може. Имаше дори публикувано някъде във форума тук едно подобно решение от 60-те години.
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Може ли да заведе дело за установяване че през тези почти пет години детето е било при него и се е грижил и не дължи издръжка?
Може. Имаше дори публикувано някъде във форума тук едно подобно решение от 60-те години.
Р-92-1971Г.,ОСГК
................Непълнолетното дете ,което живее и се издържа от родителя си ,който не упражнява родителски права спрямо него ,може с негово съгласие да предеви иск за осъждане на другия си родител да му плаща издръжка...................
Мотиви:Родителя ,който не упражнява родителските права спрямо детето ,не е лишен от родителски права .Когато детето въпреки бракоразводното решение остане да живеепри родителя ,който не упражнява родителски права и той го издържа ,другия родител дължи издръжка на детето си .Ако детето е непълнолетно ,то ще предеви иск за осъждане на родителя си ,който не го издържа със съгласието на родителя си ,който не упражнява родителски права .Ако детето е малолетно иска ще бъде предевен от родителя му като негов законен представител,макар да не упражнява родителски права.................Но ,ако детето фактически живее при родителя на когото съдът не е предоставирл родителски праваспрямо него и той го издържа ,другия родител дължи издръжка.Неговото възражение по предевения иск,че детето ,че детето трябва да живее при него така както е постановено по бракоразводно решение ,ни би могло да има правно значение ..........Задължението за издръжка е независимо от правото на упражняване на родителски права........
Семеен кодекс ,текст и съдебна практика,издателство СИБИ-1996г. стр 210-211
- donna
- Старши потребител
Да, и това решение става. Но аз нямах предвид да осъди другия родител да плаща, а този родител, срещу когото има принудително изпълнение, да установи, че не дължи издръжка за периода назад, защото детето е било при него и го е издържал, т.е. дал я е в натура.
Между другото, съществува и мнение, според което родител, който не упражнява родителските права, не може да води искове за издръжка от името на детето, а първо трябва да поиска да му се възложи упражняването на родителските права, иначе не е законен представител на детето.
Срещала съм решения и в двете насоки.
Между другото, съществува и мнение, според което родител, който не упражнява родителските права, не може да води искове за издръжка от името на детето, а първо трябва да поиска да му се възложи упражняването на родителските права, иначе не е законен представител на детето.
Срещала съм решения и в двете насоки.
-
Ами като има запор...........той от кога е тоя запор ,ако е отдавна и предполагам ,че е така .......добре де молба от детето със съгласието на бащата за вдигане на запора , ще представят и доказателства от кога детето е при тати и новото решие и готово.
Може детето със съгласието на бащата да си подаде молба и за прекратяване на изп. дело къв е проблема.
Може детето със съгласието на бащата да си подаде молба и за прекратяване на изп. дело къв е проблема.
- donna
- Старши потребител
Единият проблем е, че може евентуално да се възрази, че бащата не упражнява род. права, => не може да дава попечителско съдействие.
Вторият проблем е, че бащата е и длъжник. Противоречат си интересите им.
-
portokal написа:Може детето със съгласието на бащата да си подаде молба и за прекратяване на изп. дело къв е проблема.
Единият проблем е, че може евентуално да се възрази, че бащата не упражнява род. права, => не може да дава попечителско съдействие.
Вторият проблем е, че бащата е и длъжник. Противоречат си интересите им.
Ами да претави това решение дето го пратих ,да представи и доказателства пред СИ ,че детето е живяло при него ........ми най -малкоот бележника на детето там пишеи да живее или още по -добре служебна бележка от училище .............
Нека опита с една молба до СИ пък да видим ,случая е мн. интересен ......
- donna
- Старши потребител
Благодаря много на всички колеги-наистина е станал добър форум и има много мнения, бащата изобщо не иска да търси издръжка от майката и няма и намерение да води дела в тази посока.
Иска да се вдигне възбраната над колата, вероятно ще я продава или не знам-наумил си е нещо
Аз първо се сетих да се заведа отрицателен установителен иск, че не дължи издръжката, защото се е грижил за детето но така хем ще стане бавно, хем ще коства пари.
Та ми дойде идеята детето със съгласитето на бащата /вече има решение че бащата упражнява родителските права/ да поиска вдигане на запора и да поискат прекратяване на делото.
Остава въпросът дали съдия-изпълнител би се съгласил на това и дали няма противоречие на интереси. Но дори да има противоречие може би трябва да се назначи особен представител на детето и така.
Хубаво помагате за доказване, че детето е живяло с бащата-това е най-лесното, те са живели в различни населени места и има много свидетели, но това може ли да стане в съдебно.изпълнително дело, все си мисля, че трябва процес, в който да се доказва.
Затова се сетих и за отказ от издръжка за минало време, но кой трябва да даде съгласие при отказа?
Иска да се вдигне възбраната над колата, вероятно ще я продава или не знам-наумил си е нещо
Аз първо се сетих да се заведа отрицателен установителен иск, че не дължи издръжката, защото се е грижил за детето но така хем ще стане бавно, хем ще коства пари.
Та ми дойде идеята детето със съгласитето на бащата /вече има решение че бащата упражнява родителските права/ да поиска вдигане на запора и да поискат прекратяване на делото.
Остава въпросът дали съдия-изпълнител би се съгласил на това и дали няма противоречие на интереси. Но дори да има противоречие може би трябва да се назначи особен представител на детето и така.
Хубаво помагате за доказване, че детето е живяло с бащата-това е най-лесното, те са живели в различни населени места и има много свидетели, но това може ли да стане в съдебно.изпълнително дело, все си мисля, че трябва процес, в който да се доказва.
Затова се сетих и за отказ от издръжка за минало време, но кой трябва да даде съгласие при отказа?
- pitasht
- Активен потребител
Това би било опрощаване на задължението за присъдената издръжка за изминалия период. Непълнолетен не може да го направи.
А и не е необходимо - задължението е изпълнено така или иначе, няма какво да се опрощава, просто изпълнението трябва да се установи.
Да не забравяме, че опрощаването на задължения се облага с данък дарение.
Колкото до събиране на доказателства от съдия-изпълнителя при кого е живяло детето - според мен не става, а трябва иск по чл. 255 от ГПК.
Аз също не виждам пречка детето да поиска прекратяване на изпълнението - но със съгласието на особен представител, не на бащата, защото той е длъжник ("се прекратява... когато взискателят е поискал това писмено").
Може да греша, но така мисля.
-
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|