начало

КС отклони питанията на политиците какво може и не може ВСС с изтекъл мандат КС отклони питанията на политиците какво може и не може ВСС с изтекъл мандат

Експертиза при дело за издръжка?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Експертиза при дело за издръжка?

Мнениеот sunrise » 04 Дек 2007, 17:46

Колеги, предстои ми за пореден път завеждане на иск за присъждане на издръжка на непълнолетно дете . И понеже знам , колко е" щедър "съдът и как ще прецени ,че за едно дете са необходими 100 лв.за издръжката му , ми хрумна дали да не поискаме експертиза. Ей така, да установи колко средства са необходими на едно дете до 1г. за издръжка. Първо ми хрумна на шега , но мисля ,че има резон. И тук не се касае за "глезотии" в които да включвам памперсите да речем , а за разходи за храна , лекарства и др. Дъщеря ми е по-голяма и съм забравила, но нарочно онзи ден се загледах в пюретата в магазина. Там нямаше на по-ниска цена от 1.50лв. А с едно не може да се храни цял ден. Така,че какво мислите по въпроса , дали може да се поиска експертиза, ама се чудя към какъв експерт да се обърна. :roll: :wink: :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nasso_5 » 05 Дек 2007, 19:26

ако бебето е циганче или евреиче и джобни пари ще му дадат.
Ако е българче забрави.
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Re: Експертиза при дело за издръжка?

Мнениеот donna » 05 Дек 2007, 19:26

Здравейте колежки :D ето какво правя аз в такъв случай не искам експертиза ,а моля да ми бъде издадено съдебно удостовение ,с което да се снабдя от ИНСТИТУТ ЗА СИНДИКАЛНИ И СОЦИАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ КЪМ КНСБ-адрес София-град, общ. Столична, гр.София, район Триадица, п. код 1040
пл. МАКЕДОНИЯ № 1 с информация какъв е размера на минималната издръжка за дете на .............години за 2007г.
То ва удостоверение го изпращам с писмо и те ми отговарят с писмо.

КЪСМЕТ
donna
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Дек 2007, 10:52

Много благодаря за насоките, колеги! Ще се пробвам , пък каквото съдът реши. В случая съм сигурна ,че бащата е с достатъчно висок доход за да дава една прилична издръжка на детето си. Естествено и майката също ще участва. Но като присъди съдът напр. 40 лв., а майката е в майчинство и взема 190лв.,нали е сигурно ,че детето се обрича на мизерия или майката трябва да е факир за да оцелеят.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Дек 2007, 11:12

не виждам кой съдия ще назначи такава експертиза-тя се назначава за специални знания, кои са специалните знания в случая. Не пречи да си представите доказателства, например: касови бележки за закупените дрешки в един избран от вас месеца, за храна, за памперси за лекарства, за такса за ясла/градина, за балет, за английски. Какво не съм представял? И какво от това дори и да докажете че нуждите на детето са 100 лева на месец съдът ще се вмести в законовите ограничения. Просто трябва да се отмени максималната издръжка по закон според мен. Само това ще разреши проблема.
Така както си си наумили доникъде няма да стигнете-просто гледайте през година да искате увеличаване и скоро ще достигнете максимума, ако имате късмет.
Съдът все пак като дава издръжка вижда и възможностите на родителя който я дължи.
В тази връзка една клиентка ми каза, че е по-лесно да плаща издръжка 50 лева за детето си и да няма грижи с него, мъжът й пък твърдеше че й дава прекалено много пари и тя си ги харчи за себе си, а не за детето и това се повтаря почти при всяка издръжка-родителите все смятат, че са в по-неизгодното положение. Българска черта ни е май това.
Убедете клиента, че няма да получите много и не се занимавайте с излишни упражнения които ще забавят и без това изплащането на сумите. На въпросните 40 лева се радват само малцинставата и то когата им ги изплаща общината.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Дек 2007, 11:17

В тази връзка ето и един истински случай: при едно дело за издръжка на втора инстанция адвокатката на търсещите издръжка подробно описва колко е поскъпнал живота, какви са цените, 3-членен състав я слуша внимателно. Тя влиза в подробности-цените на сиренета но кашкавала салама и т.н. Докладчикът /съдия от кариерата с много стаж/ слуша слуша и накрая не се стърпява и казва : Няма нужда да ни изброявате цените на всички неща от магазина Защо смятате, че ние не пазаруваме от същите магазини и не знаем кое колко струва?
Което не значи че съдът не следва да прилага закона, такъв какъвто е, дори и да не му харесва или да не е съгласен с него.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 06 Дек 2007, 12:24

pitasht идея явно нямате на колко деца е присъдена издръжка от 40 лв.И не ми харесва :"Абе ,вземай и на толкова се радвай." Както виждате и други колеги споделят мнението ми, макар и не с експертиза , а с други доказателства. Законът казва :от 30 до 80 лв. Кой определя , както обикновено става ,че до училищна възраст на детето са достатъчни не повече от 50лв. от родителя , дължащ издръжка. Например :Взема си бащата/или майката, защото и такива случаи има/500лв. заплата и дава за детето си 40-50лв. Ами то си е чиста далавера да си разведен, иначе дали толкова ще даваш за детето си!
Благодаря за предупреждението да не се занимавам с "упражнения",но уверявам Ви , понякога минават. Успях скоро да вдигна издръжка присъдена на дете от 30 лв. на 80лв. директно. Аз не искам нещо извън закона , все пак. Но ако съдът прецени, че издръжката на детето е напр.140лв., какъв е проблема , ако родителят е с голяма заплата да го осъди на 80лв., а останалото от упражняващия родителските права, вместо директно да ми преписва ,че дете на 2г. да речем се нуждае от 100лв
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Дек 2007, 14:24

Sunrise успех с издръжката. Сподели какво става с експертизата, но не ми се вярва да имаш голям успех
pitasht
Активен потребител

Назад към Семейни казуси