Здравейте,
тъй като до сега четох за човек, които иска да се отказва от детето си, за да го лиши от наследство, реших да задам въпрос относно моя казус и ще се радвам, ако някой ми отговори.
Като малка баща ми ме е изоставил и никога не съм го виждала, майка ми също не поддържа никакви контакти с него, нито го знае къде е. Все пак ме е признал за негова дъщеря и нося неговата фамилия. По незнам какъв начин се е отървал и никога не е плащал издръжка за мен, нито някога съм видяла каквото и да е от него, през всичките 25 години сме се гледали двете с майка ми. Но въпросът е, че все пак съм негова дъщеря и имам право на част от наследството му. Интересува ме как да разбера, дали той е жив или не. Има ли някаква процедура да бъда известена, че съм наследила нещо от него?
Ще бъда ли известена дали има и други наследници, т.е. дали имам някакви "братя" и/или "сестри"?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 20 Дек 2024, 21:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да разбера дали родителят ми е починал?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да разбера дали родителят ми е починал?
Здравейте,
Мисля,че трябва да отидете във вашата община и по егн и вашето име ще излязат родителите ви и техните имена.
Ако е починал,от смъртта му поне трябва да са минали 10 дни и се оведомява денят на смъртта в общината.Във всяка община като се изиска информация за вашия родител,последният му адрес където и да се намира в България,ще ви го предоставят,но вие трябва да представите лична карта и акт за раждане.Да докажете ,че ви е баща.Може да се наложи и някаква молбица да попълните.
От там отивате на последния му адрес,ако е починал даже може да си извадите към неговия съвет/по адрес/акт за наследници.Ако е разведен или има и други деца там ще го пише.
С този акт за наследници отивате в общината където последно е живял и го предоставяте на данъчните служби,където той ако е имал имот е описал всичко в декларация.
Ако се съмнявате ,че има и земеделски имоти,се проверява в поземлените комисии,но при вписаните имоти и преписи,щяха да ви потърсят братя или сестри..
Дано да няма кредити или някакви неплащания,защото в противен случай,за да си вземете наследството,ще трябва първо да платите задълженията му..А такива непотърсили децата си,винаги създават недомислени проблеми.Поне според мен.
Мисля,че трябва да отидете във вашата община и по егн и вашето име ще излязат родителите ви и техните имена.
Ако е починал,от смъртта му поне трябва да са минали 10 дни и се оведомява денят на смъртта в общината.Във всяка община като се изиска информация за вашия родител,последният му адрес където и да се намира в България,ще ви го предоставят,но вие трябва да представите лична карта и акт за раждане.Да докажете ,че ви е баща.Може да се наложи и някаква молбица да попълните.
От там отивате на последния му адрес,ако е починал даже може да си извадите към неговия съвет/по адрес/акт за наследници.Ако е разведен или има и други деца там ще го пише.
С този акт за наследници отивате в общината където последно е живял и го предоставяте на данъчните служби,където той ако е имал имот е описал всичко в декларация.
Ако се съмнявате ,че има и земеделски имоти,се проверява в поземлените комисии,но при вписаните имоти и преписи,щяха да ви потърсят братя или сестри..
Дано да няма кредити или някакви неплащания,защото в противен случай,за да си вземете наследството,ще трябва първо да платите задълженията му..А такива непотърсили децата си,винаги създават недомислени проблеми.Поне според мен.
- izymena
- Потребител
izymena написа:Здравейте,
.......................,ако е починал даже може да си извадите към неговия съвет/по адрес/акт за наследници.Ако е разведен или има и други деца там ще го пише.
Откога в удостоверението за наследници пише дали починалият е семеен или не?
- verbalna
- Младши потребител
verbalna написа:izymena написа:Здравейте,
.......................,ако е починал даже може да си извадите към неговия съвет/по адрес/акт за наследници.Ако е разведен или има и други деца там ще го пише.
Откога в удостоверението за наследници пише дали починалият е семеен или не?
Подсказват,че е разведен тука,ама само пише и те връщат евентуално за разводното,да бъде представено...нищо че пише разведен
И започва твоята неволя,по издирването,за да можеш да извадиш акта..
А когато ти е родител,мисля,че никой при доказателствените документи не би отказал,да отговори на дъщерята,която не е осиновена,бащата дали е семеен...или трябва да поиска за целта някакво удостоверение от съда ли?Всъщност защо ще й трябва ,когато ще види на адреса и се запознае с баща си
- izymena
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|