- Дата и час: 20 Дек 2024, 21:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обявяване на нищожност на нотариален акт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Обявяване на нищожност на нотариален акт
Четвърти курс право съм. Още не съм си минала ГПК-то. А ми изникна следния проблем: Баща ми е починал. Има брат. Майка му е жива, а баща му (дядо) също е починал. Баба и дядо имат къща, построена въз основа на отстъпено право на строеж върху общинска земя. За нея има доста малко документи. В последствие чичо закупува част от общинската земя и половината от къщата попада в нея. Но все пак нали има отстъпено право на строеж. Сега чичо извадил нотариален акт по обстоятелствена проверка, че е придобил имота въз основа на НАСЛЕДСТВО - а баба е още жива, освен това наследник е и баща ми, съответно ние децата му и ДАВНОСТНО ВЛАДЕНИЕ, а той никога не е живял там, баба досега си живее и баща ми до преди смъртта си преди 3 години. Искам да оспоря този акт. Но незнам от къде да започна и дали изобщо мога да се справя сама с делото. Ще съм искрено благодарна за всеки съвет и мнение по въпроса.
-
nikiiita - Младши потребител
Нека да почнем поред. Къщата е построена върху общинска земя, с отстъпено право на строеж на бабата и дядото. Така, както описвате казуса, излиза, че имотът е съпружеска имуществена общност (вижте семейното право). Когато дядото умира, неговия дял, който е 1/2 от къщата наследяват по 1/3: баба Ви, чичо Ви и Вие, децата на баща Ви (не разбрах колко сте) - чл. 10 ал. 1 от Закона за наследството. Тъй като другата 1/2 от къщата е на баба ви, квотите Ви са: 1/6 на чичо Ви, 1/6 на Вас - децата на баща Ви, и 4/6 на баба Ви.
След като чичо Ви си е извадил нотариален акт за цялата къща (така ли е?), а баба Ви я внлядее (живее в нея), първото нещо, което ми хрумна, е баба Ви да предяви срещу чичо ви установителен иск по чл. 97 от ГПК, да се признае за установено по отношение на него, че тя е собственик на 4/6 ид. части от имота. Вие също можете да предявите такъв иск за Вашата 1/6 от имота. Ако обаче чичо Ви владее целия имот, отивате на ревандикация (ако искате предаване на владение) или на иск за обезщетение по чл. 31 ал. 2 от ЗС.
Защо ли ми се струва, че това е учебен казус ? Твърде много съвпадения: Вие студентка ІV курс, искате да квалифицираме иска, няколко варианта на решение в зависимост от обстоятелствата ... Признайте си
След като чичо Ви си е извадил нотариален акт за цялата къща (така ли е?), а баба Ви я внлядее (живее в нея), първото нещо, което ми хрумна, е баба Ви да предяви срещу чичо ви установителен иск по чл. 97 от ГПК, да се признае за установено по отношение на него, че тя е собственик на 4/6 ид. части от имота. Вие също можете да предявите такъв иск за Вашата 1/6 от имота. Ако обаче чичо Ви владее целия имот, отивате на ревандикация (ако искате предаване на владение) или на иск за обезщетение по чл. 31 ал. 2 от ЗС.
Защо ли ми се струва, че това е учебен казус ? Твърде много съвпадения: Вие студентка ІV курс, искате да квалифицираме иска, няколко варианта на решение в зависимост от обстоятелствата ... Признайте си
- system
- Активен потребител
И да добавя нещо: ако нотариалният акт на чичо Ви е за цялата къща, при уважаване на Вашия иск (искове) съдът ще постанови неговата отмяна в частта му над неговата идеална част от имота. Това става служебно, без да е необходимо предявяване на изрично искане (макар, че някои колеги разглеждат искането по чл. 431 ал. 2 от ГПК като самостоятелен иск).
Все пак си мисля, че това е учебен казус.
Все пак си мисля, че това е учебен казус.
- system
- Активен потребител
За мое най-голяма съжаление, казуса не е учебен. Иначе спокойно щях да рискувам в час да изтърся абсолютна простотия и нямаше да си правя труда да го описвам тук . Нотариалният иск наистина е за цялата къща, баба ми няма да направи нищо против чичо, защото той и е любимия син, за сметка на баща ми, а иначе тя и сега си живее там. Негови наследници сме аз, брат ми и мама. Тепърва учим в момента процеса и точно тук ми е проблема - знанията ми по материално право са достатъчни за да разбера какво трябва да направя, но не и как трябва да стане това
Това с разпределението на дяловете го разбрах и сама. Казвате, че трябва да предявя установителен иск, а не да се опитвам да атакувам самия нотариален акт, който той си е извадил?
Другото усложнение, на което се натъкнах, след като отидох в общината да си вадя скица, е че къщата я няма отразена в плановете, сякаш и не съществува. Трябва ли да викам комисия за установяване на съществуването и и отразяване в плановете или може да мине и без това, необходимо ли е точно измерване и на това, в коя част на дворовете се намира, макар, че според мен е излишно, познати твъртят, че трябва...Какви документи още ще ми трябват - имам документа за отстъпеното право на строеж и удостоверения за наследници от дядо и баща ми....Много ви благодаря за мнението!!!
Това с разпределението на дяловете го разбрах и сама. Казвате, че трябва да предявя установителен иск, а не да се опитвам да атакувам самия нотариален акт, който той си е извадил?
Другото усложнение, на което се натъкнах, след като отидох в общината да си вадя скица, е че къщата я няма отразена в плановете, сякаш и не съществува. Трябва ли да викам комисия за установяване на съществуването и и отразяване в плановете или може да мине и без това, необходимо ли е точно измерване и на това, в коя част на дворовете се намира, макар, че според мен е излишно, познати твъртят, че трябва...Какви документи още ще ми трябват - имам документа за отстъпеното право на строеж и удостоверения за наследници от дядо и баща ми....Много ви благодаря за мнението!!!
Последна промяна nikiiita на 27 Фев 2008, 12:17, променена общо 2 пъти
-
Re: Обявяване на нищожност на нотариален акт
nikiiita написа:Четвърти курс право съм. Още не съм си минала ГПК-то. А ми изникна следния проблем: Баща ми е починал. Има брат. Майка му е жива, а баща му (дядо) също е починал. Баба и дядо имат къща, построена въз основа на отстъпено право на строеж върху общинска земя. За нея има доста малко документи. В последствие чичо закупува част от общинската земя и половината от къщата попада в нея. Но все пак нали има отстъпено право на строеж. Сега чичо извадил нотариален акт по обстоятелствена проверка, че е придобил имота въз основа на НАСЛЕДСТВО - а баба е още жива, освен това наследник е и баща ми, съответно ние децата му и ДАВНОСТНО ВЛАДЕНИЕ, а той никога не е живял там, баба досега си живее и баща ми до преди смъртта си преди 3 години. Искам да оспоря този акт. Но незнам от къде да започна и дали изобщо мога да се справя сама с делото. Ще съм искрено благодарна за всеки съвет и мнение по въпроса.
Да разбирам ли,че къщата няма наториален акт?!И даже е построена върху общинска земя?Нещо не се връзва ,наследство на кое?На общинското и това което е съществуваща постройка към него ли?
Много объркано..
Първо или се нанесете там,второ опитайте се да купите останалата земя върху която е построена половината къща,ами изчетете и новия ГПК,но незнам кой може да помогне на бедните сирачета освен баба им,дори и като свидетел,дано да има сърце поне за внучетата си..
Как той го е закупил?!!!Ще дели къщата с общината ли?
Много объркана ситуация,възмущавам се на невежеството да строиш в чужда собственост и да хвърляш пари на вятъра,а децата да страдат..Дано никой от вас не притежава жилище иначе общината лесно може да ви изхвърли оттам..Уф дано се оправите,първо попитайте как да закупите земята,или чичото..той знае,не не не по-добре бабата,или не не по-добре някой добър съсед който също е закупил така общинска земя около вас..
Искренно желая късмет
- izymena
- Потребител
izymena, момичето каза, че къщата е построена с отстъпено право на строеж, така че според мен собствеността върху земята не е основният проблем. Когато е учредено право на строеж, с построяването на сградата, за която е правото, възниква собственост на суперфициаря върху тази сграда, без да е необходим нотариален акт за собственост.
nikiiita, докато баба Ви е жива и чичо Ви е "любимият" й син, единственото, което остава, е Вие - децата на баща Ви, да защитите Вашата 1/6 ид. част. Ако не владеете имота, това става с ревандикация - теорията и донякъде съдебната практика приемат, че е допустим ревандикационен иск и за идеална част от имот.Другият вариант е след смъртта на баба Ви да предявите срещу чичо си претенциите си за дела от нейната част от къщата. Лично аз не се сещам за нищо друго.
nikiiita, докато баба Ви е жива и чичо Ви е "любимият" й син, единственото, което остава, е Вие - децата на баща Ви, да защитите Вашата 1/6 ид. част. Ако не владеете имота, това става с ревандикация - теорията и донякъде съдебната практика приемат, че е допустим ревандикационен иск и за идеална част от имот.Другият вариант е след смъртта на баба Ви да предявите срещу чичо си претенциите си за дела от нейната част от къщата. Лично аз не се сещам за нищо друго.
- system
- Активен потребител
Много благодаря за съвета Систем , че малко ми беше тъмна Индия точно този момент. Това мисля да направя на първо време...Поне ревандикация на нашата една шеста. А по късно ще помисля и за дела от бабката.. Поне до тогава ще съм завършила и ще ми е по лесно надявам се.
-
Дядо ми е починал през 1994 година, баща ми през 2005, като до смъртта си живее в гореспоменатата къща. Това, обаче освен със свидетелски показания няма как да го докажа. Баба ми още е жива и живее в къщата...Не че съм много компетентна, но токолкото знам, давност между родители и деца не течеше...Но това, при условие, че се защитава дела на баба, а тя няма да го направи...Ние е с майка ми и брат ми живеем в друг град, като мама живее от миналата година тук, а ние от по отдавна. Брат ми е непълноветен по настоящем.
-
Претенциите ни са точно за реален дял, паричната равностойност, не ни устройва, защото данъчната оценка на този имот е изключително ниска, за разлика от реалната му стойност, а и от чичо е невъзможно да се вземат пари. Още повече, че брат ми държи на къщата, като спомен от детството си и от баща му - повече сантиментална стойност има за него дори...
-
Виж чл.431 ал.2 от ГПК /По новия ГПК потърси съответния текст/ както и ТР на ОСГК от 1986 , публикувано е сборниците практика на ВС.
- todiv
- Младши потребител
Установителен иск за собственост или ревандикационен иск, съединен с иск по чл.431, ал.2 от ГПК - за отмяна на нотариалният акт по обстоятелствана проверка.
- ivanovna
- Младши потребител
ivanovna написа:Установителен иск за собственост или ревандикационен иск, съединен с иск по чл.431, ал.2 от ГПК - за отмяна на нотариалният акт по обстоятелствана проверка.
А кой от двата е по добре да избера???
-
nikiiita написа:ivanovna написа:Установителен иск за собственост или ревандикационен иск, съединен с иск по чл.431, ал.2 от ГПК - за отмяна на нотариалният акт по обстоятелствана проверка.
А кой от двата е по добре да избера???
Не можете да "изберете". Както Ви писах по-горе, зависи от това дали владеете имота или не. Ако не го владеете- ревандикационен. Ако го владеете - установителен.
- system
- Активен потребител
nikiiita написа::D ахам.....
Значи ли това,че с акта за наследници може да поискате дело за въвод при съдия изпълнител към този град и да заключите вашето наследство дори и да е една стая или да го отдавате под наем?
Или ви е страх бабата да не дари или завещае нейното на сина собственик?То и тогава никой няма право да нарушава вашата идеална наследствена част и при едно дело,а вие вече ще сте само в този имот и който няма друго жилище по 288а,то почти нищо като данъчно оценяване от вещото лице няма да изплатите на чичото.
И аз мразя да се делят децата на по-обичано,по-любимо и по-алчно..
Нащрек с тоя имот ,защото сте наследници и закона ви закриля при всички положения.Ако сте във София,ще ви кажа кой адвокат ми съсипа живота с тоя чл. от незнание ,но е много вещ и ще спечелите...но само когато и бабата почине и станете и нейни наследници.Съвет:Не чакайте ,ами се въведете веднага,докато някой нов закон не се измени от някое добавяне на доста неудобно за делители обстоятелство.
- izymena
- Потребител
izymena написа:nikiiita написа::D ахам.....
Значи ли това,че с акта за наследници може да поискате дело за въвод при съдия изпълнител към този град и да заключите вашето наследство дори и да е една стая или да го отдавате под наем?
Или ви е страх бабата да не дари или завещае нейното на сина собственик?То и тогава никой няма право да нарушава вашата идеална наследствена част и при едно дело,а вие вече ще сте само в този имот и който няма друго жилище по 288а,то почти нищо като данъчно оценяване от вещото лице няма да изплатите на чичото.
И аз мразя да се делят децата на по-обичано,по-любимо и по-алчно..
Нащрек с тоя имот ,защото сте наследници и закона ви закриля при всички положения.Ако сте във София,ще ви кажа кой адвокат ми съсипа живота с тоя чл. от незнание ,но е много вещ и ще спечелите...но само когато и бабата почине и станете и нейни наследници.Съвет:Не чакайте ,ами се въведете веднага,докато някой нов закон не се измени от някое добавяне на доста неудобно за делители обстоятелство.
По настящем така, както си е извадил чичо акта, бабата няма нищо, така, че нищо не може да дари - как ще прехвърляш право, което нямаш. Може тя да си заведе установителен иск, (не ревандикационен, щото си живее в къщата) и да си доказва правото на собственост, но тя просто няма да го направи....а междувременно давността си тече...
Това, което аз мога да направя е да защитавам нашата една шеста с ревандикация - и ако си докажа претенцията, да искам въвод, а не така с акта за наследници...
Как ще си определя една стая и да я давам под наем - нали говорим за идеална част, а не за реална - това значи, че имам по една шеста от всяка стая, баня, кухня и така нататък...Ако искам реална част, ще се прави делба...Но за сега, единствената ми цел е да си докажа претенцията за едната шеста....
-
Дерзайте! Мисля ,че най-добре във вашия случай е ревандикационен иск, съединен с такъв по чл.431, ал.2 от сегашния ГПК, тъй като не живеете в имота. Предвид влизането след дни на новия ГПК ви съветвам да се обърнете към качествен адвокат, рисковано е да действате сами.
- blossom
- Потребител
Давай Никита,ние сме с теб,каквото и да направиш в името на наследниците и правотата,знам че ще вземеш това което ти се полага.Къщата нали все пак е строена и трябва да се докаже строежа и жилището..Няма да е лошо и адвокат,но му подскажи какво знаеш и с каквото мчожеш ще помагаш..защото знаеш ли,колко е важно да навлезеш в живота и искането на някой по същество,а по предмет да не знае някой как може да свърши едно такова дело
За кой град става въпрос?Ако е за София ще ти дам най-добрия,споменах че ми е враг...но заради него съм изучила някои законодателни книжки..Тааа,казвай защото наистина ще ти е нужен.
Намери начин на баба да стане мило за внуче.И аз съм псувала ,ама насаме само мойта да стане,а пък ти сигурно си добро внуче и нямаш вина която татко ти има..
За кой град става въпрос?Ако е за София ще ти дам най-добрия,споменах че ми е враг...но заради него съм изучила някои законодателни книжки..Тааа,казвай защото наистина ще ти е нужен.
Намери начин на баба да стане мило за внуче.И аз съм псувала ,ама насаме само мойта да стане,а пък ти сигурно си добро внуче и нямаш вина която татко ти има..
- izymena
- Потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|