начало

Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО

Сключване на брак в Египет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сключване на брак в Египет

Мнениеот cloverleaf » 20 Май 2008, 20:49

Здравейте ! Възнамерявам да сключвам брак в Египет, но не зная след това дали съпругът ми ще може да дойде с мен тук или ще му трябва виза. Доколкото знам, за да придобие българско гражданство, трябва да живее тук поне 3 години и след тези три години да не сме разведени. Искам още да попитам освен да дойде тук дали ще може с мен да дойде в Англия, защото аз искам там да ходим, или ще му е необходима виза от техното посолство по техните процедури ?
Предварително сърдечно благодаря за отзивчивостта и помощта !
cloverleaf
Нов потребител

Благодаря !

Мнениеот cloverleaf » 20 Май 2008, 21:18

Сърдечно благодаря отново ! Но имам и следният въпрос - след като Египет не е държава - членка на ЕС ще може ли съпругът ми да дойде с мен тук без да е необходимо да чака за виза ?
Отново предварително благодаря !
cloverleaf
Нов потребител

Re: Благодаря !

Мнениеот diaida » 20 Май 2008, 22:39

cloverleaf написа:Сърдечно благодаря отново ! Но имам и следният въпрос - след като Египет не е държава - членка на ЕС ще може ли съпругът ми да дойде с мен тук без да е необходимо да чака за виза ?
Отново предварително благодаря !

Ако бракът се сключи в Египет следва да се издаде от там удостоверение за скл. брак, което да се завери с апостил. С това удостоверение регистрирате бракът си и в България (в община по вашето местожителство). Получавате съответните документи от общината и внасяте промените (фамилно име евентуално в личните си документи). С удост. за брак от БГ и удостоверение за семейно положение пак от БГ (преведени и легализирани) отивате отново в нашето консулство в Египет.
http://www.mfa.bg/cairo/
Embassy of the Republic of Bulgaria, Cairo, Egypt
EGYPT, CAIRO
6 El Malek El Afdal Street, Zamalek
tel.: 0020 2 27-363-025
fax: 0020 2 27-363-826
E-mail: bulembcai@link.net
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот stanpantel » 12 Юни 2008, 16:32

Колежката diaida мисля е дала много добър отговор. Искам само да допълня малко неща. След като сключите брак, вие ще трябва да го легализирате в БГ и да изпратите документа на съпруга си, който да го редстави в посолството ни в Египет. Въз основа на този документ трябва да му издадат виза тип "D", с която ще му разрешат тримесечен престой в БГ. По време на този срок ще трябва да подадете документи за разрешение за продължително пребиваване (то се дава за срок от 6 или 12 месеца - таксата за 6 месеца е 200лв, а за 12 е 500). Това с трите години до получаване на българско гражданство вече не е актуално (поне на основата на сключен брак). Сега уредбата определя 5 години продължително пребиваване, след което се дава постоянно пребиваване и чак след това идва ред на гражданството.
По въпроса за пътуването до други държави членки на ЕС - след резрешаване на продължително пребиваване въз основа на брак, това е възможно - има едни директиви (директива 2004/58 и 2003/109), та те казват, че членовете на семействата на граждани на държави членки на ЕС могат да се движат свободно :)
надявам се съм бил полезен...
ако има колеги да добавят нещо, бих бил щастлив да понауча още малко по въпроса...
stanpantel
Младши потребител

Мнениеот diaida » 20 Юни 2008, 22:46

Само да добавя, че на БГ гражданинът, който ще сключва брака ще му трябват преведено и легализирано Удостоверение за семейно положение (като доказателство, че няма друг брак в БГ), ако е имало не е зле да се преведе и Решението за развод. Също и акт за раждане. Най-добре е да се попита и в посолството да не би да има и някакви други необходими документи (за което се съмнявам).

А иначе колегата по-горе много добре е обяснил за визата D на египетския гражданин. Не е зле да имате и едно пълномощно от него, относно регистрацията на брака в България, което да се направи или в нашето посолство, или пред местен Нотариус и да го легализирате.
Това е, не се сещам за друго.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Семейни казуси