Здравейте ! Възнамерявам да сключвам брак в Египет, но не зная след това дали съпругът ми ще може да дойде с мен тук или ще му трябва виза. Доколкото знам, за да придобие българско гражданство, трябва да живее тук поне 3 години и след тези три години да не сме разведени. Искам още да попитам освен да дойде тук дали ще може с мен да дойде в Англия, защото аз искам там да ходим, или ще му е необходима виза от техното посолство по техните процедури ?
Предварително сърдечно благодаря за отзивчивостта и помощта !
- Дата и час: 02 Яну 2025, 01:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сключване на брак в Египет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Благодаря !
Сърдечно благодаря отново ! Но имам и следният въпрос - след като Египет не е държава - членка на ЕС ще може ли съпругът ми да дойде с мен тук без да е необходимо да чака за виза ?
Отново предварително благодаря !
- cloverleaf
- Нов потребител
Re: Благодаря !
cloverleaf написа:Сърдечно благодаря отново ! Но имам и следният въпрос - след като Египет не е държава - членка на ЕС ще може ли съпругът ми да дойде с мен тук без да е необходимо да чака за виза ?
Ако бракът се сключи в Египет следва да се издаде от там удостоверение за скл. брак, което да се завери с апостил. С това удостоверение регистрирате бракът си и в България (в община по вашето местожителство). Получавате съответните документи от общината и внасяте промените (фамилно име евентуално в личните си документи). С удост. за брак от БГ и удостоверение за семейно положение пак от БГ (преведени и легализирани) отивате отново в нашето консулство в Египет.
http://www.mfa.bg/cairo/
Embassy of the Republic of Bulgaria, Cairo, Egypt
EGYPT, CAIRO
6 El Malek El Afdal Street, Zamalek
tel.: 0020 2 27-363-025
fax: 0020 2 27-363-826
E-mail: bulembcai@link.net
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
Колежката diaida мисля е дала много добър отговор. Искам само да допълня малко неща. След като сключите брак, вие ще трябва да го легализирате в БГ и да изпратите документа на съпруга си, който да го редстави в посолството ни в Египет. Въз основа на този документ трябва да му издадат виза тип "D", с която ще му разрешат тримесечен престой в БГ. По време на този срок ще трябва да подадете документи за разрешение за продължително пребиваване (то се дава за срок от 6 или 12 месеца - таксата за 6 месеца е 200лв, а за 12 е 500). Това с трите години до получаване на българско гражданство вече не е актуално (поне на основата на сключен брак). Сега уредбата определя 5 години продължително пребиваване, след което се дава постоянно пребиваване и чак след това идва ред на гражданството.
По въпроса за пътуването до други държави членки на ЕС - след резрешаване на продължително пребиваване въз основа на брак, това е възможно - има едни директиви (директива 2004/58 и 2003/109), та те казват, че членовете на семействата на граждани на държави членки на ЕС могат да се движат свободно
надявам се съм бил полезен...
ако има колеги да добавят нещо, бих бил щастлив да понауча още малко по въпроса...
По въпроса за пътуването до други държави членки на ЕС - след резрешаване на продължително пребиваване въз основа на брак, това е възможно - има едни директиви (директива 2004/58 и 2003/109), та те казват, че членовете на семействата на граждани на държави членки на ЕС могат да се движат свободно
надявам се съм бил полезен...
ако има колеги да добавят нещо, бих бил щастлив да понауча още малко по въпроса...
- stanpantel
- Младши потребител
Само да добавя, че на БГ гражданинът, който ще сключва брака ще му трябват преведено и легализирано Удостоверение за семейно положение (като доказателство, че няма друг брак в БГ), ако е имало не е зле да се преведе и Решението за развод. Също и акт за раждане. Най-добре е да се попита и в посолството да не би да има и някакви други необходими документи (за което се съмнявам).
А иначе колегата по-горе много добре е обяснил за визата D на египетския гражданин. Не е зле да имате и едно пълномощно от него, относно регистрацията на брака в България, което да се направи или в нашето посолство, или пред местен Нотариус и да го легализирате.
Това е, не се сещам за друго.
А иначе колегата по-горе много добре е обяснил за визата D на египетския гражданин. Не е зле да имате и едно пълномощно от него, относно регистрацията на брака в България, което да се направи или в нашето посолство, или пред местен Нотариус и да го легализирате.
Това е, не се сещам за друго.
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|