начало

Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО Kакво означава победата на Тръмп за Европейския съюз и НАТО

Моля за съвет!!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет!!!

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 16:15

Здравейте,
Имам един въпрос към всеки, който може да ми отговори. Случаят е : жена се развежда със съпруга си преди две години.Преди да минат 300 дни от първата година на развода, тя забременява от втори мъж, с когото няма брак,но е припознал детето си.Знам, че по закон,преди тези реално 12 месеца, името на детето директно се запазва от първия съпруг, който не е в течение на нещата и не знае,че жена му е забременяла от друг....Те не са в добри отношения и не си говорят от 3 години и дори и да разбере,че това дете,което не е негово,носи името му, не се знае дали ще позволи само с молба от него и бившата му съпруга,смяната на името на детето.Въпросът е как съпругата да промени името на детето си така,че бившият й съпруг да не разбере?Но и без той да участва в промяната на името?Има ли начин за това?
Ще съм Ви много благодарна,ако споделите мненията си и да ме посъветвате какво да направя.
Всичко добро!
chitta
Младши потребител

Re: Моля за съвет!!!

Мнениеот kolman » 22 Май 2008, 19:21

chitta написа:Здравейте,
Имам един въпрос към всеки, който може да ми отговори. Случаят е : жена се развежда със съпруга си преди две години.Преди да минат 300 дни от първата година на развода, тя забременява от втори мъж, с когото няма брак,но е припознал детето си.Знам, че по закон,преди тези реално 12 месеца, името на детето директно се запазва от първия съпруг, който не е в течение на нещата и не знае,че жена му е забременяла от друг....Те не са в добри отношения и не си говорят от 3 години и дори и да разбере,че това дете,което не е негово,носи името му, не се знае дали ще позволи само с молба от него и бившата му съпруга,смяната на името на детето.Въпросът е как съпругата да промени името на детето си така,че бившият й съпруг да не разбере?Но и без той да участва в промяната на името?Има ли начин за това?
Ще съм Ви много благодарна,ако споделите мненията си и да ме посъветвате какво да направя.
Всичко добро!

Разведена и преди да минат триста дни - забременява??? Ако правилно съм разбрал, веднага се пита - само забременяла или и родила ?
Ако е второто, то се урежда ето къде :

Семеен кодекс : ________
ПРОИЗХОД ОТ БАЩАТА
Чл. 32. (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
(2) Ако детето е родено, преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се счита съпругът на майката от новия брак.
kolman
Потребител

Мнениеот system » 22 Май 2008, 19:36

kolman е прав, тези 300 дни се броят от прекратяването на брака до раждането на детето - т. е. ако детето е родено преди изтичане на 300 дни от прекратяване на брака - в случая влизане в сила на решението за развода, се "записва" на бившия съпруг. Ако е след като са изтекли 300 дни от прекратяването на брака - бившият съпруг не се счита негов баща, независимо е бившата съпруга е забременяла през тези 300 дни.
system
Активен потребител

не сте ме разбрали

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 21:49

Благодаря,но закона съм го чела и той гласи за това,че жената е сключила брак с втория си мъж,но той не й е съпруг. Тя няма брак с него.Ако имаше брак,разбира се,че дори и да не са изтекли тези 300 дни,името на детето преминава към името на втория мъж.Той само го е припознал....Мен ме касае друго-тя няма брак с втория мъж......ражда преди изтичането на тези 300 дни.....каква е процедурата,за да се даде името на втория мъж....като общата процедура,ако са в добри отношения жената и първия съпруг е- по една молба от двамата и това е.....но тя не е в добри отношения с бившия си съпруг....тогава какво става?това ме интересува. В семейния кодекс никъде не пише за този случай,ако жената няма брак с втория мъж и има дете от него.Предполагам,че разбирате какво искам да кажа!
chitta
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Май 2008, 22:47

Изобщо не разбрахме какво питате и за какво говорите ... но все пак доколкото поне "улавям" замисъла и донякъде фактите ... процедурата най-общо е:
1.Иск
2.Припознаване или иск

Притесняват ме обаче няколко неща - втория бил припознал детето ... името на детето било на първия ... (отделно където така и не разбрахме кога е родила жената - преди или след 300 дни от прекратяването на брака ...). Мисълта ми е, че нещо в историята не се "връзва" ... нещо не обяснявате както трябва ...

П.П.: обаче как само ни разтълкувахте закона ... дето ние простите юристчета не го знаем хич ... чак сега схващам какво пишело там ... аз до сега съвсем други неща съм си мислел ... та чак съм успявал да убедя и съда ... брей-брей - та аз направо съм го заблуждавал тоя съд ... тея съдии и тях ... колко глупави били да ми се връзват на заблудите ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 23:23

ОК,може и да не е обяснено както трябва. Съпругата се развежда със съпруга си преди две години.Една година приблизително след развода тя ражда дете от друг мъж, който припознава детето си. С втория мъж няма брак, а съвместно съжителство. Съпругът й не знае, че тя е родила и че има дете от друг мъж,понеже не се разбират и не си конктактуват. Разбрах,че преди изтичане на тези 300 дни от развода,името на детето се запазва на съпруга. Затова питам как може името на детето да бъде дадено на втория мъж(партньора й), без да разбере съпруга й? Знам,че ако жената е сключила брак с втория мъж,нормално е името на детето да е на втория,но т.к нямат брак, ме интересува как може да стане и да не се стига до съпруга й?Дано вече сте ме разбрали.
chitta
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Май 2008, 23:35

АМА НЕ Е ТАКА !!!
След като втория го е ПРИПОЗНАЛ НЕ МОЖЕ детето /и името му/ да е на някой друг !!!
След като е родила една година след прекратяване на брака с първия НЕ МОЖЕ детето /и името му/ да се водят на първия !!!

Не може аз да припозная едно дете и в същото време то да се води дете и да носи името на някой, който изобщо по никакви закони не му е баща !!!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 23:38

тя е родила реално преди тези въпросни 300 дни
chitta
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Май 2008, 23:39

chitta написа:тя е родила реално преди тези въпросни 300 дни

Добре, тогава втория (истинския) как е припознал детето ???
inspectora
Активен потребител

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 23:42

дам.....знам,че не може да се припознае дете,ако не е установен произкхода му....да,има противоречие...ок....разбрах....логично е....но защо тя си мисли,че първия й съпруг носи името на детето,разбрах,че адвокат й го казал това и не можел нищо да направи по въпроса...
chitta
Младши потребител

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 23:43

да,прав сте.....освен да не е припознато детето
chitta
Младши потребител

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 23:45

Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
chitta
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Май 2008, 23:46

Аз и друго не мога да разбера ... как така бащата ще носи името на детето ... и за кое име става випрос ... и проблема в името ли е ... или в бащинството в крайна сметка ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 23:50

предполагам,че е в името, за бащинството не знам, ако се направи ДНК анализ и се установи,че втория е бащата(както е,не виждам защо трябва да се оспорва бащинство....и ако не е припознато, ще се припознае)....но останах с впечатление като питах,че е припознато и че са дали 8 лв на нотариус
chitta
Младши потребител

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 23:51

явно детето е записано с името на съпруга й...
chitta
Младши потребител

Мнениеот chitta » 22 Май 2008, 23:52

сега като се замислям нещо не се връзва...
chitta
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 23 Май 2008, 00:07

chitta написа:сега като се замислям нещо не се връзва...

Ами ,,, аз какво обяснявам от самото начало :D :D :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот chitta » 23 Май 2008, 00:08

Благодаря за търпението....Явно трябва да поразпитам по-добре.....или ме лъжат.....Благодаря все пак
chitta
Младши потребител

Мнениеот Magnolia » 23 Май 2008, 09:05

Името не е лист хартия, който е така се раздава. Името е свързано с произхода на детето. А произход се доказва или оборва само по съдебен ред.
Аз обаче от вашите твърде неясни и хипотетични питания не разбрах родено ли е въобще това дете. Освен това 300 дни са 10 месеца , а не една година. Научно доказано е, че биологичния вид- хомо сапиенс износва плода най-много за 10 месеца.
Кой в какви отношения е с бившия съпруг, няма значение. Детето, родено до 300 дни от развода ще бъде записано като негово дете, освен ако биологичният баща не се реши и не скъса с ергенството. :lol:
Magnolia
Потребител

Мнениеот bay4o » 12 Юни 2008, 10:27

А тази майка в акта за раждане на детето погледнала ли е ? Пък бихте ли ни казали, в крайна сметка, кой е посочен като баща на детето - бившия съпруг или настоящия и мъж. Ще ни спести два листа писане, докато разберем условието на уравнението, чието решение търсите.
bay4o
Потребител

Назад към Семейни казуси