начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Отново за издръжка на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отново за издръжка на дете

Мнениеот nu6ka » 27 Юни 2008, 16:22

Как и на какви основания майка на която са присъдени родителските права над детето може да си извади изпълнителен лист за присъдена и неплатена издръжка. И може ли бащата да противопостави документи за платени издръжки преди влизане в сила на решението за развод например той е платил пълен размер на издръжката за 02 и 03,2007 а решението за развода влиза в сила на 26,03,2007 и той смята че не трябва да ми плаща 2 издръжки след влизане в сила на решението за развод. Благодаря на отзовалите се защото след консултация по казуса с трима юристи не можах да взема решение поради разнопосочните отговори.
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 28 Юни 2008, 10:41

Може да ви се сторя смешна но аз като прост икономист и майка питам какви доказателства трябва да представя че бащата не плаща издръжка /все пак разсъждавам икономически за което моля да ме извините/. А колкото до конкретните датистава въпрос за следното: имам влязло в сила съдебно решение за развод по взаимно съгласие от 26,03,2007 г. Съпругът /бившият/ ми е плащал документирано издръжка за месеците февруари и март 2007 и смята че може да си ги приспадне например за февруари и март 2008 тъй като в момента на плащането не е бил задължен да го направи. Възможно ли е това? Още веднъж благодаря на отзовалите се.
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 28 Юни 2008, 11:55

poli_g дано не досадя но той твърди че е добросъвестен платец защото е започнал да изплаща издръжката преди влизане в сила на решението и може да поиска приспадане изобщо а не за 2008, да твърди че просто си е плащал издръжките занапред и в началото на 2008 е решил да си ги изравни. И ако съдебния изпълнител признае това негово искане ще излезе че аз съм излъгала и тогава може ли да ми търси някаква административна или наказателна отговорност? Благодаря но съм доста притеснена. :?
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 28 Юни 2008, 19:43

spycleaner както в началото написах се консултирах с трима юристи и за двамата съм си платила, третият беше съдебен изпълнител, а да не пропусна че се консултирах и с двама полицаи и получих точно 5 различни отговора. Дали според теб ако си платя и трети път няма да получа и 6-ти отговор? И какво решение да взема аз в крайна сметка след като получавам разнопосочна информация?
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 28 Юни 2008, 21:37

забелязах poli_g и благодаря за безвъзмездното мнение. Макар че сте си изтрили мненията това не значи че като не съм юрист не мога да ги запомня.
nu6ka
Младши потребител

Мнениеот nu6ka » 29 Юни 2008, 08:13

много интересно......... да си избера адвокат според решението което ми харесва. Та нали закона е един за всички и решението би трябвало да е едно, проста математика. Благодаря за мненията.
nu6ka
Младши потребител

Re: Отново за издръжка на дете

Мнениеот donna » 29 Юни 2008, 08:32

nu6ka написа:Как и на какви основания майка на която са присъдени родителските права над детето може да си извади изпълнителен лист за присъдена и неплатена издръжка. И може ли бащата да противопостави документи за платени издръжки преди влизане в сила на решението за развод например той е платил пълен размер на издръжката за 02 и 03,2007 а решението за развода влиза в сила на 26,03,2007 и той смята че не трябва да ми плаща 2 издръжки след влизане в сила на решението за развод. Благодаря на отзовалите се защото след консултация по казуса с трима юристи не можах да взема решение поради разнопосочните отговори.

По бракоразводното дело депозирате молба за издаване на изпълнителен лист и заплащате държавна такса 5 лв.След това при съдебния изпълнител с молба за образуване на изпълнително дело .
Не зная от коя дата ви е присъдена издръжката ,предполгам от датата на подаване на иска , може и от др. дата ...това не е уточнено .
Тъй като въпроса е некоректно зададен ,отговорете какво пише в решението от кога ви е присъдена издръжката.
Ако е от датата на подаване на иска в съда ,разбира се ,че ще ви противопостави направени плащания до влизане в сила на решението.
Ако е присъдена от влизане в сила на решението /което е възможно при споразумение примерно / не може да ви противопостави плащания ,за които не е осъден/плащайки доброволно тия пари за издръжката той е изпълнил свой нравствен дълг/, тоест дължи ви от датата на решението ,както ви го е написал каранедеф .
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси