начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

ИСК по чл.33, ал.1 от СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИСК по чл.33, ал.1 от СК

Мнениеот ralitsa » 17 Юли 2008, 11:39

Колеги,
казусът е следният- заведен иск от страна на бащата за оспорване произход на родено по време на брака дете. Питам се как и кога трябва да се поиска и смяна имената на роденото по време на брака дете, тъй като то носи същите на бащата?
Благодаря на споделилите опит!
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот ostin » 17 Юли 2008, 12:36

Ако сте колега, значи познавате ГПК и можете да прецените. От друга страна това вече трябва да е направено с исковата молба.
ostin
Потребител

Мнениеот ralitsa » 17 Юли 2008, 13:30

Кво значи ако съм колега, колега съм, неслучайно задавам въпрос, може би защото ми се случва за първи път в практиката подобен казус!! Интересува ме въпросната промяна имената на детето не би ли следвало да се поиска с отделна искова молба и на какво основание, каточл.19 от ЗГР е изчерпателен??
Моля да ми отговарят колеги, които действително имат опит с подобни случаи и биха желали да помогнат!
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот sunrise » 17 Юли 2008, 14:00

Колега, а какво ще стане, когато се докаже, че детето не е заченато от съпруга на майката? Какви ще са правните последици?
Не мисля,че има място тук изобщо чл.19 от ЗГР и не само заради основанията изброени там, а изобщо е невъзможно според мен съединяването.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ralitsa » 17 Юли 2008, 14:07

Sunrise, и аз мисля, че е невъзможно съединяването... от друга страна въпросният "баща" не желае това дете да носи неговите имена..И кво правим тогава.... :roll: :roll: :roll:
ralitsa
Потребител

Мнениеот ostin » 17 Юли 2008, 14:17

Нещо май не мога да вникна във въпроса, може би защото имам повече практика. Първо, когато съпругът на майката оспорва, че детето е от него, той в исковата си молба освен да бъде признато, че не е баща на детето, трябва да поиска и промяна на имената на детето, т.е. детето да не носи неговите имена като бащино и фамилно. Съдът е длъжен да смени имената на детето, ако се докаже че детето не е могло да бъде заченато от съпруга. Няма тук място за чл.19. Ако искът се докаже, съдът ще постанови детето да носи имената на майката и да се промени акта за раждане.
ostin
Потребител

Мнениеот ralitsa » 17 Юли 2008, 14:23

Ей това беше! Благодаря, колега! :D
ralitsa
Потребител

Мнениеот sunrise » 17 Юли 2008, 14:38

Опитах се, да Ви напътя,сама да стигнето до отговора. Ако се уважи иска, детето ще е с неустановен произход от бащата , а какви имена носи в този случай,СК посочва ясно.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси