начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Пак наследствени проблеми - моля помогнете ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пак наследствени проблеми - моля помогнете ми

Мнениеот tania_blagova » 03 Авг 2008, 22:53

Зравейте, накратко моя казус: върнаха наследстена гора в Старозагорския балкан която се води на името на починалата ми преди 15 год баба.Наследници на гората са майка ми и вуйчо ми по 1/2. Но вуйчо ми е починал и втората му съпруга има претенции да му е наследница с дъщеря си. Но вуйчо ми има син от първия си брак който също би трябвало да му е насленик. Въпроса ми е :втората жена на вуйчо ми наследница ли е в случая, или наследници са само двете му деца с по 1/2.

Ще Ви бъда безкрайно блогодарна ако някой ми отговори
Таня
tania_blagova@abv.bg
tania_blagova
Нов потребител

Re: Пак наследствени проблеми - моля помогнете ми

Мнениеот mishi_83 » 03 Авг 2008, 23:35

tania_blagova написа:Зравейте, накратко моя казус: върнаха наследстена гора в Старозагорския балкан която се води на името на починалата ми преди 15 год баба.Наследници на гората са майка ми и вуйчо ми по 1/2. Но вуйчо ми е починал и втората му съпруга има претенции да му е наследница с дъщеря си. Но вуйчо ми има син от първия си брак който също би трябвало да му е насленик. Въпроса ми е :втората жена на вуйчо ми наследница ли е в случая, или наследници са само двете му деца с по 1/2.

Таня
tania_blagova@abv.bg

Всяко едно от децата и втората жена получават по 1/3 наследствена част!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот tania_blagova » 03 Авг 2008, 23:51

mishi_83 написа:
tania_blagova написа:Зравейте, накратко моя казус: върнаха наследстена гора в Старозагорския балкан която се води на името на починалата ми преди 15 год баба.Наследници на гората са майка ми и вуйчо ми по 1/2. Но вуйчо ми е починал и втората му съпруга има претенции да му е наследница с дъщеря си. Но вуйчо ми има син от първия си брак който също би трябвало да му е насленик. Въпроса ми е :втората жена на вуйчо ми наследница ли е в случая, или наследници са само двете му деца с по 1/2.

Таня
tania_blagova@abv.bg

Всяко едно от децата и втората жена получават по 1/3 наследствена част!

А как тогава да тълкувам чл.20 ал.1 от семейния кодекс касаещо личното имущество
tania_blagova
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 04 Авг 2008, 08:45

tania_blagova написа:А как тогава да тълкувам чл.20 ал.1 от семейния кодекс касаещо личното имущество

Ама сега ще се изпитваме ли? :lol:

Насочете тълкувателната си мисъл към Закона за наследството, а Семейния кодекс оставете за времето, когато решите да сключите брак..или да се разведете :wink:
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот brymm » 04 Авг 2008, 09:43

tania_blagova написа:А как тогава да тълкувам чл.20 ал.1 от семейния кодекс касаещо личното имущество

Във всеки случай - не в смисъл, че личното имущество не подлежи на наследяване от съпруга. ;-)
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот sunrise » 04 Авг 2008, 11:17

Тълкуването е следното:Ако беше СИО на съпрузите, съпругата ще получи 1/2/нейния си дял +1/6/наследеното от съпруга/. Понеже обаче е лично имущество, тя наследява дял , равен на дела на всяко едно от децата, т.е 1/3.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси