Здравейте.
Много бихте ми помогнали, ако ми кажете как стои въпроса с правата и задълженията на тези, които нямат брак, но живеят на семейни начала!
Мъжът е болен, а роднините му искат да изхвърлят жената, с която живеят от доста години и която се грижи непрестанно за него.
Благодаря ви много!
- Дата и час: 21 Дек 2024, 04:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Живеещи на семейни начала
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте! Предполагам, че питате дали има законова регламентираност на този род отношения! За съжаление, все още няма такава! В повечето случаи, отношенията са обикновени облигационни такива! Най-вероятно въпросът Ви се отнася точно до това! По-добре изложете повече и по-подробна информация, за да Ви бъдем полезни! Напр. кой е собственик на имота, какво имате предвид под "гонят" и т.н.
-
778899 - Активен потребител
Благодаря ви за отговора. Да, точно това имах предвид.
Но жената няма претенции над чужд имот. Той е собственост на мъжа, с когото живее. Но след тежка болест той не е много адекватен. Неговите роднини искат да я изгонят от апартамента, защото не му е законна съпруга. Тя просто искаше да е до него, да го гледа и т.н.
Но жената няма претенции над чужд имот. Той е собственост на мъжа, с когото живее. Но след тежка болест той не е много адекватен. Неговите роднини искат да я изгонят от апартамента, защото не му е законна съпруга. Тя просто искаше да е до него, да го гледа и т.н.
- desislava_0000
- Младши потребител
Ами няма как да я изгонят ... няма от какво да се притеснява ...
Роднини... близки... и т.н. не могат да дават разпореждания относно живеещите в ЧУЖД имот и общуването на ено лице с ДРУГИ лица ...
Докато мъжът е жив и дееспособен единствено той може да определя кой ще живее в имота му и с кого ТОЙ ще общува и на кого ТОЙ ще позволи да се грижи за него ... ако щете и кога и как да се РАЗПОРЕДИ с имота си ...
Роднини... близки... и т.н. не могат да дават разпореждания относно живеещите в ЧУЖД имот и общуването на ено лице с ДРУГИ лица ...
Докато мъжът е жив и дееспособен единствено той може да определя кой ще живее в имота му и с кого ТОЙ ще общува и на кого ТОЙ ще позволи да се грижи за него ... ако щете и кога и как да се РАЗПОРЕДИ с имота си ...
- inspectora
- Активен потребител
inspectora, много ви благодаря.
Имам последен въпрос. На същия този мъж му предстои ТЕЛК. Знаете ли дали жената, с която живее може да му стане придружител?
Или трябва да имат сключен брак?
Имам последен въпрос. На същия този мъж му предстои ТЕЛК. Знаете ли дали жената, с която живее може да му стане придружител?
- desislava_0000
- Младши потребител
desislava_0000 написа:inspectora, много ви благодаря.
Това не знам (трябва да ровя, а не ми се занимава без да имам основателна причина ) ... по спомен - май нямаше ограничения кой може да бъде "придружител" ... ама това с "придружетелите" не беше ли временна програма, която я махнаха вече
(ако имате предвид придружител, който да е на "заплата" от държавата за това де)
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:Докато мъжът е жив и дееспособен ...
И докато е в това състояние, не е зле мъжът да я подсигури, с едно право на ползване, например. Щом отсега я гонят, а вие пишете, че не е много адекватен, току виж поискали поставяне под запрещение, което ще му ограничи/отнеме дееспособността. Повече- при адвокат.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
bebitor написа:inspectora написа:Докато мъжът е жив и дееспособен ...
И докато е в това състояние, не е зле мъжът да я подсигури, с едно право на ползване, например. Щом отсега я гонят, а вие пишете, че не е много адекватен, току виж поискали поставяне под запрещение, което ще му ограничи/отнеме дееспособността. Повече- при адвокат.
Ех ... как ми "улавяте" мисълта (а и аз съм си прецизен де - все пак добре, че наблегнахте, че за питащия/та може и да не е станало ясно )
- inspectora
- Активен потребител
Ами изглежда работим сходни материи... С такова впечатление съм останала, и даже често е безсмислено да пиша след Вас. В положителен смисъл, разбира се!
Rara avis in terris
-
bebitor написа:Ами изглежда работим сходни материи... С такова впечатление съм останала, и даже често е безсмислено да пиша след Вас. В положителен смисъл, разбира се!
Оф ... то на мен в какви ли не материи ми се налага да работя напоследък ... вече съм станал "спец" по всичко (доколкото е възможно де) - знаете как е - приятели, познати, роднини ... с техните битовизми ... няма почивка за нас ...
Добре, че поне засега не ме "изпитват" по-детайлно в наказателноправната материя, че там си признавам - ич не отбирам
П.П.: все пак не ми е приоритетно семейното/наследственото право, но се налага да се поназнайва и там ...
... то за това в една тема ме "обвиниха" във "всезнайство"
- inspectora
- Активен потребител
Наказателно работих, но преди близо 2 год. се оттеглих, след едно гнусно решение на ВКС, което в половината мотиви "съди" адвоката, като му приписа включително и "процесуални нарушения"... Дотогава си мислех, че само съдът може да допуска процесуални нарушения , та този казус разби всичките ми фантазии Оттогава само кротки работи- споразумения и съкратени съдебни. Не ми се бори вече с вятърни мелници. Уморих се! А иначе не работя с данъчни, осигурителни и други подобни казуси. Въобще не са ми ясни. Трудово- извънредно рядко.
Rara avis in terris
-
О, аз нещо взех да се "зарибявам" напоследък с дадъчно право ... и то не заради друго, ами заради "заяждането" с НАП, защото те тея и те са станали "рекетьори" ... ама за разлика от останалите го играят на едро ...
... лошото е, че за всеки РА им се броят "премии" на инспекторите, а няма уволнения като започнат да им "капят" по съда ...
... лошото е, че за всеки РА им се броят "премии" на инспекторите, а няма уволнения като започнат да им "капят" по съда ...
- inspectora
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|