начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Оспорва ли се отказ от наследство?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Оспорва ли се отказ от наследство?

Мнениеот neopina » 11 Сеп 2008, 13:22

Здравейте,надявам се да получа отговор на въпрос,който ме вълнува,не намирам отговор и за това си позволих да попитам във форума.
Майка ми сключва граждански брак втори път/не с баща ми/ 3 месеца преди смъртта си,наследници оставаме съпругът и и аз/нямам братя и сестри и други живи роднини/.Имотът който остава в наследство е също наследствен,придобит преди брака им.Преживелият съпруг подписа отказ от наследство ,заверен от нотариус и заведен в съда в деня,в който и той почина,това става 9 дни след нейната смърт. Въпросът ми е, възможно ли е по тази причина неговите наследници да oспорят този отказ от наследство и защо след като той се отказва, фигурира в удостоверението за наследници,не отпада ли той като наследник при това положение?
Предварително благодаря за отговорите ви!
neopina
Нов потребител

Мнениеот avramov.d » 11 Сеп 2008, 13:56

В удостоверението за наследници се вписват всички наследици по закон без значение дали има направен отказ от наследство.Когато се представи удостоверението за наследници заедно с удостоверението за вписан отказ от наследство пред съответния орган-нотариус най-често, съд и др. прилагайки разпоредбите на ЗН те ще изключат този наследник, тъй като дела на отказалия се съгрласно ЗН уголемява дяловете на останалите.
Отказът от наследство е нищожен ако преди да се откаже от наследството, наследникът е приел наследството.това може да стане изрично, като се впише в специална за това книга в районния съд или мълчаливо чрез конкрлудентни действия, като например се приемат вещи, останали от наследателя, изтегли се съвместно негов влог и парите се разделят между наследниците.На нищожността може да се позове всеки който има интерес, включително и наследниците на отказалия се. разбира се всички е въпрос на доказване в евентуално съдебно производство.
avramov.d
Нов потребител

Мнениеот neopina » 11 Сеп 2008, 20:39

Благодаря за изчерпателният отговор :) Разбирам за удостоверението.
Не е било прието по никакъв начин въпросното наследство.
Това,което ме притеснява е,че отказът /респективно вписването в съда/е в деня на смъртта на отказалия се наследник,по този въпрос може ли да има проблеми?
neopina
Нов потребител

Мнениеот Melly » 11 Сеп 2008, 21:10

neopina написа:Благодаря за изчерпателният отговор :) Разбирам за удостоверението.
Това,което ме притеснява е,че отказът /респективно вписването в съда/е в деня на смъртта на отказалия се наследник,по този въпрос може ли да има проблеми?

Много деликатен момент.

Въпрос на доказване кое събитие е настъпило първо по време - часът на вписване или часът на смъртта. :roll: :roll: :roll: :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neopina » 11 Сеп 2008, 21:26

Melly написа:
neopina написа:Благодаря за изчерпателният отговор :) Разбирам за удостоверението.

Много деликатен момент.

Въпрос на доказване кое събитие е настъпило първо по време - часът на вписване или часът на смъртта. :roll: :roll: :roll: :roll:

Нотариалната заверка е около обяд,вписването след обяд,а той почина привечер.Часът на вписване предхожда часът на смъртта.
Благодаря за вниманието и отговора!
neopina
Нов потребител

Мнениеот Melly » 11 Сеп 2008, 21:39

neopina написа:Нотариалната заверка е около обяд,вписването след обяд,а той почина привечер.Часът на вписване предхожда часът на смъртта.
Благодаря за вниманието и отговора!

Ако това са фактите, пред тях и боговете следва да мълчат....
Отказът е действителен, но след време за някои от вас (нищо лично), това обстоятелство ще е меко казано "мал шанс". И все пак, такава е била волята на правоимащия - точка!
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Оспорва ли се отказ от наследство?

Мнениеот radoslav74 » 03 Окт 2008, 23:45

И аз се сблъсках с подобно нещо. Това в което се убедих е, че всичко зависи от представените доказателства в съда. Според мен няма да минеш без съдебно дело, та ка че бъди готов на всичко. Пожелавам ти късмет. :wink:
radoslav74
Нов потребител

Re: Оспорва ли се отказ от наследство?

Мнениеот radoslav74 » 04 Окт 2008, 00:00

От това което се убедих от личен опит - просто всичко се оспорва. Винаги може да се допусне грешка и след това да се получат проблемите с отказа от наследство.
radoslav74
Нов потребител

Назад към Семейни казуси