начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

чл.106 ал.5 СК Колеги, моля за тълкуване и практика

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.106 ал.5 СК Колеги, моля за тълкуване и практика

Мнениеот vili_spasova » 09 Окт 2008, 08:55

Здравейте, колеги.
Много ще бъда благодарна на всички, които отделят от времето си за да споделят своя опит и мнение.
Предстои ми дело за промяна на род. права по чл. 106 ал. 5 СК - като цитирам по - долу конкретната алинея.

5) Ако обстоятелствата се изменят, съдът по молба на единия от родителите или служебно може да измени постановените по-рано мерки и да определи нови.

Смятате ли че за промяната е нужно едновременно при единият родител обстоятелствата да са се влошили, а при другия да са се подобрили значително.
1.Другата страна твърди в отговор на ИМ, че в момента живее с друга жена /която от своя страна има ОЩЕ 2 деца и представете си синът ми се разбирал перфектно с тези хора, а не понасял собственият си брат и родната си майка/
2. Смятате ли, че доходите на ответника и жената с която живее са от значение за процеса, както и обстоятелството че не са си плащали сметките за парно, вода и ток от 2,3 месеца? /ответника е пазач, а дамата му е пощаджийка :mrgreen: /
3. Мислите ли, че ако аз СКЛЮЧА БРАК /колко ужасно звучи :oops: / това би взело превес при промяната в род. права /АКО Е ТАКА - всички ще бъдете поканени на сватба :wink: /
4. Мислите ли, че свидетелските показания биха взели превес над писмените такива?
5. Съдът е допуснал изслушване на детето в СЗ, да поискам ли психолог?
/Знам че ще бъде достойно обработен, тъй като в момента ИЗОБЩО ОТКАЗВА ДА ГОВОРИ С МЕН..... :? /

Благодаря на Всички, които дочетоха ужасният ми пост.
Пожелавам Ви лек и успешен ден.
Вили
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Re: чл.106 ал.5 СК Колеги, моля за тълкуване и практика

Мнениеот Гост. » 09 Окт 2008, 10:51

Вили, ще ти отговоря довечера по скайп/ ако не ти е късно!/. :oops: Ще ти изпратя и практика на ЛС...
А, съдът се ръководи основно от интересите на детето, като съобразява изменението на обстоятелствата и при двамата родител Основно - при този, на когото са възложени р.пр.
Социалния доклад ти е много важен. Разпита?- в присъствие на социален работник, те така или иначе имат нужната квалификация..довечера повече.

Сега, предполагам и колеги ще се включат.
Спорен ден.
Гост.
Старши потребител

Re: чл.106 ал.5 СК Колеги, моля за тълкуване и практика

Мнениеот Melly » 09 Окт 2008, 11:41

Здравей слънчево момиче!
Вили,
По-скоро ще изложа мнението си по този въпрос, тъй като нямам сеиозна практика в тази област (освен една издръжка). Виж, Поли като се включи, мисля да даде сериозно рамо, е, и не само тя разбира се.

Обстоятелствата..., хммм, сложно по състав понятие и винаги преценката следва дае в съвкупност и отнесена към интереса на детето.

До навършване на пълнолетие, поотделно всеки родител законово е задължен да дава издръжка на детето си (т.2), така че не смятам помяната на обстоятелствата, при които са определени на кого се предоставя упражняването на родителските права, съответно мерките и режима на личните отношение да са в посочената от теб корелация (основн въпрос). Преценката на съда следва да е в посока изследване обстоятелствата отделно за всеки от родителите. В зависимост от това , дали детето е малолетно или непълнолетно, следва да се вземе становище от Социален кабинет, а при разпит и такова от психолог. Мисля, че няма законова забрана, ако детето е непълнолетно да поискаш тези становища, дори да настояваш присъствие и разпит на на психолог в с.з. Колкото до обработката на детето ти, това е нож с две остриета - може да се окаже, че татенцето и спътницата му вместо "да избодат очи, да изпишат вежди".

Вили, мисля за излишно да казвам, че те харесвам като човек и те уважавам като колега. Опитах се да дам мнение, съвсем не дотам изчерпателно, НО изчистено от емоции.

СМЕЛО НАПРЕД!!!!!
Приятелите са затова, когато и с колкото да помогнат.

П.П. А онова за свадбата..., АКО Е НАЗРЯЛ МОМЕНТЪТ не е причина това, нали?
ПРЕКРАСНИ СТЕ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ей, човече, казах ли ти! Докато пиша, вече имаш рамо. :| :lol: :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Семейни казуси