начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Изплащане на издръжка от общината

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на издръжка от общината

Мнениеот betina » 29 Мар 2009, 12:52

Колеги, предстои ми да задействам процедурата по изплащане на издръжка от общината и моля за вашето становище:
Чл. 4. (2) от Наредба за изплащане от държавата на присъдена издръжка гласи: "Издръжката се изплаща в пълния размер, определен със съдебното решение."
Това означава ли, че ще изплатят и присъдената издръжка за период от една година преди завеждането на иска или само ще изплащат месечния размер?
betina
Потребител

Re: Изплащане на издръжка от общината

Мнениеот 778899 » 29 Мар 2009, 22:23

Всичко по диспозитива, касаещо издръжката.
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот stellaartoa » 30 Мар 2009, 16:01

Здравейте,
имам въпроси по тази тема. Разведох се януари месец тази година, делото беше по негова вина и спечелих, той беше осъден на издръжка на детето за 60,00 лв, считано със задна дата от 01,04,2007 - датата на фактическата ни раздяла. Всичко е упоменато в Изпълнителния лист, който ми дадоха, само че проблемът е следния: Бившият ми мъж не иска да ми плаща парите назад, а месец за месец от влизането на сила на Решението за развода. Но дори и така - пак не е изряден, изпрати ми в края на януари месец т.г. 60лв със запис по пощата, след това февруари - 50лв/?! при положение, че е осъден на 60лв?!/, и после казва нямам пари, и трябва да чакам когато той поиска тогава да ми ги прати. Мъка голяма е, а аз си искам парите със задна дата. Искам да ме посъветвате точно какво трябва да направя и къде да се обърна. Предварително благодаря!!!
stellaartoa
Нов потребител

Мнениеот betina » 30 Мар 2009, 20:09

Благодаря на 778899, а по поставения от питащата въпрос: Образувайте изпълнително дело. Освен това нека съдебният изпълнител ви издаде удостоверение за размера на дължимата сума. Приложете го към жалба до прокуратурата.
betina
Потребител

Мнениеот 778899 » 30 Мар 2009, 23:06

stellaartoa на 30 Мар 2009 03:01 pm
Здравейте,
имам въпроси по тази тема.

Госпожо, ще бъда кратка! По чия вина е прекратен бракът, за издръжката няма никакво значение! Това, че бившият Ви съпруг не счита за нужно да я плаща със задна дата, също е без значение! Обърнете се към колега адвокат и образувайте изпълнително дело...в самото производство, за радост, са предвидени редица способи за принудително събиране на вземането /дължимата издръжка/. Хубавото за Вас е, че съвсем скоро след образуването, регулярността в получаването на издръжката е почти напълно гарантирана! Стига колегата да си свърши добре работата, разбира се.

Желая Ви успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот stellaartoa » 01 Апр 2009, 10:08

Горе-долу, това което прочетох досега като въпроси и отговори на подобни случаи като моя, разбрах, че след като имам изпълнителен лист не е нужно да хващам адвокат да образува дело в съда, а по-краткия вариант е да наема частен съдия изпълнител, който да задвижи изпълнително производство, след което да пусна молба в общината за изплащане издържката от там, след като наистина бившият ми съпруг няма абсолютно нищо като движимо или недвижимо имущество на негово име/всичко отдавна е продадено/ и няма точен постоянен адрес - по лична карта е на адрес, на който отпреди 2год. е продадено жилището и следователно няма как да се издири и намери за връчване на призовки и тн. Смятам, че е редно държавата да ми ги плати със задна дата, а защо не и за напред, а оттам-нататък да се оправят с него.
stellaartoa
Нов потребител

Мнениеот betina » 03 Апр 2009, 09:53

Уважаема госпожо с име на бира, наистина не е нужно да "хващате" адвокат, защото това не е предмет, нито дивеч! Това, че познавате буквите не ви прави писател, както и това, че сте прочели нещо тук-там не ви прави юрист.
betina
Потребител

Мнениеот bradshow » 03 Апр 2009, 16:10

Потърсете колега адвокат. Така, както сте тръгнала с питане и на принципа проба- грешка ще Ви струва повече нерви, пари и лутане. Потърсете специалист
bradshow
Младши потребител

Мнениеот stellaartoa » 23 Сеп 2009, 16:43

Оправих се и без услугите на вашите колеги - адвокати, които се чудят как да ти съдирят кожата от гърба, стига малко да се поразровиш тук-там, да попиташ и да се пробваш - може да е трудно, но успях сама. Все пак става дума за самотен родител, ощетен откъм издръжка за детето си, защо трябва да наема адвокат, след като стъпките са едни и същи - за процедурите на изп.дело - дали адвокатът ще ви пусне молбата или самият родител /разликата е в хонорара/.И искам да посъветвам всеки, който е стигнал до тук, да не се предава и да си задвижи делата сам. Нямам юридическо образование, но съм много пробивна личност - вече имам спечелено едно дело за тормоз, развод по вина - близо 2 години, и сега изпълнително дело - може да се каже, че се чувствам удовлетворена, и не съм напълнила гушата на никого. :D
stellaartoa
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2009, 17:22

:roll: М-да... ( махнах с ръка) отказвам се, че е дълга темата, като за разлика от монетата има повече от две страни и всяка има своята истина...
Но е мило да напишете за адвокатите кожодери, чийто гуши не са напълнени от Вас.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси