начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

Колко време отнема развода по исков ред в СРС

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко време отнема развода по исков ред в СРС

Мнениеот kiki » 19 Апр 2009, 13:17

Здравейте. На кратко- имам 2 деца- на 2,7 г. и на 3 месеца. Преди месец разбрах , че съпруга ми е имал връзка година и 3 месеца, която е започнала преди втората ми бременност и е приключила малко след раждането ми. През целия този период се държеше арогантно, цинично с мен,не се прибираше- сега си обяснявам поведението му. На края имаше и физическо насилие от негова страна. След станалото не можах да преглътна предателството и го накарах да се изнесе от квартирата ни. Решила съм да подам молба за развод, но той ме заплашва да не споменавам нищо за агресията и физ. насилие- страхува се да не му отнемат разр-ното за оръжие, а ме е заплашвал с него. Не съм подавала жалби в полицията и нямам док-ва за това. За изневярата му трябва ли да осигуря свидетели? Чета, че макс. издръжка на дете е 80 лв. Едното ми дете е със здравосл. проблеми- претърпя 2 операции, предтои му още една след няколко месеца- ако представя епикриза, това може ли да увеличи шанса ми да ми се присъди по-висока издръжка? Той получава 1500 лв., но няма тр. договор и не се осугурява. Какво предствлява тази среща със соц. работник- трябва ли да им разкажа и на тях всичко? И накрая- колко време горе-долу ще отнеме развода?
Благодаря предварително- аз задължително ще си наема адвокат, но ми се иска предварително да съм наясно с някои неща за себе си.
kiki
Младши потребител

Re: Колко време отнема развода по исков ред в СРС

Мнениеот zelen » 19 Апр 2009, 18:53

Здравейте,

Едва ли е подходящо да ви поздравявам с празника, след като имате проблем и то, сериозен.:|

Времето за развода ви зависи от това, в кой съдебен район ще се развива производството и как ще се подготовите за него.
Неприятно е, но инициативата е във вас. Това, какво ще предприемете, ще рефлектира и върху вашите деца, така че отговорността ви е три пъти по-голяма.
zelen
Потребител

Мнениеот Гост. » 19 Апр 2009, 19:30

kiki написа:Здравейте. На кратко- имам 2 деца- на 2,7 г. и на 3 месеца. Преди месец разбрах , че съпруга ми е имал връзка година и 3 месеца, която е започнала преди втората ми бременност и е приключила малко след раждането ми. През целия този период се държеше арогантно, цинично с мен,не се прибираше- сега си обяснявам поведението му. На края имаше и физическо насилие от негова страна. След станалото не можах да преглътна предателството и го накарах да се изнесе от квартирата ни. Решила съм да подам молба за развод, но той ме заплашва да не споменавам нищо за агресията и физ. насилие- страхува се да не му отнемат разр-ното за оръжие, а ме е заплашвал с него. Не съм подавала жалби в полицията и нямам док-ва за това. За изневярата му трябва ли да осигуря свидетели? Чета, че макс. издръжка на дете е 80 лв. Едното ми дете е със здравосл. проблеми- претърпя 2 операции, предтои му още една след няколко месеца- ако представя епикриза, това може ли да увеличи шанса ми да ми се присъди по-висока издръжка? Той получава 1500 лв., но няма тр. договор и не се осугурява. Какво предствлява тази среща със соц. работник- трябва ли да им разкажа и на тях всичко? И накрая- колко време горе-долу ще отнеме развода?
Благодаря предварително- аз задължително ще си наема адвокат, но ми се иска предварително да съм наясно с някои неща за себе си.

Прекратяване на брака е възможно по два начина-
1. по общия исков ред, където съда ще се произнесе по въпроса за вината. Времетраене- две, до три съдебни заседания- зависи натовареността на съдебния състав.
2. Чрез споразумение- едно съдебно заседание, приема се, че брака не подлежи на саниране, няма виновати. Задължително се споразумявате по основни въпроси и ако не противоречи на закона и морала- съда ще го одобри.

Разрешителното за носене на оръжие е въпрос, неотносим към бракоразводното производство.

Издръжката е в рамките на 30-80лв. на дете. Следва да се докажат 1. възможности на родител/ което във вашия случай ще е малко трудно, но... :wink: колегата може и да свърши нещо/ и 2. нужди на децата. Писмените доказателства за заболяването на едното дете ви ползват!
Социален доклад- изготвя се задължително и се прилага по делото. Посещава ви социален работник- общо взето се интересува при какви социално- битови условия живеят децата, вие грижите ли се за тях, те от какво имат нужда, вие какво им подсигурявате. ОЗД при ДСП се интересува от децата и защитава техните интереси. Не сте длъжна да разказвате на соц. работник за мотивите си за прекратяване на брака, да сочите за изневярата и прочие.
Гласни доказателства- задължително си подгответе свидетели, ако ще твърдите вина на съпруга за разтрогване на брачната връзка.
Колегата, който и ако ви поеме делото си знае работата.

п.п. Днес е светъл ден...
Не е задължително да ме чуете и осмислите казаното, но ако съпругът ви се е поправил- защо не си дадете втори шанс?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Magnolia » 28 Апр 2009, 18:33

За съжаление, започна да отнема все повече и повече време.
Ако не постигнете споразумение, може спокойно да планирате една година състояние на развод.
Magnolia
Потребител

Назад към Семейни казуси