начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Въпрос за оттегляне на декларация за пътуване на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за оттегляне на декларация за пътуване на дете

Мнениеот chicobebe » 09 Юни 2009, 03:34

Ако оригиналната декларация за пътуване извън страната е заверена с апостил в чужбина и сега е оттеглена там, как може същата да бъде оттеглена и в БГ? За съжаление не говорим за ЕС, а за Канада. Адвокатът, с който говорихме каза, че в БГ декларацията може да се оттегли само при нотариусът при който е направена, но тя не е правена там и детето все още може да бъде изведено от страната (БГ) с тази декларация...Някой имал ли е такъв проблем и може ли да ми даде съвет? Извинявам се, ако не го обясних точно...но бих се радвала да уточня

Имам и една молба: Нуждая се от добър адвокат в София, който би се заел с оспорване на споразумение. Разведени сме по взаимно съгласие в БГ; имаме две споразумения за БГ и Канада - като и двете са представени в съда в БГ, който е издал решението за развод преди малко повече от половин година. Едната страна живее и в БГ и в Канада, а другата в Канада за по-голямата част от времето, но и двете страни са БГ граждани. За съжаление едната страна не спазва нито едното от двете споразумения. Канадското е в процес на "променяне", ако така мога да се изкажа имаме назначена дата в съда, но с БГ ще ми е по-трудно и затова ми трябва добър адвокат. Моля за съвет - бих писала повече на лични, за да не разводнявам темата.

Пак се извинявам, ако не съм написала нещо както трябва или много объркващо. :oops:
chicobebe
Нов потребител

Re: Въпрос за оттегляне на декларация за пътуване на дете

Мнениеот sunrise » 09 Юни 2009, 09:43

Първо, къде , ако не при нотариус е заверена декларацията.
Второ, какво ще оспорвате на споразумението?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот chicobebe » 09 Юни 2009, 22:39

1. Декларацията е заверена пред Канадски нотариус и има апостил...след разговор с нотариуса там ми се каза, че за да се оттегли декларацията, трябва да се направи нова декларация, в която се пише че предната декларация (с номер и дата) не е валидна, но тъй като законите в Канада са различни относно този вид документи - аз трябва да уведомя властите и в Канада и в БГ. Точно това ме интересува как става в БГ?!? Дори, ако направя новата деклрация - при кой трябва да отида? Ще ми свърши ли работа тази нова декларация в БГ или там е съвсем различна процедурата?

2. Клауза, в която пише, че детето може да пътува извън БГ само с единият родител, без изричното съгласие на другия за всяко пътуване.
chicobebe
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 09 Юни 2009, 23:19

Няма начин да оттеглите нотариален документ.

Няма да е перфектно, но все пак разпространете при нотариуса и на други места информацията за оттегленото пълномощно - митници, КПП, летище София, Варна.

За съжаление няма добър вариант за оттегляне на пълномощно.

Единственият вариант е да сте споделили пред адвокат съмнение, така че, същият да постави клауза в декларацията - опция за "срок", опция за "глоба", опция за "еди-какво".
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот chicobebe » 09 Юни 2009, 23:41

Да, за споразумението наистина ще е много трудно - няма срок или глоба опомената; няма нищо с две думи...По настояване на другата страна, която пътува често се съгласихме да го направим така. Просто пише, че "детето може да напуска пределите на България с единия родител само"; без съгласието на другия за всяко изрично пътуване. След това, като решението на съда излезе, тази клауза се опоменава специално. Което ме кара да си мисля, че дори и да махна декларацията, детето може да бъде изведено само с решението на съда. Тогава моят адвокат в БГ, не ме посъветва добре точно как да се направи тази клауза. Тъй като се разделихме като приятели без да има проблеми си мислех, че така ще е и занапред. Ама то хората са го казали: какво сам си направиш, никой друг не може да ти го направи (или нещо такова беше). Много съжалявам, че не се консултирах с друг адвокат преди да се подпиша. Ако някой има идея какво може да се направи - моля ви споделете.
chicobebe
Нов потребител

Назад към Семейни казуси